Is er een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten op komst?

De Amerikaanse militaire inlichtingendienst heeft, in coördinatie met machtige financiële belangen, de touwtjes in handen met betrekking tot Israëls genocidale bedoelingen om “Palestina van de kaart te vegen”. Zal het waarschuwingsschot van Iran over de hele wereld gehoord worden? Of zullen de westerse coalitielanden hun escalatie voortzetten?


De raket- en drone-aanvallen op drie landen – Syrië, Pakistan en Irak  – gedurende een periode van 24 uur en Teheran die de buitengewone stap zette door zijn verantwoordelijkheid voor de aanslagen aan te kondigen, brachten een zeer grote boodschap over aan Washington: zijn strategie om een ​​coalitie van terreurgroepen in de regio rond Iran zullen resoluut worden bestreden. Het land vuurde vanuit Iran ballistische raketten af op twee verre doelen. Het hoofdkwartier van de ISIS-gerelateerde Turkestan Islamitische Partij in Idleb, Syrië, werd vernietigd. Een hoofdkwartier van al-Qaeda-gezinde Hayad Tahrir al-Sham werd ook getroffen.

Een ander spervuur van raketten kwam neer in de stad Erbil (waarbij volgens Koerdische media een Nederlands meisje van elf maanden om het leven is gekomen en de moeder en het broertje bij de aanval gewond raakten) in het Koerdische noorden van Irak. Het huis van Peshraw Dizayee, een rijke Koerdische zakenman, werd getroffen en verwoest. Dizayee deed veel zaken met de VS en was betrokken bij de verkoop van olie uit de Koerdische regio van Irak via Turkije aan Israël. Iran beweert dat zijn huis werd gebruikt als basis voor de Israëlische Mossad. Dat is op zijn minst plausibel.

Het kortste traject van Iran naar Idleb in Syrië bedraagt minimaal 1.200 kilometer. Iran heeft daarmee aangetoond dat het op betrouwbare wijze doelen op die afstand kan raken. De gebruikte raketten, genaamd Khaybar Shekan, hebben een topbereik van 1.450 kilometer. Deze aanvallen zijn een waarschuwing voor Israël en de VS. Iran heeft laten zien dat het heel Israël kan treffen met goed gerichte aanvallen zonder dat er soldaten in het buitenland hoeven te worden ingezet. Mocht Iran worden aangevallen, dan heeft het land (nu laten zien dat het )de wil en de middelen om op dezelfde manier te reageren.

Bijgaande kaart brengt de betekenis van de raketaanval duidelijk naar voren. Het geclaimde Mossad-centrum in Erbil ligt in Noord-Irak, Koerdistan – niet zo ver weg als Syrië, maar nog steeds op aanzienlijke afstand. Bij de aanval werden 24 raketten gebruikt, met een grote mate van nauwkeurigheid.

Dat de Amerikaanse strategie tegen Iran nieuwe vormen aannam, begon duidelijk te worden na de aanval van 7 oktober op Israël en de daaruit voortvloeiende erosie van zijn positie als regionale supermacht. De door China bemiddelde toenadering tussen Iran en Saoedi-Arabië en de opname van Iran, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte in de BRICS brachten de Amerikaanse strategen in paniek.

Er waren al in de tweede helft van 2023 tekenen dat de VS met de Israëlische as van plan waren terrorisme te gebruiken als het enige haalbare middel om Iran te verzwakken en het regionale evenwicht weer te herstellen ten gunste van Tel Aviv, wat van cruciaal belang is voor de prioriteitstelling van Washington in de regio Azië/Pacific en waar de VS toch het olierijke Midden-Oosten in haar macht wil houden. Een conventionele oorlog met Iran is voor de VS inderdaad niet langer haalbaar, omdat dit de potentiële vernietiging van Israël in gevaar brengt.

Toekomstige historici zullen de aanvallen op Israël door Palestijnse verzetsgroepen op 7 oktober zeker bestuderen, analyseren en tot nuchtere conclusies komen. In de klassieke militaire doctrine waren ze in wezen een preventieve aanval van verzetsgroepen tegenover de Amerikaans-Israëlische moloch van terroristische groeperingen – zoals ISIS en Mujahideen-e-Khalq – voordat die veranderden in een rivaliserend platform dat paste bij de As van het Verzet.


Rusland

Teheran is zich bewust van de dringende noodzaak om strategische diepgang te creëren voordat de wolven dichterbij komen. Teheran heeft Moskou onder druk gezet om een ​​bilateraal strategisch pact te bespoedigen, maar de Russen namen er, niet verrassend, de tijd voor. Een belangrijk agendapunt tijdens het “werkbezoek” van president Ebrahim Raisi aan Moskou op 7 december voor een ontmoeting met president Poetin was de afronding van het pact.

Maandag maakte het Russische ministerie van Defensie in een zeldzame verklaring bekend dat minister van Defensie Sergey Shoigu zijn Iraanse tegenhanger Mohammad-Reza Ashtiani belde om duidelijk te maken dat Moskou ermee heeft ingestemd het pact te ondertekenen.
In de verklaring van het Russische ministerie van Defensie stond het volgende:
“Beide partijen benadrukten hun toewijding aan de fundamentele principes van de Russisch-Iraanse betrekkingen, inclusief onvoorwaardelijk respect voor elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit, wat zal worden bevestigd in het grote intergouvernementele verdrag tussen Rusland en Iran, aangezien dit document al wordt afgerond.”

Volgens het Iraanse persbureau IRNA heeft Shoigu laten weten dat de Russische toewijding aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Iran expliciet in het pact zal worden vermeld. Het rapport voegde eraan toe dat “de twee ministers ook wezen op het belang van kwesties die verband houden met de regionale veiligheid en benadrukten dat Moskou en Teheran hun gezamenlijke inspanningen zullen voortzetten om een ​​multipolaire wereldorde te vestigen en het unilateralisme van de Verenigde Staten te ontkennen.” [Nadruk toegevoegd]

Woensdag vertelde Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, aan verslaggevers in Moskou dat het nieuwe verdrag het strategische partnerschap tussen Rusland en Iran zou consolideren en het volledige scala van hun banden zou bestrijken. “Dit document komt niet alleen op het juiste moment, maar is ook te laat”, zei Zakharova. “Sinds de ondertekening van het huidige verdrag is de internationale context veranderd en maken de betrekkingen tussen de twee landen een ongekende opleving door”, merkte ze op. Zakharova zei dat het nieuwe verdrag naar verwachting zou worden ondertekend tijdens wat zij omschreef als één van de komende contacten tussen de twee presidenten.

Daarnaast werd de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, door het staatspersbureau TASS geciteerd, die zei dat een exacte datum voor een ontmoeting tussen Poetin en Raisi moet worden bepaald. Het is duidelijk dat er voor onze ogen iets van diepgaande betekenis voor de geopolitiek van het Midden-Oosten gebeurt.

Het volstaat te zeggen dat de raket- en drone-aanvallen van Iran op terroristische doelen op woensdag een levendige demonstratie zijn van zijn assertiviteit om uit zelfverdediging op te treden in het nieuwe regionale en internationale milieu. De zogenaamde “proxies” van Iran – of het nu Hezbollah is of Houthi's zijn – zijn volwassen geworden met een eigen geest, die over hun eigen strategische positionering binnen de As van het Verzet zou beslissen. Ze hebben geen levensondersteunend systeem uit Teheran nodig. Het kan enige tijd duren voordat de Angelsaksische strategen aan deze nieuwe realiteit gewend zijn, maar uiteindelijk zal dat wel gebeuren.


Beloetsjistan

Het is duidelijk een onderschatting om de raket- en drone-aanvallen van Iran louter als terrorismebestrijdingsoperaties te beschouwen. Zelfs wat betreft de aanval op Beloetsjistan vond deze, interessant genoeg, plaats binnen een maand na COAS-generaal Asim Munir's reis van een week naar Washington, medio december.

Voor iedereen die geïnteresseerd is: Beloetsjistan is een onrustige (understatement alert) regio die delen van Iran, Afghanistan en Pakistan omvat. De bevolking bedraagt zo'n 20 miljoen. Het wordt beschouwd als een strategische regio vanwege de diepwaterhaven van Gwadar (in Pakistan). Gwadar was tot deze eeuw, om zo te zeggen, een binnenwater. Nu wordt daar een internationale luchthaven gebouwd.

De Beloetsjen lijken veel op de Koerden ook al zijn ze minder talrijk: ze hebben geen eigen natie en voeren al lange tijd opstanden tegen de natiestaten die hun regio controleren. De werkelijke betekenis van de Iraanse aanval zou kunnen zijn dat Iran vastbesloten is om elke terrorist (en buitenlandse aanhangers) die tegen hen optreden aan te vallen. Het is dus interessant om op te merken dat de Beloetsjen in het verleden Israëlische en Amerikaanse hulp hebben gezocht. Hoewel dat rond 2015 lijkt te zijn geëindigd, vraagt men zich af hoe snel deze weer tot leven kan worden (of is) gewekt.

U vraagt zich misschien af: waarom zou Israël überhaupt betrokken raken bij Beloetsjistan? Het antwoord is eenvoudig genoeg. De Israëlische overlevingsstrategie is om de hele regio in rep en roer te houden, om te voorkómen dat deze zich tegen Israël verenigt. Creëer chaos. Alleen lijkt het een averechts effect te hebben, nu voor het eerst sinds mensenheugenis de soennieten en sjiieten zich verenigen – tegen Israël. Beloetsjistan? Er is natuurlijk een rusteloze Beloetsji-minderheid in Iran. Irak? Er is een rusteloze Koerdische minderheid in Iran, dus activiteiten van de Mossad in het naastgelegen Iraaks Koerdistan zijn een no-brainer. Azerbeidzjan (ja, er is een grote Azerbeidzjaanse minderheid in Iran, strategisch gelegen) zal ongetwijfeld aandacht hebben geschonken aan de raketaanvallen van Iran – Azerbeidzjan (een Turkse natie) is een broeinest van Mossad-, MI6- en CIA-activiteiten. Een Iraanse aanval op de Mossad in Azerbeidzjan zou Erdogan in een moeilijke positie kunnen brengen. Klinkt ons bekend in de oren.Chief of Army Staff Gen Asim Munir

De Pakistaanse generaal Munir ontmoette hoge Amerikaanse functionarissen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Defensie Lloyd Austin, voorzitter van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Charles Q Brown, en de Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Jonathan Finer – en natuurlijk de geduchte oorlogsmanipulator Victoria Nuland, de drijvende kracht achter het neoconservatieve beleid van de regering-Biden.

In een officiële verklaring in Islamabad op 15 december over Munirs hoogvliegende tournee werd gesteld dat Pakistan en de VS “van plan zijn de interacties te vergroten” voor “wederzijds voordelige” afspraken. Het zei dat de twee partijen de aanhoudende conflicten in de regio bespraken en “instemden met het vergroten van de interacties tussen Islamabad en Washington.” In de verklaring stond: “Tijdens de bijeenkomsten werden kwesties van bilaterale belangen, mondiale en regionale veiligheidskwesties en aanhoudende conflicten besproken. Beide partijen kwamen overeen om hun betrokkenheid bij het verkennen van mogelijke wegen voor bilaterale samenwerking bij het nastreven van gedeelde belangen voort te zetten.”

De verklaring voegde eraan toe dat tijdens de ontmoeting tussen de hoogste defensiefunctionarissen van de twee landen “samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding en defensiesamenwerking werden geïdentificeerd als kerngebieden van samenwerking.” Van zijn kant onderstreepte Munir het belang van “het begrijpen van elkaars perspectieven” op regionale veiligheidskwesties en ontwikkelingen die de strategische stabiliteit in Zuid-Azië beïnvloeden, aldus de Pakistaanse verklaring.

Pakistan heeft een hele geschiedenis van het dienen van Amerikaanse belangen in de regio en het hoofdkwartier in Rawalpindi is de wagenmenner van een dergelijke samenwerking geweest. Wat vandaag duidelijk is, is dat de komende verkiezingen in Pakistan de regering-Biden er niet van hebben weerhouden de rode loper voor Munir uit te rollen. Maar het mooie is dat zowel Iran als Pakistan slim genoeg zijn om elkaars rode lijnen te kennen.

De bedoelingen van de VS zijn duidelijk: Teheran in het westen en oosten omsingelen met falende staten die gemakkelijk te manipuleren zijn. De haastig georganiseerde ontmoetingen in Davos tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en topfunctionarissen van Irak (hier en hier) in de stroomafwaartse fase van de Iraanse aanvallen onderstreepten
- het belang van (Koerdistan) het hervatten van de olie-export (naar Israël) en de steun van Washington voor “het sterke partnerschap van de regio Koerdistan met de Verenigde Staten”;
- het belang van het stoppen van aanvallen op Amerikaans personeel in Irak en Syrië;
- Amerikaanse inzet voor “het verbeteren van de veiligheidssamenwerking als onderdeel van een langdurig, duurzaam defensiepartnerschap”;
- Amerikaanse steun voor de Iraakse soevereiniteit; en
- Biden’s uitnodiging aan de Iraakse premier Sudani om ‘binnenkort’ het Witte Huis te bezoeken.
In een notendop heeft Sullivan het voornemen van de VS geuit om zijn aanwezigheid in Irak te versterken – en het land heeft soortgelijke doelstellingen óók in Pakistan na te streven. Washington vertrouwt erop dat Munir ervoor zal zorgen dat Imran Khan in de gevangenis wegkwijnt, ongeacht de uitkomst van de Pakistaanse verkiezingen.

Deze strategische herschikking komt op een moment dat Afghanistan definitief uit de Anglo-Amerikaanse sfeer is geglipt en Saoedi-Arabië geen interesse toont om een ​​radertje in de Amerikaanse machine te zijn of zich met de krachten van extremisme en terrorisme te bemoeien.


Jemen

De mainstream media hebben al enkele keren gemeld dat het Pentagon een aantal luchtaanvallen tegen de Houthi’s in Noord-Jemen hebben uitgevoerd. Analisten lijken het erover eens te zijn dat dit hen niet zal afschrikken, en dat het ook niet mogelijk is om hun vermogen om de handel met Israël in de Rode Zee te ondermijnen, te beperken zonder betrokkenheid ter plaatse in Jemen.

De Verenigde Staten zijn al sinds 2015 in oorlog met de pro-Iraanse Houthi-rebellen (en hebben ons land er nu bij betrokken), toen de regering-Obama een coalitie van Golfmonarchieën bijeenbracht om Jemen binnen te vallen en het lokale marionettenregime te steunen dat naar het zuiden van het land was verbannen. Het doel hiervan was grotendeels om de Israëlische belangen in de regio te beschermen, en Washington voorspelde (achteraf gezien nauwkeurig) dat een Houthi-regering in Sanaa grote schade zou aanrichten aan de Joodse staat.

Onder Donald Trump duurde de oorlog voort. Het Pentagon rustte de Saoedische en VAE-inspanning uit met 100 miljard dollar aan moderne wapens, evenals logistieke steun en diplomatieke dekking voor het gruwelijke embargo tegen de haven van Hodeidah. Honderdduizenden onschuldige mensen, waaronder een groot aantal kinderen, stierven tijdens een door de mens veroorzaakte hongersnood tijdens deze blokkade.

Het was niet genoeg om de Houthi’s te breken. Zoals de Ottomanen, de Britten en recentelijk de Saoedi’s hebben geleerd, is Jemen een oven die legers doet smelten. In Noord-Jemen dienden de Houthi’s de Saoedi’s de meest gênante nederlaag toe die een land ooit in de 21e eeuw heeft geleden. Door hun vindingrijkheid en pure wilskracht neutraliseerden de Houthi’s de enorme Saoedische voorsprong. Een paar jaar na de oorlog gaven de huurlingen van de Golfstaat de strijd tegen de rebellen vrijwel op en besloten ze in plaats daarvan hun frustratie op de Jemenitische burgers af te reageren.

De genadeslag voor de Saoedi’s werd in september 2019 toegebracht, toen de Houthi’s Operatie Victory From God begonnen. Houthi-troepen lokten het Saoedische leger in een enorme hinderlaag, waarbij 500 coalitiesoldaten omkwamen en duizenden anderen gevangen werden genomen. Terwijl de Houthi’s tientallen gevangengenomen vijandelijke soldaten en voertuigen paradeerden, schokten ze de wereld opnieuw met een enorme drone-aanval in het Saoedische binnenland, waarbij twee olieraffinaderijen verwoest werden en de grootste plotselinge piek in de mondiale energieprijzen in de geschiedenis teweeggebracht werd. De moedige Houthi's dwongen Riyad op de knieën en kort daarna naar de onderhandelingstafel.

Snel terug naar 2024. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië (en o.a. Nederland) zijn, zonder wettelijke toestemming van hun eigen parlementen, effectief het Israëlisch-Palestijnse conflict binnengegaan door de start van Operatie Prosperity Guardian. Tot nu toe heeft de campagne Tomahawk-raketten ter waarde van $2 miljoen afgevuurd op de zoemende vliegen die de Israëlische economische belangen op zee lastig vallen, zonder enig tastbaar resultaat.

De regerende Raad van de Houthi’s heeft hun eisen duidelijk gemaakt: zij zijn alleen geïnteresseerd in het aanvallen van schepen die bestemd zijn voor Israëlische havens of die eigendom zijn van Israëli’s, in overeenstemming met het internationaal recht dat landen dwingt in te grijpen tegen genocide. Ze hebben beloofd te zullen stoppen zodra het doden van de inwoners van Gaza eindigt en de humanitaire hulp de lijdende Palestijnen kan bereiken.

Schepen die vanuit China naar Europa reizen, hebben tot nu toe zonder problemen door de Rode Zee gevaren. Hun geheim is om zich niet aan de kant van Israël te scharen. Er zijn berichten in de Amerikaanse mainstream media dat Houthi’s willekeurige vrachtschepen treffen, maar dit moet met een korreltje zout worden genomen. De regering in Noord-Jemen heeft vooraf gewaarschuwd dat agenten van de Verenigde Arabische Emiraten zich richtten op niet-Israëlische schepen vanuit delen van Jemen die de rebellen niet controleren, in de hoop de internationale gemeenschap in de strijd te betrekken.

Er is een eenvoudige oplossing voor het Houthi-probleem, vooral nu grote bedrijven te bang zijn om door deze wateren te reizen zolang het geschil voortduurt. Het is het onder druk zetten van de Israëli’s om met de Palestijnen over een tweestatenoplossing te onderhandelen en de kinderen van Gaza voedsel en medische hulp te geven – de eis van Jemen. Houthi’s hebben hun steentje bijgedragen aan het respecteren van de voorwaarden van het onderhandelde staakt-het-vuren van 2022 met de Saoedi’s. Het zijn redelijke actoren, zolang je politiek met ze omgaat; bedreigingen en geweld hebben consequent gefaald.

Helaas is dit geen haalbare optie voor de heersende Joodse elite van Amerika die politiek gezien de touwtjes er in handen hebben. Washington zou liever een situatie creëren die de mondiale handel verstoort (daar zijn ze onovertroffen deskundigen in) dan te proberen Bibi en Ben Gvir in bedwang te houden. Het beperkte en zeer vermijdbare conflict met de Houthi’s wordt in plaats daarvan gebruikt om op te roepen tot een directe Amerikaanse aanval op Iran, zoals schrijver Elliot Cohen onlangs suggereerde in The Atlantic. Amerika meeslepen in een bredere regionale oorlog tegen de anti-zionistische As van Verzet (Iran, Houthi's, Hezbollah, PMU in Irak en Syrië) is een uitgesproken doelstelling van veel joodse leiders van het buitenlands beleid in het Westen, evenals van de regering van Benjamin Netanyahu.

Dit plaatst de regering-Biden in een situatie zonder winst. Het vervolgen van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten in een verkiezingsjaar, zelfs al is het maar een oorlog die beperkt blijft tot de grondrechten in Jemen, zal in principe garanderen dat de Democraten uit de macht worden gestemd. Afgezien van de gevestigde gevaren van het sturen van troepen naar de bergen om Houthi's te bestrijden, zouden Amerikaanse troepen die in de val trappen het afschrikmiddel voor Hezbollah en andere regionale actoren verzwakken, wat het voortbestaan van Israël in gevaar zal brengen en de VS en Groot-Brittannië zal dwingen veel meer te doen dan verwacht.

Zodra er een besluit is genomen om te escaleren en een volledige Amerikaanse (NAVO?) interventie in het Nabije Oosten te mobiliseren, zal elke geopolitieke sudderpot die het imperium van Washington wanhopig probeert onder controle te houden – Oekraïne, Taiwan en zelfs enkele verrassingen zoals een nieuwe Koreaanse oorlog – exploderen. Dit zou het einde betekenen van de liberale wereldorde.

Een oorlog met Iran en zijn bondgenoten zal aanzienlijke kosten met zich meebrengen qua westersse levens (u dacht toch niet dat alleen Amerikaanse troepen dat klusje moeten klaren?) en economische macht, maar als Joe Biden terughoudendheid blijft tonen om de vijanden van Israël krachtiger te bestrijden, zal zijn Joodse donorbasis geld uitgeven om hem dit jaar te ondermijnen en iemand te helpen kiezen - zelfs Donald Trump - die hen zal geven wat ze willen. We zullen dan de toepassing zien van de Joodse sabotagestrategie tegen het herverkiezingsbod van de soepele zionist George H.W. Bush vanwege de misdaad van het louter uitstellen van een besluit op basis van een schandalige Israëlische eis. Dat wil niet zeggen dat Biden een duif is. Zijn regering is simpelweg voorzichtiger en probeert alle mogelijkheden uit te putten voordat ze imperialistische zelfmoord pleegt.


Slotwoord

De VS en hun westerse "bondgenoten" storten het Midden-Oosten in een regionale oorlog. Ze hebben Jemen gebombardeerd vanwege de aanvallen van de Houthi’s op de scheepvaart in de Rode Zee. De Houthi’s, die op de hoogte zijn van Amerikaanse bommen, reageerden op de door de VS gefinancierde Israëlische vernietiging van Gaza, waar het doden van burgers een historisch niveau van horror heeft bereikt. Jarenlang hebben de VS en het Verenigd Koninkrijk Saoedi-Arabië geholpen de Jemenitische Houthi’s in gruzelementen te bombarderen en lopen nu het risico dat het conflict opnieuw oplaait.

Het is belangrijk om je af te vragen of het in het belang van ons land (door het handelen van onze demissionaire (!) regering) is om betrokken te raken bij een buitenlandse oorlog terwijl de eigen burgers het moeilijk hebben. Het is zeker in het belang van de wapenindustrie, waarvan de aandelenkoersen zijn geëxplodeerd als gevolg van de oorlogen in Oekraïne en Gaza. Neem BAE Systems, het grootste defensiebedrijf van het Verenigd Koninkrijk, dat een koersstijging van 30% in 2023 evenaarde en 2024 lijkt voor de onderneming opnieuw een topjaar te worden.

Ons land blijft intussen stug doorgaan miljoenen in een oorlog te pompen waarvan de meeste mensen erkennen dat Oekraïne verloren heeft. Er zijn 500.000 Oekraïense soldaten gedood of ernstig gewond geraakt – 30.000 per maand. Het land is verwoest en de westerse bedrijfsgieren cirkelen rond en beramen plannen, met de aanmoediging van oligarch Zelensky, om van een kleine Oekraïense staat een wapenproductiecentrum voor het Westen te maken en het land leeg te plunderen voor de kostbare grondstoffen die het bezit.

In ons land is het een poging van de nog steeds *proest* functionerende regering om de aandacht af te leiden van falende openbare diensten, dalende levensverwachting, toenemende armoede en ongelijkheid. Nederland wordt voor onze ogen ontmanteld, mede door toedoen van onze 'gewaardeerde' partner in het conflict, de VS.

De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de VAE) streven een andere benadering van de mondiale betrekkingen na, een benadering gebaseerd op consensus en samenwerking. Het is er een die ons land zou moeten verwelkomen.

Tenslotte de hamvraag: is er een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten op komst? Onder normale omstandigheden niet, maar de manier waarop het Amerikaanse buitenlandse beleid werkt is niet normaal. De oorlog in die regio bevindt zich momenteel in de schermutselingsfase, maar is al in volle gang.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][20 januari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen