Egypte waarschuwt Israël voor opzeggen vredesverdrag

Israël heeft plannen aangekondigd om Rafah, de zuidelijkste stad van Gaza, gelegen aan de grens met Egypte, binnen te vallen. Caïro reageerde met een waarschuwing dat een dergelijke stap zou kunnen leiden tot de nietigverklaring van het verdrag dat sinds 1979 de vrede tussen de twee landen handhaaft, zo meldde de Wall Street Journal.



Het Israëlische leger meldt dat het bij een aanval op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, twee gijzelaars heeft bevrijd. Naast de commandoactie waarbij de mannen werden ontzet waren er vannacht ook luchtaanvallen in het gebied. Ziekenhuismedewerkers in Rafah melden zeker 50 doden. Ooggetuigen spreken over zo'n vijftien luchtaanvallen en beschietingen met een helikopter. Dat meldde de NOS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag het Israëlische leger opdracht gegeven de evacuatie van Palestijnen in de stad Rafah te plannen, de stad die aan de zuidelijke grens van Gaza met Egypte ligt en de thuisbasis is van meer dan een miljoen vluchtelingen. Ze zijn al uit hun huizen verdreven door de Israëlische bombardementen en grondinvasie.


Een bijzonder gevoelig punt in het gebied is de Philadelphi Corridor, die zich over 14 km uitstrekt langs de grens tussen Gaza en Egypte. Diplomatieke overeenkomsten stellen grenzen aan het aantal troepen dat Israël of Egypte in verschillende afgebakende gebieden op en nabij de grens kunnen positioneren en staan ​​geen grote aantallen Israëlische troepen en gepantserde voertuigen toe.

De Philadelphi Corridor, ook bekend als de Philadelphi Route, is de lange strook land die het gehele grensgebied tussen Gaza en Egypte vertegenwoordigt. Het werd opgericht als een bufferzone die werd gecontroleerd en bewaakt door Israëlische strijdkrachten als onderdeel van het vredesverdrag met Egypte uit 1979, dat een einde maakte aan de Israëlische bezetting van het Sinaï-schiereiland en waarmee het Suezkanaal werd heropend.

In 2005 trok Israël zich onder internationale druk terug uit de Gazastrook en veranderde in plaats daarvan het dichtbevolkte Palestijnse land in de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Egypte werd de belangrijkste speler in de controle over de corridor, wat de enige verbinding met de buitenwereld betekent die niet door Israël wordt gecontroleerd – aangezien Tel Aviv vanaf alle andere kanten een land-, zee- en luchtblokkade van de strook handhaaft.

Dankzij een overeenkomst na de Israëlische terugtrekking uit het gebied in 2005 kon Egypte 750 soldaten en zware wapens inzetten om te patrouilleren en om de Egyptische kant van de corridor te beschermen, waarbij de verantwoordelijkheid van de andere kant werd overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.

Eind december zei Netanyahu dat de Philadelphi Corridor “in onze handen moet komen” om Gaza effectief en permanent te kunnen demilitariseren. In januari zei Diaa Rashwan, hoofd van de Egyptische staatsinformatiedienst: "Er moet strikt worden benadrukt dat elke Israëlische stap in deze richting zal leiden tot een ernstige bedreiging voor de Egyptisch-Israëlische betrekkingen." Zijn opmerkingen komen op een moment dat de Philadelphi Corridor vol zit met ontheemde Palestijnen die de Israëlische lucht- en grondoperaties in de Gazastrook zijn ontvlucht.


Hoewel een Egyptische delegatie vrijdag Tel Aviv bezocht om de situatie in Gaza te bespreken, weigerde de Egyptische president Sisi de afgelopen weken verschillende telefoontjes van Netanyahu, zo meldde de Wall Street Journal.

De dreiging dat grote aantallen Palestijnse vluchtelingen binnenkort naar buiten worden geduwd en zich aan de grens ophopen, baart Egypte zeer grote zorgen. Naast een humanitaire crisis zouden ontheemde Palestijnen en het Israëlische leger in conflict kunnen komen, wat zou kunnen leiden tot Israëlische vergeldingsaanvallen over de grens. Als Israël de Palestijnen niet laat terugkeren, zullen de spanningen tussen Israël en Egypte de komende jaren sterk toenemen.

Egypte wil niet de Arabische staat zijn die de etnische zuivering van de Palestijnse bevolking van Gaza door Israël faciliteert, een optie die afgelopen oktober werd gesuggereerd in een rapport van het Israëlische ministerie van inlichtingen. Het document stelt voor de burgerbevolking van Gaza te verplaatsen naar tentensteden in het noorden van de Sinaï, gevolgd door de bouw van permanente steden en een niet nader gespecificeerde humanitaire corridor. Er zou dan in Israël een veiligheidszone worden ingesteld om de toegang van ontheemde Palestijnen te blokkeren.


Israël zal een veiligheidszone instellen in het grensgebied om de toegang van ontheemde Palestijnen naar Gaza te blokkeren. Het rapport zegt niet wat er met het Palestijnse grondgebied zal gebeuren nadat de bevolking zich in Egypte heeft gevestigd. Het document was gedateerd op 13 oktober, zes dagen nadat Hamas-militanten Zuid-Israël aanvielen en meer dan 240 gijzelaars namen tijdens een aanval die de verwoestende oorlog van Israël in Gaza veroorzaakte. Als gevolg van de Israëlische aanval stierven in drie weken tijd ruim 8.000 Palestijnen, waarvan 3.195 kinderen.

De regering van premier Benjamin Netanyahu deed het rapport, opgesteld door het ministerie van Inlichtingen, af als een hypothetische exercitie – een ‘conceptdocument’. Maar zijn bevindingen verdiepten de al lang bestaande angst onder de Egyptenaren dat Israël van Gaza het probleem van Egypte wilde maken en deden de Palestijnse herinneringen aan hun grootste trauma herleven: de ontheemding van meer dan 1 miljoen mensen die uit hun huizen werden verdreven nadat Israël in 1948 was gesticht.

Sinds Al-Sisi bij de staatsgreep van 2013 aan de macht kwam en een jaar later president werd, heeft het Egyptische leger uitgebreide operaties uitgevoerd om alle tunnels tussen de Sinaï en Gaza te vernietigen en te voorkómen dat verboden materialen het gebied binnenkomen. Het evacueerde ook grote delen van het Egyptische Rafah en El-Arish, en vestigde een buffergrenszone in Rafah, die zich ongeveer vijf kilometer uitstrekte tot in de Sinaï.

Sinds het begin van de oorlog heeft Egypte zijn grens met Gaza versterkt door een betonnen muur met prikkeldraad te bouwen die zich zes meter onder de grond uitstrekt, terwijl het de surveillancemogelijkheden heeft uitgebreid en tanks en gepantserde voertuigen naar het omliggende gebied heeft verplaatst. De oorlog tussen Israël en Hamas heeft ook andere, economische gevolgen voor Egypte gehad: het verkeer door het Suezkanaal is met ongeveer 30% afgenomen.

Al geruime tijd zijn er (officieel althans) meningsverschillen tussen de Amerikaanse regering en de regering van Netanyahu over de noodzaak om het conflict in Gaza te de-escaleren en naar een minder geïntensiveerde fase van de strijd te gaan, een stap die Netanyahu niet lijkt toe te passen terwijl hij ernaar streeft om het conflict uit te breiden voor zijn eigen politieke voortbestaan.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[12 februuari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen