Schuldeisers van Oekraïne willen hun geld terug

Een groep buitenlandse obligatiehouders heeft stappen ondernomen om Oekraïne te dwingen al volgend jaar te beginnen met het afbetalen van zijn schulden. Als zij daarin slagen, zal Kiev alleen al aan rentebetalingen elk jaar 500 miljoen dollar moeten betalen.


De groep, waartoe investeringsgiganten BlackRock en Pimco behoren, kende Kiev in 2022 een schuldenvrijstelling van twee jaar toe, in de veronderstelling dat het conflict met Rusland tegen die tijd voorbij zou zijn.

Nu het einde van de oorlog nog niet in zicht is, hebben de schuldeisers al advocaten van Weil Gotshal & Manges en bankiers van PJT Partners ingehuurd om Oekraïense functionarissen te ontmoeten en een deal te sluiten waarbij Oekraïne volgend jaar de rentebetalingen zal hervatten in ruil voor het afschrijven van een aanzienlijk deel van zijn schuld, zo meldde de Wall Street Journal.

De groep bezit ongeveer een vijfde van de 20 miljard dollar aan uitstaande euro-obligaties van Oekraïne, zo lezen we in genoemde krant. Hoewel dit cijfer een klein deel vertegenwoordigt van de totale buitenlandse schuld van 161,5 miljard dollar zal het aflossen van de rente op deze obligaties het land volgens gegevens van de centrale bank van Oekraïne 500 miljoen dollar per jaar kosten.

Als obligatiehouders er niet in slagen om in augustus een deal te sluiten met Kiev kan Oekraïne failliet gaan. Dat zou de kredietwaardigheid van het land schaden en de mogelijkheden beperken om in de toekomst nog meer geld te lenen.

Volgens de Amerikaanse krant hopen Oekraïense vertegenwoordigers dat de VS en andere westerse regeringen hun kant zullen kiezen tijdens de onderhandelingen met de obligatiehouders. Sommige van deze landen hebben Oekraïne echter al een schuldvrijstelling aangeboden voor leningen ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar tot 2027 en zijn bezorgd dat een deal met de obligatiehouders ertoe zou leiden dat particuliere leningen eerder worden terugbetaald dan die van hen.

Oekraïne is afhankelijk van buitenlandse hulp om de ministeries draaiende te houden en de salarissen en pensioenen van ambtenaren te betalen. Het leger van het land is vrijwel volledig afhankelijk van buitenlandse financiering. Een week geleden keurde het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel voor buitenlandse hulp goed waarin 61 miljard dollar is opgenomen voor Oekraïne en Amerikaanse overheidsinstanties die bij het conflict betrokken zijn. Afgezien van de obsessie van de neoconservatieven met het afzetten van de Russische president Poetin en het uiteenvallen van Rusland is het fijn om inzicht te krijgen in waarom de regering-Biden zo aandrong op nog eens 61 miljard dollar aan financiering voor Oekraïne. Het kan dus maar zo zijn (en dat zal ook zo gebeuren) dat het geld van Amerikaanse belastingbetalers in de handen van de obligatiehouders terecht zal komen als Oekraïne enige vorm van schuldendienst hervat - wat we niet zo gauw zien gebeuren.

Overigens is nu duidelijk zichtbaar waarom de destijds gevluchte Janoekovitsj in 2014 tot het Russische financiële akkoord besloot. Toen het IMF in dat jaar aandrong op een hard bezuinigingsplan dat het harde leven van het Oekraïense volk nog moeilijker zou hebben gemaakt en  de Russische president Vladimir Poetin daarentegen een genereuzer hulppakket van 15 miljard dollar had aangeboden, keerde Janoekovitsj zich af van de overeenkomst met de EU en het IMF. Nu, tien jaar later, heeft de oorlog in Oekraïne geresulteerd in de dood van meer dan 500.000 Oekraïense soldaten en een geruïneerd land dat op de rand van de afgrond balanceert.

Volgens de Wall Street Journal hebben sommige obligatiehouders gesuggereerd dat de VS en de EU bevroren Russische tegoeden zouden kunnen gebruiken om de schulden van Oekraïne af te betalen. Sinds 2022 is voor 300 miljard dollar aan tegoeden van de Russische centrale bank bevroren bij Amerikaanse en Europese banken. Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen die de inbeslagname ervan toestaat. Maar slechts 6 miljard dollar is de totale som van de bevroren Russische tegoeden in de VS. Een dergelijk juridisch mechanisme bestaat niet in Europa, waar de meeste van deze activa worden aangehouden.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben er bij de EU op aangedrongen het geld in te pikken, waarbij ECB-topvrouw Christine Lagarde vorige maand waarschuwde dat dit het risico van het “ondermijnen van de internationale orde” zou betekenen.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[6 mei 2024]

 

Afdrukken Doorsturen