Groene inefficiëntie: tot 1/3 van de energie nodig om de batterij van een elektrische auto op te laden, gaat verloren

Groene inefficiëntie: tot een derde van de energie die nodig is om de batterij van een elektrische auto op te laden, gaat verloren! Volgens de Duitse ADAC kunt u bij het opladen van uw auto tussen de 10 en 25% van de totaal opgeladen energie verliezen. Maar het kan nog erger..... En het punt is dat u er normaal gesproken niet omheen kunt: de energie gaat gewoon verloren op weg naar uw auto.


Als de accucapaciteit van uw voertuig 58 kWh bedraagt, betekent dit niet dat u hem van nul tot vol kunt opladen, terwijl u daar precies 58 kWh aan besteedt. Verrassing… u moet vaak meer vermogen opladen dan de auto daadwerkelijk krijgt. En daarom moet u meer betalen.

Volgens de Duitse ADAC kunt u bij het opladen van uw auto tussen de 10 en 25% van de totaal opgeladen energie verliezen. Maar het kan nog erger..... En het punt is dat u er normaal gesproken niet omheen kunt: de energie gaat gewoon verloren op weg naar uw auto.

Meestal wordt ongeveer 80 procent van de elektriciteit die nodig is om een ​​elektrische auto op te laden opgeslagen in de accu, de rest gaat verloren. Hoe kan dat?

Wanneer een lithium-ion-HV-batterij wordt ontladen, bewegen lithiumionen van de kathode naar de anode en genereren ze elektrische energie. Bij het opladen gebeurt het tegenovergestelde. Hier vloeit stroom tegen de interne weerstand van de batterij, genereert warmte en gaat verloren als verlies.

De meeste verliezen treden echter op wanneer wisselstroom (AC) uit het elektriciteitsnet wordt omgezet in gelijkstroom (DC) voor de hoogspanningsaccu. Ingebouwde laadsystemen nemen deze taak op zich en hun efficiëntie varieert tussen 75 en 95 procent, afhankelijk van de laadstroom. Ook in de kabels en aansluitingen treden verliezen op. Deze verliezen hebben een directe invloed op de laadtijd en -kosten. 20 procent verlies betekent 20 procent langere laadtijd en 20 procent hogere kosten.

Afhankelijk van het model kunnen elektrische auto’s tijdens het opladen al meer dan een derde van de elektriciteit verliezen. Laadverliezen voor elektrische auto’s variëren van 9,8% tot 38,2%, afhankelijk van het model.



Deze verliezen hebben een directe impact op de laadtijd en kosten. Een verlies van 20 procent betekent een 20 procent langere laadtijd en 20 procent hogere kosten, Dus zonde van de kosten en de tijd.

De Kia e-Soul-modellen hebben de laagste verliezen van de geteste auto's, slechts 9,8%. Tesla's Model Y Long Range zag 14,8% van de elektriciteit voor het opladen verloren gaan.

De slechtst presterende – waarbij meer dan een kwart van de elektriciteit verloren ging – waren de Polestar 2 78 kWh AWD (27%), Smart EQ fortwo (29,2%) en de Renault Zoe Z.E. 50 E-Tech (31,1%). Het ergste was de Renault Twingo ZE, waarbij maar liefst 38,2% van de lading verloren ging. Onze gegevensbron: Praxis Elektroauto.

Bij de test werd de efficiëntie bepaald door te berekenen wat er in ging en wat er daadwerkelijk uitkwam. Ter vergelijking: om een idee te krijgen hoe erg het probleem is: stel u voor dat u een derde van de benzine of diesel morst terwijl uw auto met verbrandingsmotor wordt gevuld. Dat is duur en een echte verspilling.

Bij DC-laden is er slechts tussen de 5 en 10 procent verlies, afhankelijk van het laadvermogen en het accusysteem.



De vier belangrijkste factoren die de efficiëntie van EV-opladen beïnvloeden

Het laadproces met een AC-lader omvat verschillende componenten:
- Ingebouwde lader
- Oplaadkabel
- Oplaadvermogen
- EV-batterij
Elk van hen draagt bij aan het veroorzaken van stroomverlies en het verminderen van de laadefficiëntie.

Factor 1: EV-laadverlies door de ingebouwde lader
Helaas zijn de ingebouwde laders degenen die het meest de schuld krijgen als het gaat om energieverlies, aangezien ze meestal tussen de 75 en 95 procent efficiënt zijn.
Laten we eens kijken waarom dat zo is.

De belangrijkste functie van het ingebouwde laadsysteem is het omzetten van wisselstroom (AC) in gelijkstroom (DC). Bij de conversie ontstaat warmte. Daarom is de vermogenselektronica in een elektrische auto normaal gesproken vloeistofgekoeld. Toch beschermt het je niet volledig tegen stroomverlies… helaas. De ingebouwde laadsystemen werken bijzonder inefficiënt als er te weinig stroom vloeit. In deze fase van het proces kunt u echter feitelijk niets doen om het laadverlies te voorkómen.
Let op: Hoewel opladen op hoge snelheid een oplossing lijkt, is het om dat altijd te doen schadelijk voor het milieu. Feit is dat hoge oplaadsnelheden de druk op het elektriciteitsnet vergroten, terwijl lagere stromen een waardevolle bijdrage leveren aan de stabiliteit van het net.

Factor 2: EV-laadverlies door de laadkabel
Er gaat wat energie verloren tijdens het doorlópen van de laadkabel. Dit is een kwestie van weerstand. Hoe korter de laadkabel is, hoe lager het vermogensverlies. Waarom? Omdat de weerstand lager is.
Onze tip: Probeer een kabel te kiezen met een optimale lengte voor het opladen van uw voertuig.

Factor 3: EV-laadverlies door het laadvermogen
Een hoger vermogen genereert meer warmte. En zoals we al vertelden is warmte waar de energie normaal gesproken in verandert. Een dikke laadkabel is één van de dingen die de warmte kunnen verminderen en daardoor energieverlies kunnen voorkómen. Hoe hoger de laadsnelheid, hoe dikker de kabel moet zijn.
Stel dat u uw elektrische auto van 11 kW en 22 kW oplaadt met dezelfde kabel bedoeld voor een 11 kW laadpaal. Wat zal er gebeuren?
Bij 22 kW zullen de verliezen groter zijn naarmate er meer warmte wordt gegenereerd. Het is daarom beter om een kabel te gebruiken die is ontworpen voor een bepaalde laadsnelheid of deze zelfs kan overschrijden, omdat in dit geval het energieverlies lager zal zijn.

Factor 4: laadverlies door de accu van de elektrische auto
De elektrische energie van het laadstation wordt in de lithium-ionbatterij omgezet in chemische energie. Het conversieproces veroorzaakt warmte en als gevolg daarvan vermogensverliezen. Gelukkig worden de meeste accupakketten voor elektrische auto's geleverd met een thermisch beheersysteem om het energieverlies te verminderen wanneer de accu aan het opwarmen of afkoelen is.

Andere factoren voor EV-oplaadverliezen
Als u uw auto op een winterdag oplaadt, als het vriest, zult u merken dat het proces langzamer gaat dan normaal. Het punt is dat de EV-batterij moet opwarmen voordat deze begint met opladen. Het proces vereist enige energie die anders rechtstreeks in de batterij zou terechtkomen. Aan de andere kant zijn heel warme zomerdagen ook niet ideaal voor het opladen van elektrische voertuigen.
Gelukkig hebben de meeste elektrische voertuigen een koelcircuit om de temperatuur van de accu te verlagen tijdens het opladen bij warm weer.
Dit zijn niet bepaald vermogensverliezen, maar eerder een manier van extra stroomverbruik. Volgens sommige experimenten is de ideale temperatuur voor het opladen en gebruiken van elektrische voertuigen 20-25°C.

Het algemene concept is dat elke omzetting van energie in een andere, verliesgevende energie kost, en dat het verlies vaak gegenereerde warmte is. Dus van het stopcontact tot de accu tot de motor (en in bredere zin, van het delven van steenkool tot het verwarmen van water waarmee stoomturbines gedraaid worden om te transformeren naar 400KV, dan naar 20KV en vervolgens naar 240V), elke keer dat er stroom door transformatoren gaat, gemaakt van koperdraden (dit zijn elektrische en inductieve weerstanden), wordt er energie werk verspild en in warmte veranderd. Vervolgens moeten er in de batterij/accu chemische reacties plaatsvinden waarbij ionen worden verplaatst, wat weer warmte veroorzaakt.

Dit artikel kan dan wel over elektrische auto's gaan, dit gebeurt wanneer u niet alleen uw auto maar ook uw tablet, telefoon of iets anders met een batterij erin oplaadt.

We eindigen met een tip: hoe lager het laadvermogen, hoe “zachter” de conversie en hoe lager de verliezen. Daarom is het financieel voordelig om uw elektrische auto op een lagere snelheid op te laden. Bovendien leveren die lagere snelheden een waardevolle bijdrage aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[18 januari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen