Interview Tucker Carlson met Poetin (III)

In ons drieluik over het interview van Tucker Carlson met de Russische president Vladimir Poetin vandaag deel 3, het slot, waarin wij ingaan op wat er in het interview is besproken.



Heeft u ernaar gekeken? Bij de laatste telling hebben meer dan 100 miljoen mensen gekeken naar het gedenkwaardige interview dat Tucker Carlson hield met de Russische president Vladimir Poetin. We hebben de hele zit (2 uur) volgehouden en delen onze gedachten hierover met u in dit artikel.

Laten we het in eerste instantie hebben over de enorme omvang van de belangstelling die dit toch wel historische interview heeft gewekt. Toen Tucker Carlson zijn prime time-show op Fox News had voordat hij werd ontslagen, kreeg hij ongeveer 3 miljoen views. Nu, met behulp van X/Twitter, brengt hij een kolossale 100 miljoen binnen en dat aantal stijgt verder. Dit toont aan dat vooral het X-platform oudere media doodt. Misschien haat het daarom Musk. Dankzij de directheid van een mobiele telefoon kunt u dit interview altijd en overal bekijken. Gemak is alles. Het succes van dit interview in kijkcijfers is dus een nieuwe nagel aan de doodskist van de grote mainstream media.

Wij denken dat het gevaar voor het ‘Westen’ als resultaat van dit Carlson-Poetin-interview schuilt in het simpele feit dat Poetin taal gebruikt om duiding te geven, en dat doen politici in Bidens Amerika gewoon niet. In het Amerika van Biden gebruiken politici en 'deskundigen' taal als sonische wapens van hypnose, overreding en sociale controle. Het eerste probleem is dus de manier waarop hij (Poetin) praat, zonder dat wij rekening houden met wat hij zei. Als hij praat, gooit hij de hele westerse traditie van praten en toch niet praten omver.

Het geheel gaf een eigenaardig gevoel. Wiens manier van praten zou worden gevolgd, de Amerikaanse (Carlson) of de Russische (Poetin)?

Poetin weigerde zich te onderwerpen aan het impliciete tempo van de Amerikaanse Interviewer, of aan het impliciete ethos van de Amerikaanse manier van performative speech. Hij duwde het tempo fors naar beneden. Hij gedroeg zich een beetje... Russisch.

Voor ons was dit het meest interessante – en we begrijpen dat de geopolitieke inhoud de leugens van de NAVO en Washington verbrijzelde – natuurlijk was dat zo. Maar wij wisten dit al heel lang - en onze trouwe lezers natuurlijk ook. In het eerste half uur van het interview draaide Poetin de rollen om over hoe dingen op de juiste manier moeten worden besproken en beoordeeld, en om een gigantische beer met de naam Geschiedenis de kamer binnen te halen.....  het verraste ons wel enigszins.


Tegengestelde culturen

De ogenschijnlijke verrassing van Tucker Carlson over de rijke chronologie die president Poetin presenteerde (gebaseerd op verschillende verbijsterde, verhulde verzoeken van de journalist om de ‘relevantie’ ervan - wat ons vertelde dat Tucker Carlson niet begreep met wie hij sprak. Het onthulde dat hij de impact en de noodzaak van het begrijpen van de geschiedenis van een volk niet leek te beseffen) was merkwaardig, maar ook een verwijzing naar hoe zelfs de beste van de beste van onze pers, helaas, moeite heeft om bij de tijd te blijven, open te staan voor de mogelijkheden die onze eigen vooropgezette/ontvangen ideeën over Rusland, Poetin.... vooral Poetin; vrijwel elke cultuur of systeem die niet de onze is.

Dit interview, als je goed naar de eerste helft luistert, biedt kritische, vitale en verbazingwekkende inzichten binnen die geschiedenisles, en bij uitbreiding een uitdaging, als we er klaar voor zijn, om de lange impact van de autocentrische houding van ‘het Westen’ niet alleen op Azië/Rusland, maar ook op de lange termijn te onderzoeken.

De manier waarop Poetin sprak gaf duidelijk aan day de Amerikaanse cultuur geen praatcultuur is. Het gesprek is naar buiten gericht, zelfs bij een herdenkingsdienst. Er is niets – geen onderwerp – dat Amerikanen niet kunnen en willen omzetten in amusement, verleiding en hypnose. Ze zetten oorlog zelfs om in entertainment. Ziet u de huidige (of vroegere) Amerikaanse president in staat de geschiedenis van zijn land vanaf de 7e eeuw weer te geven?  De huidige kan nauwelijks kan praten, roept dathij wereldleiders heeft ontmoet die al tientallen jaren dood zijn en schreeuwt tegen journalisten als ze hem ondervragen.

Tucker Carlson wilde een niet-gecontextualiseerd, snel interview. Poetin wilde de zaken tot op de bodem uitzoeken. Achteraf kunnen we stellen dat Poetin de dirigent was en het tempo bepaalde. De duidelijke frustratie van Carlson over het eerste half uur was uiteindelijk vruchtbaar. Zijn reflecties nà het interview brengen de lotusbloem van dit alles echt naar voren. Eindelijk mogen we de dingen gewoon in historische context horen en onze eigen mening vormen. Dit is natuurlijk The End Of The World, wat de westerse elite betreft. We kunnen in de toekomst eindeloze hysterie en pogingen verwachten om de journalistiek voor eens en voor altijd te verbieden.

Poetins geschiedenisles was in het begin wellicht een dominantie-tactiek. Het is de verdienste van Carlson dat hij het erin heeft gelaten. Zeker in het begin voelden we een grote spanning tussen hen. Ze haalden elkaars geschiedenis aan bij spionage-afdelingen. Poetin merkte op dat Carlson werk zocht bij de CIA, en Carlson verwees naar Poetins tijd in ‘Duitsland’, waarmee hij zeker Oost-Duitsland bedoelde, waar Poetin als KGB-agent was gestationeerd.



Carlson was als vertegenwoordiger van de Verenigde Staten helemaal geen ‘useful idiot’ (citaat Hillary Clinton, over wie zometeen meer), zoals zijn critici zijn optreden vooraf afkeurden. In plaats daarvan leek het ons dat hij als vertegenwoordiger van zijn land de verbalen klappen moest opvangen. Als er iemand gekneusd wegliep, was het Carlson – omdat hij een Amerikaan was, als een Amerikaan dacht en ‘pragmatisch’ was als een Amerikaan. Hij was niet de vriend van Poetin, maar hij was een uitzonderlijk nuttige boodschapper van de Verenigde Staten en het Westen.


Hillary Clinton

Clintons reactie op het interview vam Carlson nam een verrassende wending in de richting van complottheorieën, wat vragen opriep over haar geloofwaardigheid op dit gebied. Haar opmerkingen hebben haar opnieuw in de schijnwerpers gezet vanwege haar voorliefde voor complottheorieën. In haar poging om Carlson in diskrediet te brengen en de betekenis van het interview te ondermijnen, nam Clinton haar toevlucht tot ongefundeerde beschuldigingen en overdreven retoriek die meer onthullen over haar eigen onzekerheid en vooroordelen dan wat dan ook.

Door Carlson een ‘nuttige idioot’ te noemen voor het binnenhalen van het interview, insinueerde Clinton dat hij op de een of andere manier betrokken was bij het bevorderen van de Russische belangen. Een dergelijke beschuldiging ontbeert niet alleen enig bewijs, maar weerspiegelt ook de wanhopige poging van Clinton om snode motieven te vinden die er niet zijn. Haar suggestie dat Carlson mogelijk uit meerdere netwerken is ontslagen en mogelijk een contract bij een Russisch mediakanaal zou kunnen binnenhalen, is een verder bewijs van haar bereidheid zich bezig te houden met ongegronde speculatie.

Nog schandaliger waren de insinuaties van Clinton dat er een deel van de Amerikaanse bevolking is dat verlangt naar autoritair leiderschap vergelijkbaar met dat van Poetin. Dergelijke beweringen ontberen niet alleen elke basis, maar stinken ook naar partijdige paniekzaaierij. Het is een tactiek die regelrecht uit het draaiboek komt van iemand die politieke tegenstanders beschouwt als vijanden die gedemoniseerd moeten worden in plaats van betrokken te zijn bij een constructieve dialoog.

Hillary Clintons staat van dienst op het gebied van complottheorieën is goed gedocumenteerd en gaat terug tot haar beruchte verdediging van haar man tijdens het Monica Lewinsky-schandaal. Haar aanroeping van een ‘enorme rechtse samenzwering’ om de aantijgingen tegen Bill Clinton te ontkrachten is een sterke herinnering aan haar bereidheid om naar strohalmen te grijpen wanneer ze met ongemakkelijke waarheden wordt geconfronteerd. Ironisch genoeg was het juist dit schandaal dat de ware omvang van het bedrog in het Witte Huis van Clinton onthulde.

In een politiek klimaat dat al gekenmerkt wordt door polarisatie en wantrouwen, zullen de onverstandige beschuldigingen van Clinton de spanningen alleen maar verder verergeren. Of het nu uit domheid of onwetendheid is, haar woordkeuze weerspiegelt een diepgaande ontkoppeling van de werkelijkheid en een minachting voor de gevolgen van haar retoriek. De tirade van Clinton tegen Carlson onderstreept in ieder geval alleen maar zijn relevantie en bruikbaarheid als het gaat om het ter verantwoording roepen van machtige figuren. Zijn vermogen om interviews te krijgen met wereldleiders, ongeacht hun politieke overtuiging, spreekt voor zijn geloofwaardigheid als journalist. De erfenis van Clinton wordt daarentegen bezoedeld door haar onvermogen om haar eigen tekortkomingen onder ogen te zien.

Uiteindelijk spreekt Carlsons reactie op de aanvallen van Clinton boekdelen. In plaats van zich te verlagen tot haar niveau van moddergooien, herinnert hij haar er eenvoudigweg aan dat hij ondanks haar mislukte presidentiële poging nuttig blijft in zijn hoedanigheid van journalist. Het is een subtiele maar effectieve berisping van Clintons wanhopige pogingen om relevant te blijven in een politiek landschap dat al lang geleden afstand heeft gedaan van haar verdeeldheid zaaiende politiek.



Het interview

In het interview met Tucker Carlson besprak de Russische president Vladimir Poetin verschillende aspecten van het conflict in Oekraïne, waaronder vermeende vredesbesprekingen en beschuldigingen tegen Boris Johnson. Sommige elementen van de mainstream media lijken echter selectief de uitspraken van Poetin te benadrukken, waardoor de context wordt verdraaid om een verhaal te creëren dat een agressievere houding suggereert. Het is van cruciaal belang om de weergave van Poetins woorden door de media kritisch te analyseren en in twijfel te trekken om de complexiteit van de situatie te begrijpen.

Poetins pleidooi voor vrede
Tijdens het interview benadrukte Poetin de noodzaak van een vreedzame oplossing voor het conflict in Oekraïne, waarbij hij er bij de Verenigde Staten op aandrong een rol te spelen bij het beëindigen van de vijandelijkheden. Hij zinspeelde op lopende back-channelgesprekken, maar onthield zich van het verstrekken van expliciete details. Bepaalde mediakanalen hebben er echter voor gekozen om de waarschuwing van Poetin over de mogelijke gevolgen van het inzetten van troepen in Oekraïne te benadrukken, en beschouwen dit als een dreiging van de Derde Wereldoorlog.

De beschuldigingen aan het adres van Boris Johnson
Het interview ging over de inmenging van Boris Johnson in de vredesbesprekingen, waarbij Poetin de voormalige Britse premier beschuldigde van het saboteren van een mogelijke vredesovereenkomst in 2022. De bewering van de hoofdonderhandelaar van Oekraïne, David Arahamiya, is wijd verspreid. Het is echter van cruciaal belang op te merken dat Johnson deze beschuldigingen heftig ontkent en ze afdoet als ‘totale onzin’ en ‘Russische propaganda’. Er is echter van verschillende kanten informatie verschenen die de bewering van Poetin ondersteunt.
Dit lijkt voor het grote publiek de klapper te zijn: Boris Johnson heeft het (door partijen al ondertekende) vredesakkoord in Istanboel getorpedeerd. Wat is er met dat soort mensen aan de hand?

Het verhaal van de mainstream media in twijfel trekken
Terwijl hij de inmenging besprak, ondervroeg Tucker Carlson Poetin over de rol van Oekraïne als "satelliet" voor het Westen. Poetin reageerde door te zeggen dat als Oekraïne weigerde te onderhandelen, het op bevel van Washington zou gebeuren. Deze bewering maakt de situatie nog ingewikkelder, maar toch hebben sommige mainstream media ervoor gekozen Poetin als de agressor af te schilderen in plaats van de geopolitieke dynamiek die daarbij speelt kritisch te onderzoeken.


Nazisme
De Canadese 'premier' reageerde als volgt:
Jammer voor Trudeau dat het internet niets vergeet:


Historische beweringen van Poetin
In een aanzienlijk deel van het interview verdiepte Poetin zich in een historisch verslag van Russisch grondgebied, waarmee hij de Russische aanspraken op Oekraïens grondgebied rechtvaardigde. Hoewel deze historische context inzicht kan verschaffen in het perspectief van Poetin, hebben sommige mainstream media dit gekarakteriseerd als irrelevant voor het aanhoudende conflict, en het omschreven als een poging om de aandacht af te leiden van de invasie.

Over het ultieme wapen van de VS: de dollar
Poetin is zeer indrukwekkend als hij de internationale financiën en valutaoorlogen bespreekt. Hij beweert dat de VS zichzelf economisch in de voet schieten door te proberen de dollar te bewapenen, en dat mislukt! Zijn beheersing van de economische statistieken is indrukwekkend.
Verkeerde voorstelling van zaken in de mainstream media
Het is belangrijk om vraagtekens te zetten bij de manier waarop de mainstream media het interview met Poetin weergeven en bij de keuze van de krantenkoppen, die kunnen bijdragen aan verkeerde interpretaties. Poetins nadruk op het vermijden van een derde wereldoorlog en zijn desinteresse om het conflict uit te breiden naar Polen of Letland zijn gebagatelliseerd, wat heeft geleid tot een vertekend verhaal dat een meer confronterende houding suggereert.

Algemeen
Poetins interview met Tucker Carlson is een complexe discussie over het conflict in Oekraïne, back-channeldiplomatie en historische perspectieven. Als consumenten van nieuws is het essentieel om de berichtgeving in de westerse media met een kritische instelling te benaderen, de framing van informatie in twijfel te trekken en het potentieel voor sensatiezucht te erkennen. Het begrijpen van de nuances van de geopolitieke dynamiek is cruciaal om te voorkómen dat je ten prooi valt aan een eenzijdig verhaal dat de complexiteit van de situatie mogelijk niet accuraat weergeeft.


Wat door dit interview in ieder geval is onthuld, is dat Amerikaanse ‘progressieve’ politici en de mainstream media zich diep inzetten voor totalitaire censuur en het tot zwijgen brengen van hun tegenstanders. De Amerikaanse reactie vóór het interview is veelzeggend:

Na afloop van het interview resteert van Poetin (ongeacht wat je van hem vindt) het beeld van een wereldwijs staatsman. Hij laat de westerse  'leiders' eruit zien als nietswetende amateurs. We kunnen ons niet zo snel een persoon voor de geest halen die zijn opleidingsniveau en cultuur evenaart. Behalve Kennedy, waarschijnlijk, maar dat is een vermoeden. Ook resteert het beeld van het feit dat de NAVO expansionistisch is... wat leidde tot de kwestie Oekraïne.. Aanhoudende provocatie heeft een eindpunt nodig... of overgave.

Tenslotte: als we deze samenhangende, goed geïnformeerde en welsprekende Russische leider vergelijken met de dementerende, ontwijkende Amerikaanse president, komen we tot de conclusie dat Rusland een formidabele macht is en dat het Westen, als de westerse 'leiders' enig verstand hadden, eerder een bondgenoot dan een vijand van Poetin zou willen zijn.


Tucker Carlsons reflecties nà het interview:







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[9 februuari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen