G-7 probeert (tevergeefs) westerse machtspositie uit te breiden

Eén verborgen transformatie van het internationale systeem in de meest recente jaren is de kaping van de G7 door Washington als zijn ‘keukenkabinet’ in het transatlantische systeem. De 'krimp' van de G8 tot G7 in maart 2014, na de staatsgreep in Oekraïne, was een beslissend moment dat aangaf dat er na de Koude Oorlog geen vredesdividend meer zou zijn. De G7, die werd opgevat als een groep landen die de wereldeconomie bestormden, werd uiteindelijk het voertuig van rivaliteit tussen de grote machten om de mondiale hegemonie van de VS te behouden. Het isoleren van Rusland – en de laatste tijd ook China – werd het leidmotief.



Nu het westerse project om Rusland te isoleren mislukt, is de G7 aan het kronkelen en is het zijn richtingsgevoel kwijtgeraakt. Italië, dit jaar de wisselende gastheer van de G7-top, heeft van AI een belangrijk onderwerp op de top gemaakt. En door premier Giorgia Meloni werd een onwaarschijnlijke gast, de paus, uitgenodigd om een ​​ongekende verschijning te maken op het G7-evenement in het modieuze Italiaanse hotel Borgo Enyatia om te pleiten voor de regulering van kunstmatige intelligentie, een technologie die hij potentieel schadelijk noemt. Paus Franciscus was scheikundige voordat hij naar het seminarie ging en heeft ongetwijfeld zijn wetenschappelijke opleiding benun om zijn standpunten te onderbouwen. Italië heeft onder leiding van Meloni de AI-technologie steeds meer onder de loep genomen en ChatGPT in maart 2023 tijdelijk verboden, waarmee het het eerste westerse land werd dat dit deed. De top is inmiddels afgesloten.

Op dezelfde manier wilde de G7 wanhopig verder gaan dan een gesloten eliteclub van westerse democratieën door een ambitieuze outreach uit te voeren en had het een ongewoon lange lijst van uitgenodigde leiders van de niet-westerse wereld voor de top uitgevaardigd. Naast Oekraïne had Meloni de leiders van India, Brazilië, Zuid-Afrika, Turkije, Saoedi-Arabië, Argentinië, Algerije, Kenia en Mauritanië uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen. Welke logica werd toegepast, is onmogelijk te zeggen.

Maar dit is realpolitik en de G7 hoopt de kloof tussen het Westen en de Rest in de opstelling van de Oekraïne-crisis te overbruggen. In feite waren de ‘outreach-gasten’ getuige van de zenuwslopende finale van een geopolitiek drama, dat de kern vormt van de G7-top – de maandenlange poging van de leiders van de groep om een ​​besluit te nemen over het gebruik van dividenden uit bevroren Russische activa voor de militaire behoeften van Oekraïne.

Om samen te vatten: als onderdeel van de ‘sancties uit de hel’ van het Westen tegen Rusland in 2022 hebben de Europese Unie, Canada, de VS en Japan de tegoeden van Moskou op de westerse banken bevroren voor een bedrag van 300 miljard dollar. (Sommigen zeggen dat het werkelijke cijfer dichter bij de 400 miljard dollar ligt.) Slechts ongeveer 5 tot 6 miljard dollar daarvan bevindt zich in de VS, terwijl in Europa 210 miljard dollar is opgeslagen, maar het besluit om de opbrengsten uit Russische activa te gebruiken werd door Washington geïnitieerd met een verborgen agenda, namelijk om Europa te laten boeten voor de gevolgen van de oorlog (maar de westerse 'bondgenoten' hebben dat niet eens in de gaten).

Het zal geen verrassing zijn dat de Europese lidstaten en Japan zich verzetten tegen de druk van de VS om in de gezamenlijke verklaring van de G7 een bepaling op te nemen over het gebruik van inkomsten uit bevroren Russische tegoeden. De CNN meldde voor de top nog dat Amerikaanse functionarissen overeenstemming probeerden te bereiken over de “gevoeligste financiële details” van het plan voor Russische activa, aangezien de G7-landen nog tot overeenstemming zijn gekomen en de discussies voortduren over “de exacte vorm van het verstrekken van bijstand, evenals garanties voor de terugkeer van deze fondsen.”


