Westen opent de poorten van de hel

De regering-Biden is op drie fronten bijna begonnen met de Derde Wereldoorlog: Rusland-Oekraïne, het Midden-Oosten en Taiwan-China. Nu beginnen ze zonder goedkeuring van het Congres een oorlog met Jemen. Nederland heeft er ook zin in en doet mee.


Reuters meldt het volgende:
Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen, schepen en onderzeeërs vlogen van de ene op de andere dag Jemen binnen als vergelding tegen de door Iran gesteunde Houthi-troepen voor aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee, een verbreding van het regionale conflict veroorzaakt door de Israëlische oorlog in Gaza.

Getuigen bevestigden explosies in heel Jemen en zeiden dat de invallen gericht waren op een militaire basis grenzend aan de luchthaven Sanaa, een militair terrein nabij de luchthaven van Taiz, een Houthi-marinebasis in Hodeidah en militaire terreinen in het gouvernement Hajjah. "Deze gerichte aanvallen zijn een duidelijke boodschap dat de Verenigde Staten en onze partners geen aanvallen op ons personeel zullen tolereren en niet zullen toestaan dat vijandige actoren de vrijheid van scheepvaart in gevaar brengen", zei de Amerikaanse president Joe Biden.

De Houthi's zeiden dat vijf van hun strijders waren gedood bij in totaal 73 luchtaanvallen en zeiden dat ze wraak zouden nemen op de aanvallen en hun aanvallen op de scheepvaart zouden voortzetten, die volgens hen bedoeld waren om de Palestijnen tegen Israël te steunen.

Een Amerikaanse functionaris zei dat meer dan een dozijn locaties het doelwit waren van aanvallen die niet alleen symbolisch waren, maar ook bedoeld waren om de militaire capaciteiten van de Houthi’s te verzwakken. "We waren op zoek naar zeer specifieke capaciteiten op zeer specifieke locaties met precisiemunitie", zei de functionaris.
...
De olieprijs steeg scherp vanwege de vrees dat de aanvoer zou kunnen worden verstoord. Brent-olie steeg $2. De Houthi's, een gewapende beweging die de afgelopen tien jaar het grootste deel van Jemen heeft overgenomen, hebben scheepvaartroutes aangevallen aan de monding van de Rode Zee, waar 15% van de mondiale handel over zee via routes tussen Europa en Azië verloopt.
De Verenigde Staten en hun bondgenoten hadden in december een marinetaakgroep naar het gebied gestuurd en de situatie was de afgelopen dagen geëscaleerd.


De leider van de Houthi's had eerder al gezegd dat elke Amerikaanse aanval een grotere reactie zal uitlokken naarmate de groep de aanvallen op commerciële schepen in de Rode Zee opvoert uit protest tegen de Israëlische oorlog in Gaza.

De aanval op Jemen door Amerikaanse, Britse en andere troepen is een gevaarlijke escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten. Het is een direct gevolg van de steun van hun regeringen aan de drie maanden durende aanval van Israël op Gaza en het Palestijnse volk in het algemeen. We hebben eerder geschreven dat deze steun waarschijnlijk zal leiden tot een bredere oorlog in de hele regio, en dit wordt nu bevestigd. Dit is de gevaarlijkste tijd sinds meer dan twintig jaar in het Midden-Oosten. Er dreigt nu verdere uitbreiding van de oorlog naar Jemen, Libanon en elders, en doet het schrikbeeld van het gebruik van kernwapens toenemen.

Jemen heeft het grootste deel van de afgelopen tien jaar te lijden gehad onder een verschrikkelijke oorlog, waarbij Saoedi-Arabië – gesteund door o.a.de Britse regering – het land herhaaldelijk heeft gebombardeerd in oppositie tegen de Jemenitische Houthi’s. Er is nu een wapenstilstand waarbij de Houthi’s grote delen van Jemen controleren.

Iran, Syrië en pro-Iraanse groepen in Irak hebben hun onvoorwaardelijke steun aan Jemen verklaard. Saoedi-Arabië heeft zijn standpunt nog niet kenbaar gemaakt, maar heeft zijn strijdkrachten in een staat van gevechtsgereedheid gebracht. De Houthi’s hebben eerder verklaard dat als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hun luchtruim ter beschikking stellen voor een Amerikaanse aanval, deze landen geacht zullen worden in oorlog te zijn met Jemen. Qatar herbergt de Amerikaanse basis.

Het Iraanse inlichtingenschip Behshad verliet de Rode Zee en is op weg naar de Golf van Aden vanuit Bab al-Mandab om de missie voort te zetten onder de bescherming van het Alborz-oorlogsschip. De Behshad is geen oorlogsschip, maar met zijn spionageuitrusting zal het een grote hulp zijn voor het Jemenitische leger om de agressors tegemoet te treden, en het vertrek van de kust van Hodeidah is bedoeld om uit de buurt te blijven van mogelijke gevaren.

Inmiddels zijn Houthi's in Jemen vanuit talloze gebieden begonnen met grootschalige raketlanceringen op nog onbekende doelen. Dit lijkt een vooraf gepland aanvalspatroon te zijn dat zou worden gebruikt als het Westen Jemen zou aanvallen. In het recente verleden heeft Jemen duidelijk gemaakt dat het de olieverwerkingsfaciliteiten van Saudi Aramco zou wegvagen, om de Saoedische olievoorziening aan de wereld te verlammen als het door het Westen zou worden aangevallen.


De VS hebben 57.000 militairen in het Midden-Oosten om hun belangen te behartigen. Het land is Irak binnengevallen en bezet, heeft Syrië gebombardeerd en herhaaldelijk ingegrepen in de regio, die daardoor steeds instabieler is geworden. De Britse en Nederlandse deelname aan deze rechtstreekse aanval werden in de betreffende parlementen niet eens besproken.In ons eerdere artikel over deze zaak lieten we al blijken dat de Houthi’s geen lompe milities zijn die bewapend zijn met weggevaagde artillerie. Ze zijn zeer gemotiveerd, gehard in de strijd en rijkelijk gefinancierd door de islamitische mullahs van Iran. Teheran financierde de groep door een lange oorlog met Saoedi-Arabië en de Emiraten, van 2015 tot een staakt-het-vuren vorig jaar. Naar schatting 300.000 mensen werden gedood – maar de Houthi’s kwamen als overwinnaars naar voren.

Dit bittere conflict werd uitgevochten tegen veel rijkere buurlanden, gewapend met het nieuwste westerse arsenaal, inclusief jachtbommenwerpers en explosieven, afgezien van kernwapens. Ze hebben al veel van de zwaarste bombardementen doorstaan die Groot-Brittannië en de VS kunnen opbrengen.

Het zou dus een fatale vergissing zijn om de Houthi’s gelijk te stellen met hun tegenhangers aan de overkant van de Rode Zee: Somalische piraten die de scheepvaart bedreigen. Die piraten gaat het gewoon om buit, en ze zullen stoppen als ze die krijgen. Houthi-leiders willen onder meer de grootschalige vernietiging van Israël.

Hun kust ligt bijna 2.400 kilometer van Gaza-stad, maar de Houthi's zien zichzelf als onderdeel van een mondiaal islamistisch leger dat oorlog voert tegen Israël en het Westen. Op de vraag vorige week waarom ze zich in een oorlog zo ver weg wilden mengen, antwoordde een Houthi-krijgsheer: "Woont de Amerikaanse president Biden in hetzelfde flatgebouw als de Israëlische Netanyahu?"
Verdere updates uitsluitend voor abonnee's.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][12 januari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen