BRICS-uitbreiding: vijf landen sluiten zich aan

Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran en Ethiopië sloten zich vandaag aan bij de BRICS-groep.
De vijf landen hadden in augustus 2023 tijdens de 15e BRICS-top in Johannesburg, Zuid-Afrika, uitgesproken zich bij de groep te voegen. Argentinië was ook uitgenodigd, maar trok zich eind december terug.


De nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, heeft formeel een uitnodiging aan zijn land afgewezen om zich aan te sluiten bij de BRICS-alliantie van grote ontwikkelingseconomieën, waaronder Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Milei haalde de economische problemen thuis aan toen hij zei dat het “moment niet opportuun is” om als volwaardig lid toe te treden. Bijgaand kaartje toont Argetinië nog als kandidaat-lid, maar Milei heeft dus op het laatste nippertje van deelname afgezien. Hij sprak echter zijn openheid uit voor het versterken van de bilaterale banden met BRICS-landen om de handel en investeringen te stimuleren.

Milei's kritiek op het lidmaatschap van de BRICS laat zien dat hij allianties met westerse machten prioriteit geeft boven samenwerking met de ontwikkelingslanden. Dit dreigt de economische opties van Argentinië te beperken, ook al kampt het land met een financiële crisis. Milei erkent echter ook de groeiende invloed van het blok en lijkt het beste van twee werelden te willen: hartelijke BRICS-banden zonder zich volledig aan te sluiten.

De BRICS-samenwerking heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt, met groeiende invloed, samen met het Chinese Belt and Road Initiative dat de regionale economische samenwerking en de aanleg van infrastructuur versterkt. Het mechanisme heeft tot doel de binnenlandse hulpbronnen van de lidstaten te ontwikkelen, investeringen aan te trekken en economische banden te bevorderen. Lidstaten van de BRICS maken vorderingen in de richting van verrekeningen in lokale valuta om een aanzienlijke economische ontwikkeling te bewerkstelligen, wat wordt beschouwd als onderdeel van het proces van "de-dollarisering". BRICS, oorspronkelijk opgericht in 2009, presenteert zichzelf als een alternatief voor door het Westen gedomineerde internationale instellingen. Volgens het IMF zijn de uitgebreide BRICS nu goed voor 36% van het mondiale bbp in termen van koopkrachtpariteit, en overtreffen daarmee die van de G7, een informele groepering van westerse landen.

Eén van de mogelijke redenen van Milei om het blok af te wijzen is dat de “BRICS-bank” (officieel de New Development Bank), onder leiding van de voormalige Braziliaanse president Dilma Rousseff, geen financiële bailout-operaties voor probleemlanden toestaat. Vorige week kondigde de BRICS New Development Bank 5 miljard dollar aan voor ontwikkelings- en infrastructuurprojecten, en leende Brazilië 1 miljard dollar.

De toekomst van de Russisch-Argentijnse banden hangt af van hoe volwassen Milei uiteindelijk blijkt te zijn. Als hij in zijn hart niet veel meer is dan een Amerikaanse fanboy, dan zal hij deze strategische economische betrekkingen waarschijnlijk de komende maanden verkopen, maar hij zal ze waarschijnlijk behouden als hij zijn economisch gecentreerde wereldbeeld zo serieus neemt als hij beweert. Het enige probleem dat zich zou kunnen voordoen is als de berichten van half december over de plannen van zijn regering om twee oude Russische multifunctionele helikopters naar Oekraïne te sturen waar blijken te zijn. Voor wat het waard is: ambassadeur Feoktistov zei dat hij verwacht dat dit niet zal gebeuren en dat Argentinië zijn militaire neutraliteit ten aanzien van buitenlandse conflicten zal behouden. Niettemin kan dit nog steeds niet worden uitgesloten, vooral omdat de VS hun invloedrijke agenten zouden kunnen inzetten om hem in deze richting te duwen.


Zijn aanpak kan op de lange termijn moeilijk vol te houden zijn als de politieke verdeeldheid groter wordt. Veel hangt af van de vraag of de VS hun beloften ter ondersteuning van het Argentijnse herstel daadwerkelijk zullen waarmaken. Als dat niet het geval is, kan de afwijzing van de BRICS kortzichtig blijken. Een extra probleem voor Milei is dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken grotendeels wordt bemand door liberaal-globalisten die ideologisch tegen Milei zijn, wat betekent dat hij de wederzijds voordelige banden met Rusland zou kunnen verpatsen ter goedkeuring van zijn vijanden.

In ieder geval is geopolitiek gezien 2024 met een klapper begonnen. Rusland nam het eenjarige roterende voorzitterschap van de BRICS op zich, en de organisatie breidde haar lidmaatschap officieel uit naar Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Rusland zal zijn “BRICS People Choose Life”-programma promoten, dat een sterk element van erkenning van de identiteit en het transnationalisme van de leden bevat. Het eerste culturele evenement was “Leo Tolstoj en Mahatma Gandhi: een unieke erfenis.”

In twee steden aan de Wolga zullen grote evenementen plaatsvinden. Nizjni Novgorod, beoordeeld als de veiligste stad van Rusland in 2023, zal een zomerbijeenkomst houden van de BRICS-ministers van Buitenlandse Zaken. Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, is de locatie voor de jaarlijkse BRICS-top in oktober.

"BRICS trekt een steeds groter aantal aanhangers en gelijkgestemde landen aan die de onderliggende principes delen, namelijk soevereine gelijkheid, respect voor het gekozen ontwikkelingspad, wederzijdse overweging van belangen, openheid, consensus, het streven om een multipolaire internationale gemeenschap te vormen. orde en een eerlijk mondiaal financieel en handelssysteem, en het nastreven van collectieve oplossingen voor de grootste uitdagingen van onze tijd." Zo begon Poetin zijn eerste BRICS-toespraak.

In dit kader is het interessant te noemen dat de World Friendship Games 2024 in september in Rusland worden gehouden, net na de Olympische Spelen in Parijs. Hoewel het geen BRICS-evenement is, is het gericht op hen en anderen die op zoek zijn naar de multipolaire wereld. Het is opmerkelijk dat het vriendelijke logo een handdruk toont over een wereldbol die Afrika, Azië en Rusland laat zien, dat wil zeggen dat de VS en Europa niet het centrum van de wereld zijn (zoals ze de afgelopen 78 jaar werden afgebeeld).

De Spelen proberen ook de positie van Rusland te vergroten nadat zijn atleten uit veel door het Westen gecontroleerde sportevenementen zijn gezet. Het Westen bedreigt zijn eigen atleten met sancties als zij meedoen. We verwachten de nodige debatten hierover bij de Verenigde Naties.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][1 januari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen