Westerse wapens voor Oekraïne belanden bij Hamas en Hezbollah

Regelmatig komen er beschuldigingen naar voren van misbruik en diefstal van door het Westen geleverd militair materieel dat naar Oekraïne wordt gestuurd. Maar wist u dat die "zoekgeraakte" wapens ook worden gekocht door Hamas en Hezbollah?


Volgens een nieuw rapport van de inspecteur-generaal van het Pentagon is voor meer dan 1 miljard dollar aan hightechwapens die door de Verenigde Staten naar Oekraïne zijn gestuurd, niet zoals vereist gevolgd en is de verblijfplaats ervan onbekend. Een geredigeerde versie van de bevindingen van het onderzoek werd openbaar gemaakt nadat het rapport in het Amerikaanse Congres was ingediend.

Het onderzoek richt zich op de implementatie door het Pentagon van verbeterde monitoringprocedures voor eindgebruik. Deze procedures zijn van toepassing op een beperkt aantal zeer gevoelige en complexe uitrusting en wapens, zoals raketsystemen, kamikaze-drones, nachtkijkers en andere hardware.

Volgens het rapport hebben de VS en zijn partnerlanden Oekraïne voorzien van apparatuur ter waarde van ongeveer 1,699 miljard dollar. Ondanks pogingen van het Pentagon en het Oekraïense leger om de benodigde uitrustingsinventarisaties uit te voeren, blijven er aanzienlijke personeelsbeperkingen en problemen met de verantwoordingsplicht bestaan. Vanaf 2 juni 2023 wordt ongeveer 59% van de wapens, met een totale waarde van iets meer dan 1 miljard dollar, nog steeds verkeerd gevolgd. Het in het rapport genoemde aantal bedraagt ​​40.000 wapens waarvan de verblijfplaats onbekend is.

Het ontbreken van een goede aansprakelijkheid "kan het risico op diefstal en misbruik van hightechapparatuur vergroten", aldus het rapport. Tot nu toe had de inspecteur-generaal niet de taak om uit te zoeken of de onvindbare wapens daadwerkelijk waren gestolen. “Het viel buiten het bestek van onze beoordeling om vast te stellen of er sprake was van misbruik van dergelijke hulp”, aldus het rapport.

Het is geen nieuw probleem. Al op 19 april 2022 meldde CNN (dus al bijna twee jaar geleden) dat de Amerikanen eigenlijk geen idee hebben wat er met geleverd wapentuig gebeurt. Een bekend risico dat de regering Biden bereid was te accepteren, hette het toen.

Dmitri Medvedev, de voormalige Russische president en topveiligheidsfunctionaris, zei begin oktober vorig jaar dat Hamas wapens gebruikt die de VS naar Oekraïne hebben gestuurd en die waarschijnlijk op de zwarte markt zijn verkocht door de ‘corrupte autoriteiten’ in Kiev. “Ze zouden alles stelen wat ze te zien kregen”, zei hij volgens RT, het Russische nieuwskanaal dat door de Europese Commissie voor EU-burgers is weggecensureerd (Brussel bepaalt wel wat wij wel en niet mogen lezen), maar desondanks hier is te volgen. Medvedev zei toen dat het conflict “vanaf hier alleen maar erger zal worden” omdat Hamas waarschijnlijk raketten, tanks en vliegtuigen zal toevoegen aan zijn arsenaal dat voor Oekraïne bedoeld was.

De inspecteur-generaal van het Pentagon “heeft nu personeel gestationeerd in Oekraïne” en blijft “beschuldigingen van crimineel gedrag met betrekking tot Amerikaanse veiligheidshulp aan Oekraïne” onderzoeken.

Regelmatig komen er beschuldigingen naar voren van misbruik en diefstal van militair materieel dat naar Oekraïne wordt gestuurd. Eerder hebben we al gemeld dat op het ‘dark web’ van het internet bijvoorbeeld advertenties verschenen voor de verkoop van geavanceerde wapens die aan het land werden geleverd, zoals de door de VS gemaakte ‘Switchblade’ kamikazedrones of NLAW antitankraketwerpers.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian deed verrassend directe bekentenissen op een conferentie in Doha in december. Hij zei dat de in Libanon gevestigde Hezbollah en de in Gaza gevestigde Hamas op elk gewenst moment meer wapens konden verwerven door gebruik te maken van de bloeiende zwarte wapenmarkt van Oekraïne. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken kunnen de twee Arabische organisaties die de VS en de EU ‘terroristisch’ noemen ‘gemakkelijk’ en ‘zonder veel moeite’ alles krijgen wat ze nodig hebben in Oekraïne.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][12 januari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen