Amerikaanse grootbanken dekken zich in tegen enorme verliezen

De grootste banken van Wall Street hebben een circulair vuurpeloton gecreëerd met kredietderivaten en kapitaalhulptransacties – met de zegen van de Federal Reserve.Op 11 juni 2015 bracht in de VS het Office of Financial Research (OFR) een ontnuchterend rapport uit over de manier waarop banken hun vereisten om voldoende kapitaal aan te houden tegen potentiële verliezen, verminderden door niet-transparante ‘kapitaalhulptransacties’ aan te gaan met mogelijk twijfelachtige tegenpartijen. De OFR-onderzoekers vatten het probleem als volgt samen:

“Kapitaalverlichtingstransacties kunnen voordelen hebben voor banken. Maar zelfs als er sprake is van echte risico-overdracht kunnen deze transacties zorgen opleveren voor de financiële stabiliteit, omdat ze de onderlinge verwevenheid vergroten, het kredietrisico omzetten in tegenpartijrisico en de toereikendheid van het kapitaal voor investeerders en tegenpartijen verdoezelen. En hoewel bankentoezichthouders over uitgebreide gegevens over banken beschikken, beschikken zij mogelijk over minder informatie over de niet-banken die kredietrisico’s aan die banken verkopen en uiteindelijk het risico van verliezen dragen.”


Het Office of Financial Research werd opgericht onder de Dodd-Frank financiële hervormingswetgeving van 2010 om ervoor te zorgen dat de grootste banken van Wall Street nooit meer de Amerikaanse economie en het financiële systeem van de Verenigde Staten zouden kunnen verwoesten – zoals ze in 2008 deden – door zich bezig te houden met roekeloze derivatenhandel, -transacties en giftige weddenschappen. OFR omschrijft haar missie als volgt:

“Het is onze taak om een ​​licht te laten schijnen in de donkere hoeken van het financiële systeem om te zien waar risico’s naartoe gaan, om te beoordelen hoeveel bedreiging ze kunnen vormen, en om beleidsmakers te voorzien van financiële analyses, informatie en evaluatie van beleidsinstrumenten om deze te beperken.”


Begraven in het OFR-rapport van juni 2015 ligt een bom. Toen JPMorgan Chase in 2012 in Londen voor honderden miljarden dollars aan riskante derivatentransacties initieerde, met gebruikmaking van deposito's van zijn federaal verzekerde bank in de VS, probeerde het bedrijf deel te nemen aan bedrieglijke kapitaalhulptransacties. De waanzin van dit spel resulteerde in 6,2 miljard dollar aan verliezen bij de bank; een onderzoek door de FBI; gênante hoorzittingen in de Senaat; een vernietigend rapport van 300 pagina's van de U.S. Senate’s Permanent Subcommittee on Investigations; beschuldigingen van deelname aan “onveilige en ondeugdelijke” bankpraktijken door het Office of the Comptroller of the Currency; en de betaling van $920 miljoen aan boetes aan de toezichthouders.

Kredietderivaten worden vaak gebruikt in kapitaalhulptransacties. In een poging om de biljoenen (!) dollars aan kredietderivaten die de grootste banken van Wall Street gebruiken voor niet-transparante doeleinden met niet-transparante tegenpartijen te beteugelen, hebben de FDIC, het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) en de Federal Reserve op 27 juli vorig jaar een voorstel uitgebracht om hogere kapitaalniveaus te eisen van banken met $100 miljard of meer aan activa; (slechts 37 banken zouden getroffen worden). Volgens de federale toezichthouders zullen de lokale banken helemaal geen gevolgen ondervinden van de nieuwe voorstellen.

Op 12 september 2023 maakte het bankenkartel zijn woede en voornemen om niet in te binden kenbaar in een brief van zeven pagina's. Het kartel eiste dat de drie federale organisaties alle “bewijsmateriaal en analyses waarop de agentschappen vertrouwden” zouden overhandigen bij het maken van het voorstel.

Eén van de ondertekenaars van de brief was het Bank Policy Institute (BPI), waarvan de Raad van Bestuur bestaat uit de CEO's van de grootste banken. BPI wordt voorgezeten door niemand minder dan Jamie Dimon, voorzitter en CEO van de beruchte "London Whale" Bank, JPMorgan Chase.

BPI lanceerde vervolgens een advertentiecampagne die de gevolgen van de kapitaalverhoging op grove wijze verdraaide en beweerde dat het werkende gezinnen zou schaden. (De grootste banken die het zwaarst getroffen zullen worden, zijn dezelfde banken die de Amerikaanse economie in 2008 hebben opgeblazen; miljoenen Amerikanen werkloos hebben gemaakt; miljoenen werkende gezinnen hebben geruïneerd; een geheime bailout-operatie van 29 biljoen (!) dollar hebben gekregen van de Federal Reserve; en vervolgens grote delen van dat reddingsgeld gebruikten om bankdirecteuren bonussen van vele miljoenen dollars te geven.)

Zestien dagen nadat het grote bankenkartel zijn brief van 12 september 2023 had gepost waarin het de nieuw voorgestelde verhoging van de kapitaalregels aanviel, bracht de Federal Reserve een verdacht getimede aankondiging uit over hoe banken de nieuw voorgestelde kapitaalregels konden misbruiken, met de zegen van de Federal Reserve, namelijk door het gebruik van een specifieke stijl van kapitaalhulphandel. De Federal Reserve schreef het volgende:

“Bij sommige synthetische securitisaties draagt ​​een door de Raad gereguleerde instelling het risico van een referentieportefeuille van blootstellingen op de balans over aan een special purpose vehicle met behulp van een garantie of een kredietderivaat. Het special purpose vehicle geeft credit-linked notes (een effect met een ingebouwde credit default swap waarmee de emittent specifieke kredietrisico's kan overdragen aan kredietbeleggers) uit aan beleggers, en de door de Board gereguleerde instelling neemt de contante opbrengsten van de notes als onderpand ter ondersteuning van de prestaties van het special purpose vehicle op het garantie- of kredietderivaat.

“Volgens de kapitaalregel van de Raad kan een door de Raad gereguleerde instelling de beperking van het kredietrisico van het onderpand op de referentieportefeuille onder de regels voor synthetische securitisaties erkennen, op voorwaarde dat de vereisten in sectie 41 of 141, al naar gelang van toepassing, worden nageleefd (12 CFR 217.41, .141 ), wordt voldaan en dat de transacties voldoen aan de definitie van ‘synthetische securitisatie’ (12 CFR 217.2, ‘synthetische securitisatie’).


Het enige dat u moet weten over de bovenstaande twee paragrafen is dat de woorden ‘synthetisch’ en ‘special purpose vehicle’ en ‘kredietderivaten’ een centrale rol hebben gespeeld bij het instorten van Wall Street en de Amerikaanse economie in 2008. De Federal Reserve heeft blijkbaar niets geleerd van de ergste financiële crash sinds de Grote Depressie.

Laten we voor het meest huiveringwekkende deel van dit verhaal teruggaan naar 29 september 2022 – bijna precies een jaar voordat de Federal Reserve haar zegen gaf aan kapitaalhulptransacties met behulp van kredietderivaten. Op die datum bracht het OFR een rapport uit met de conclusie: “Bij het selecteren van tegenpartijen hebben banken de neiging risicovollere partijen te kiezen.”

Het rapport is geschreven door Dasol Kim, onderzoeksdirecteur bij OFR, en Andrew Ellul, Visiting Fellow (gasthoogleraar) bij OFR en hoogleraar Financiën aan de Kelley School of Business van de Universiteit van Indiana. In een blogpost vatten ze hun bevindingen als volgt samen:

“In een recent werkdocument waarin werd geanalyseerd welke banken als tegenpartijen kozen op de over-the-counter (OTC) derivatenmarkt, ontdekten de auteurs dat banken eerder geneigd zijn risicovollere niet-bancaire tegenpartijen te kiezen die al sterk verbonden zijn en blootgesteld zijn aan andere banken, wat leidt tot een nog dichter verbonden netwerk. Bovendien dekken de banken deze risico's niet af, maar vergroten ze deze eerder door kredietderivatenswaps tegen deze tegenpartijen te verkopen in plaats van te kopen. Ten slotte ontdekten de auteurs dat gemeenschappelijke blootstellingen aan tegenpartijen gecorreleerd zijn met systeemrisicomaatstaven, ondanks groter toezicht door de toezichthouders na de financiële crisis van 2008.” [Cursieve nadruk toegevoegd - red.]


De enige op gezond verstand gebaseerde manier om dit te bedenken is dat Wall Street opnieuw een circulair vuurpeloton heeft gecreëerd met het Amerikaanse banksysteem en de Amerikaanse economie als bijkomende schade.

Om een ​​idee te krijgen van wat er kan gebeuren als een megabank credit default swaps verkoopt, kunnen we vertellen hoe Howie Hubler, een bekende obligatiehandelaar bij Morgan Stanley, 9 miljard dollar verloor. Hubler was één van degenen die al vroeg op derivaten gokten dat de subprime-obligaties met de laagste rating tijdens de financiële crisis van 2007-2008 failliet zouden gaan door gebruik te maken van credit default swaps. Hij kocht bescherming door credit default swaps op subprime-schulden te kopen. Maar omdat Hubler premies op deze credit default swaps moest betalen totdat de prijzen instortten, verkocht hij voor 16 miljard dollar aan credit default swaps op schulden met een hogere rating, uiteraard om de premies te innen ter compensatie van wat hij uitbetaalde terwijl hij wachtte. Toen de 16 miljard dollar ook giftig bleek te zijn, verloor Morgan Stanley minstens 9 miljard dollar.

Volgens een overheidsaudit van de geheime leningen van de Federal Reserve aan de grootste banken van Wall Street en hun handelsfilialen van december 2007 tot begin juli 2010, was Morgan Stanley de op één na grootste ontvanger (na Citigroup) van de geheime bailout-leningen van de Federal Reserve. Morgan Stanley ontving in totaal $2,04 biljoen (!) aan cumulatieve leningen van de Federal Reserve; Citigroup ontving 2,5 biljoen (!) dollar aan cumulatieve leningen van de Federal Reserve.

Federale toezichthouders werden betrapt te slapen in de aanloop naar de financiële ineenstorting van 2008. We kunnen gerust stellen dat ze nu nog aan het slapen zijn. Volgens het meest recente handels- en derivatenrapport van het Office of the Comptroller of the Currency voor het derde kwartaal van 2023 bezitten slechts vier commerciële banken (JPMorgan Chase, Citigroup's Citibank, Goldman Sachs Bank USA en Bank of America) 94% van alle kredietderivaten aangehouden bij 4.600 commerciële banken.

Als u de ultieme definitie van geconcentreerd risico wilt, dan is het dit.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][11 maart 2024]

 

Afdrukken Doorsturen