Ex-adviseur van Boris Johnson: we hebben Poetin laten zien dat we een stel clowns zijn

Groot-Brittannië en zijn bondgenoten werden ertoe verleid een ‘corrupte maffiastaat’ in Oekraïne te steunen en een uitputtingsoorlog te voeren tegen het partnerschap tussen Moskou en Peking, zegt Dominic Cummings, voormalig adviseur van de Britse premier.


De oude Tory-politieke strateeg leidde de Vote Leave Brexit-campagne en was tot zijn aftreden in november 2020 één van de belangrijkste assistenten van de toenmalige Britse premier Boris Johnson.

"We hadden nooit in deze stomme situatie terecht mogen komen", zei Cummings in een interview met INews, waarin hij commentaar gaf op de volledige steun van Londen aan Kiev. “Deze hele Oekraïense corrupte maffiastaat heeft ons feitelijk allemaal opgelicht en als gevolg daarvan zullen we allemaal genaaid worden”, zei hij.

"President Poetin verklaarde in de herfst van 2021 dat uitbreiding van de NAVO met Oekraïne het overschrijden van de rode lijn was, en stuurde feitelijk een ontwerpverdrag dat hij de NAVO wilde laten ondertekenen, om géén verdere uitbreiding van de NAVO te beloven. Dat was wat hij ons stuurde. En het was een voorwaarde om Oekraïne niet binnen te vallen. Natuurlijk hebben we dat niet getekend... Dus ging hij ten strijde om te voorkómen dat de NAVO, nog méér NAVO, dicht bij zijn grenzen zou komen. (Stoltenberg hield op tv een redevoering (in directe tegenspraak met het werkelijke verhaal Downing Street 10/Witte Huis/NAVO, maar wat nul berichtgeving kreeg in de oude propaganda-mainstream media)".

Westerse sancties zijn "meer een ramp" geweest voor de EU dan voor Rusland, waardoor de kosten van levensonderhoud zijn gestegen en Moskou en Peking dichter bij elkaar zijn gekomen, aldus Cummings. Het enige wat het Westen heeft kunnen doen is een uitputtingsoorlog aangaan met Rusland, "dat we een alliantie hebben aangegaan met de grootste productiemacht ter wereld".

Cummings ging ook in op het argument dat de Russische president Vladimir Poetin "een lesje moet leren" voor het binnenvallen van een buurland. "De les die we Poetin hebben geleerd, is dat we een stelletje totale grappenmakers zijn", zei hij. "Ik bedoel, Poetin wist dit al vóór de oorlog. Maar dit benadrukte het en liet de hele wereld zien wat voor een stel clowns we zijn”, voegde de politicus eraan toe.

Door het sanctieregime en de pogingen van de VS om bevroren Russische tegoeden in beslag te nemen, moedigt het Westen de opkomst van alternatieve mondiale financiële systemen aan, legde hij uit.

"De NAVO-strategie is uiteengevallen en ze hebben nog steeds geen nieuwe. De steun voor oorlog neemt af in Europa en Amerika.
Ironisch genoeg zijn de sancties, zoals ik al zei,
a) er niet in geslaagd hun doelstellingen met Rusland te bereiken,
b) worden ze over de hele wereld genegeerd (onze regimes kunnen Europese producenten niet eens tegenhouden om de export voor Rusland eenvoudigweg naar de centrale republieken te verplaatsen),
c) als een boemerang teruggekeerd om de politieke krachten tegen het establishment in de NAVO te versterken en de economieën van de eurozone, met name Duitsland, te ondermijnen, en
d) zijn ook als een boemerang teruggekomen om enorme mondiale investeringen in betalingssystemen te stimuleren met het doel te  ontsnappen aan het bereik van Amerikaanse sancties en rechtbanken, waardoor ook de afname van het gebruik van de dollar is versneld, een dollar die zo cruciaal is voor de Amerikaanse macht.

Als Oekraïne honderdduizenden nieuwe troepen probeert te verzamelen voor de gedoemde oorlog, versnelt het zijn economische en demografische ineenstorting (als het dit zelfs kan doen zonder de ineenstorting van het regime, wat discutabel is). Elk afzonderlijk aspect van het NAVO-argument is
a) verkeerd gebleken (bijvoorbeeld Rusland zou in 2023 zonder alles komen te zitten, de hele wereld zou sancties steunen) of
b) ze zijn omgedraaid (bijvoorbeeld de suggestie dat Poetin zelf de Nord Stream-pijpleiding heeft opgeblazen en dat de oorlog met Oekraïne  niets te maken heeft met het NAVO-lidmaatschap). En de gevestigde mainstream media spuien alleen maar nieuwe regels die rechtstreeks in strijd zijn met de oude regels, zonder uiteraard aan de kiezers uit te leggen hoe en waarom het officiële verhaal is omgekeerd.

Het is een breder NAVO-falen. We hebben China enorm versterkt, dat gigantische winsten maakt door spullen tegen hoge prijzen aan Rusland te verkopen, om vervolgens onze spullen in Oekraïne op te blazen. Zoals ik al een paar jaar zeg: je hoeft geen Sun Tzu te zijn om de rampin Oekraïne te zien als een enorme win-win-kans voor China. En het Westen heeft zichzelf mondiaal totaal geïsoleerd op een andere dimensie met zijn puinhoop van een ‘beleid’ ten aanzien van Israël. En we lanceerden raketaanvallen waarbij we beweerden dat we de Houthi-aanvallen zouden ‘stoppen’ – opnieuw een mislukking. Onze Idiocratie versnelt haar eigen desintegratie op bijna elk front".

Cummings bekritiseerde verder voormalig premier Boris Johnson – met wie hij niet meer on speaking terms is – omdat hij het conflict in Oekraïne gebruikte om “zijn Churchilliaanse fantasieën uit te spelen”, evenals het Britse parlement, dat “al zijn volslagen onzin over Oekraïne slikte".

Johnson was de sleutelfiguur die Kiev ervan overtuigde om het vredesakkoord met Rusland in april 2022 te verwerpen, aldus de Oekraïense hoofdonderhandelaar in Istanbul, Davyd Arahamiya, hoofd van de Oekraïense parlementaire fractie Dienaar van het Volk van Volodymyr Zelensky.

De voormalige premier heeft elke rol bij het mislukken van de gesprekken ontkend en noemt de beweringen ‘complete onzin en Russische propaganda’. Hij bevestigde echter dat hij Zelensky had verteld dat Groot-Brittannië hem "duizend procent" zou steunen en dat elke deal met Moskou slecht zou zijn.

Sinds het begin van de oorlog hebben we geschreven dat het Oekraïense leger geen partij is voor het veel grotere Russische leger, en dat het de meeste levens zou redden als Kiev zou besluiten de oorlogshitsers in Washington en Londen te negéren en te onderhandelen over een regeling en de belofte van neutraliteit. Maar het grote publiek werd (en wordt nog steeds) door de mainstream ingepakt die de hele tijd de leugen verkocht (en nog verkoopt) dat Oekraïne de oorlog met Rusland zal winnen.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][11 mei 2024]

 

Afdrukken Doorsturen