En weer wil een Afrikaans land dat Franse troepen de aftocht blazen

De nieuwe premier van Senegal, die weken voor de presidentsverkiezingen eerder dit jaar uit de gevangenis werd vrijgelaten en zijn partij naar de overwinning stuwde, heeft kritiek geuit op de Franse militaire aanwezigheid in het West-Afrikaanse land. Hij wil dat ze vertrekken.



De Senegalese premier Ousmane Sonko heeft voorgesteld Franse militaire bases in het land te sluiten, met het argument dat de langdurige aanwezigheid van Franse troepen onverenigbaar is met het verlangen van het West-Afrikaanse land naar volledige controle over zijn zaken, en dat 1/3 van de hoofdstad Dakar bezet is door buitenlandse troepen.

De premier maakte zijn opmerkingen tijdens een gezamenlijke conferentie met de Franse linkse politicus Jean-Luc Mélenchon in de hoofdstad van Senegal. “Meer dan zestig jaar na onze onafhankelijkheid moeten we ons afvragen waarom het Franse leger bijvoorbeeld nog steeds profiteert van verschillende militaire bases in ons land en de impact van deze aanwezigheid op onze nationale soevereiniteit en strategische autonomie”, aldus Sonko, geciteerd door Reuters.

Frankrijk heeft momenteel ongeveer 350 troepen in Senegal, nadat het in 2010 begon met het terugbrengen van het 1.200 man sterke contingent dat daar gestationeerd was. Critici hekelen de aanwezigheid van troepen als een voortzetting van de Franse heerschappij over de voormalige kolonie, ondanks de onafhankelijkheid in 1960.

Sonko, een populaire voormalige oppositieleider die premier werd nadat zijn gekozen presidentskandidaat Basirou Diomaye Faye bij de verkiezingen van maart een verpletterende overwinning had behaald, zei dat verschillende landen defensieovereenkomsten aan Senegal hadden beloofd. “Maar dit rechtvaardigt niet het feit dat 1/3 van het Dakar-gebied nu bezet is door buitenlandse garnizoenen”, zei hij.

De buurlanden van Senegal – het door militairen geregeerde Burkina Faso, Mali en Niger – hebben zich tot Rusland gewend voor veiligheidshulp nadat ze Franse troepen hadden verdreven. De drie West-Afrikaanse landen hebben de voormalige koloniale macht beschuldigd van interne inmenging en het onvermogen om jihadistische opstanden in de Sahel-regio aan te pakken, na meer dan tien jaar van operaties.

Ouagadougou, Bamako en Niamey vormden ook een alliantie van Sahelstaten en kondigden in januari gezamenlijk hun terugtrekking uit de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) aan. De militaire regeringen in deze drie landen hebben het uit vijftien leden bestaande regionale blok, dat hen lange tijd onder druk heeft gezet om de democratische heerschappij te herstellen, ervan beschuldigd buitenlandse belangen te dienen en een bedreiging voor hun landen te vormen.



Ousmane Sonko bekritiseerde ook de inspanningen van Frankrijk en het Westen om waarden te bevorderen waarvan hij zei dat ze niet strookten met die van Senegal en andere Afrikaanse landen, waaronder LHBTIQetc.-rechten en monogamie. Polygamie wordt in Senegal veel beoefend. Hij zei verder dat homoseksualiteit altijd al heeft bestaan ​​in Senegal, maar dat het land het ‘beheerd’ heeft en dat zou blijven doen, afhankelijk van de sociaal-culturele realiteit.

In zijn toespraak zei Sonko dat Senegal zijn betrekkingen met de regeringen van Mali, Burkina Faso en Niger zal verdiepen. De drie landen vormden ook hun eigen alliantie van Sahelstaten, waardoor er een splitsing ontstond binnen de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, zoals gezegd ECOWAS. “We zullen onze broeders in de Sahel niet in de steek laten en zullen alles doen wat nodig is om onze banden te versterken”, zei de premier. Sonko, wiens partij heeft gezegd dat ECOWAS moet worden hervormd, herhaalde kritiek op het regionale blok omdat het de verdeeldheid laat groeien.

Hij benadrukte dat Senegal, dat de aan de euro gekoppelde CFA-frank deelt met zeven andere landen, de voorkeur zou geven aan een flexibele munt om de exportconcurrentiepositie te helpen vergroten. Niger, Burkina Faso en Mali hebben ook gezinspeeld op het opgeven van de CFA-frank ten gunste van een gemeenschappelijke munt, een stap die Niamey "een stap verder dan kolonisatie" noemde.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[27 mei 2024]

 

Afdrukken Doorsturen