Dat gezegd hebbende, wees niet verbaasd als de recalcitrante Europeanen uiteindelijk in de rij gaan staan. Het lijdt geen twijfel dat de stap van de G7 om zich Russisch geld toe te eigenen door westerse banken al erg genoeg was, maar om de winsten daarvan te gebruiken om de behoeften van Oekraïne te financieren is, op zijn zachtst gezegd, een daad van diefstal.

De VS (en dat land alleen) zullen er bij winnen als de huidige bevriezing van de betrekkingen tussen Rusland en Europa een punt bereikt waarop geen terugkeer meer mogelijk is, aangezien Europa zeker de dupe zal worden van de vergeldingsmaatregelen van Moskou. Als de G7 een dergelijke stap zet, zal dit het mondiale financiële systeem verzwakken. Door op schaamteloze wijze het internationale recht te schenden, zal de G7 een precedent scheppen dat het vertrouwen in de Europese instellingen nog verder ondermijnt.

De G7-leiders hebben aan de ‘outreach’-landen, grotendeels afkomstig uit de BRICS-landen, niet kunnen uitleggen dat Rusland een uitzondering is en dat een dergelijke praktijk niet ooit zal worden gebruikt tegen India, Turkije, Saoedi-Arabië of een andere staat.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het schrikbeeld van de 16e topconferentie van de BRICS in Kazan (16-18 oktober) onder voorzitterschap van de Russische president Vladimir Poetin de G7 achtervolgt. Moskou heeft laten weten dat als de afgelopen drie jaar zouden eindigen met de uitbreiding van de BRICS, de nieuwe fase ervoor zal zorgen dat de deelnemers aan uitgebreid format creëren waarin de lidstaten doelbewust werken aan de ontwikkeling van een levensvatbare structuur.

Een belangrijk onderwerp op de BRICS-top in Kazan zal de creatie van een gemeenschappelijke munt binnen de groepering zijn, die de economische betrekkingen van de lidstaten aanzienlijk zal vereenvoudigen en uitbreiden tegen de achtergrond van toenemende druk vanuit het Westen.

Tijdens zijn toespraak op de SPIEF-conferentie in Sint-Petersburg kondigde Poetin recentelijk aan dat een dergelijk onafhankelijk betalingssysteem zou worden gecreëerd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bevestigde later dat er een platform voor betalingen in nationale valuta wordt ontwikkeld.

De BRICS-landen hebben zich gerealiseerd dat de creatie van één munt vandaag de dag een noodzaak is geworden als gevolg van de aanhoudende sancties van de VS en de Europese Unie. Lavrov merkte op dat “recente internationale gebeurtenissen de maskers hebben afgeworpen” van het Westen, dat heeft geprobeerd zijn eigen waarden aan andere landen op te leggen onder het mom van universele waarden en de gelijkwaardige dialoog te vervangen door “beperkte coalities” die het recht toekennen om te spreken namens de hele wereld.

Onder auspiciën van het International Research Institute for Management Problems wordt een gedecentraliseerd betalingssysteem "Unit" met zijn eigen betalingseenheid UNT ontwikkeld, dat het probleem van grensoverschrijdende betalingen onder sancties zal oplossen, kondigde het hoofd van het project Alexey Subotin aan. Dat meldde Finmarket.

Het project wordt ondersteund door de leiding van de New Development Bank (een internationale financiële organisatie opgericht door BRICS-lidstaten) en de BRICS-adviesraad, aldus de projectpresentatie. Tot nu toe is het slechts een concept, maar er is al een reeks potentiële technologiepartners in Rusland en andere landen geïdentificeerd, en er is een actieve dialoog gaande met toezichthouders in verschillende landen, aldus Subotin.

"Unit" heeft een fractale structuur met toegangspunten verenigd door een blockchain-platform. De platformsoftware wordt zó ontwikkeld dat elk geautoriseerd knooppunt UNT-betalingseenheden kan uitgeven. Ze kunnen worden gebruikt als betaalmiddel (bijvoorbeeld bij het onderhandelen over de prijs van een product), voor het bijhouden van tegenverplichtingen en voor het afhandelen van de transacties zelf.
Er wordt aangenomen dat 1 UNT zal worden gemeten in goudequivalent gekoppeld aan 1 g goud, maar de mand zal uit verschillende componenten bestaan: 0,4 g fysiek goud, de rest - de helft in elk van de twee valuta's van de BRICS-landen. UNT is geen cryptocurrency omdat, in tegenstelling tot deze, de waarde ervan gebonden is aan echte activa, benadrukte Subotin.

De BRICS, zo onderstreepte Lavrov, impliceert een volkomen tegengesteld soort partnerschap – dat wil zeggen alles behalve een blokstructuur, en integendeel een fundamenteel open format, waarbij alleen wordt gewerkt op die gebieden die van wederzijds belang zijn voor alle deelnemers, groot en klein. Uit rapporten blijkt dat ongeveer 30 landen het BRICS-lidmaatschap hebben aangevraagd.

Steeds meer politici en invloedrijke personen vertellen ronduit waarom het Westen Oekraïne (niet de Oekraïense burgers!) helpt:

Ondertussen betreedt de G7, in ‘systemische’ termen, onbekende wateren. Extreemrechtse partijen bestormen de machtscentra van Europa. Met het oog op de G7-top schreef Politico: “Droom verder. De G7-top in de Zuid-Italiaanse kustplaats Borgo Egnazia is misschien wel de zwakste bijeenkomst van leiders die de groep in jaren heeft bijeengebracht. De meeste aanwezigen worden afgeleid door verkiezingen of binnenlandse crises, zijn gedesillusioneerd door hun jarenlange ambtstermijn of houden zich wanhopig vast aan de macht.
- De Franse Emmanuel Macron en de Britse Rishi Sunak voeren allebei snelle verkiezingscampagnes die zij in een laatste wanhopige poging hebben opgeroepen om hun zwakke fortuin te keren.
- De Duitse Olaf Scholz werd tijdens de verkiezingen voor het EU-parlement afgelopen weekend vernederd door extreemrechtse nationalisten en zou binnenkort zelf kunnen worden afgezet.
- Justin Trudeau, negen jaar premier in Canada, heeft openlijk gesproken over het opzeggen van zijn ‘gekke’ baan.
- De Japanner Fumio Kishida beleeft zijn laagste persoonlijke beoordelingen in de aanloop naar een leiderschapswedstrijd later dit jaar.

En dan is er natuurlijk nog Joe Biden.

De Deep State had vijf jaar geleden alert moeten zijn toen kandidaat Joe Biden aankondigde dat hij, als hij tot president zou worden gekozen, vastbesloten was om de Saoedische heersers ‘de prijs te laten betalen, en hen in feite de paria te maken die ze zijn’. Biden was zó bot dat hij brutaal uitkwam over de Saoedische koninklijke familie en zei dat er onder het bewind van koning Salman “zeer weinig sociale verlossende waarde zat in de huidige regering in Saoedi-Arabië”.

Maar in plaats daarvan was de Deep State opgetogen dat Biden de juiste man was om Donald Trump op te volgen en de praktijk uit het Trump-tijdperk van het vergeven van Saoedische mensenrechtenschendingen om te keren om banen in de Amerikaanse wapenindustrie te behouden.

Biden wist toen waarschijnlijk al dat de Amerikaanse inlichtingendienst tot een conclusie was gekomen over de rol van Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins en de facto leider van het land, bij de moord op de dissident-journalist Jamal Khashoggi, die een ‘strategische aanwinst’ was van de CIA voor het navigeren door de volgende Saoedische opvolging en de daaropvolgende regimeverandering tot een gelukkig einde. De onthoofding van Khashoggi verlamde het plan van Washington om een ​​soepele heerser in Riyadh te installeren.

Tegenwoordig is dat allemaal geschiedenis. Maar in tegenstelling tot de Bourbons vergeten of vergeven de Saoedische royals nooit. Ze hebben ook oneindig geduld en hun eigen concept van tijd en ruimte. En vorige week zondag, 9 juni, sloegen ze toe. Toen liet Riyadh in grote koninklijke stijl eenvoudigweg de vijftig jaar oude petrodollarovereenkomst tussen de VS en Saoedi-Arabië aflopen.

Samenvattend verwijst de term 'petrodollar' naar de cruciale rol van de Amerikaanse dollar als munteenheid die wordt gebruikt voor transacties met ruwe olie op de wereldmarkt, volgens de Amerikaans-Saoedische deal uit 1974, kort nadat de VS van de gouden standaard afstapten.  In de geschiedenis van de mondiale financiële wereld hebben weinig overeenkomsten zóveel voordelen opgeleverd als het petrodollarpact voor de Amerikaanse economie. In de kern bepaalde de overeenkomst dat Saoedi-Arabië zijn olie-export uitsluitend in Amerikaanse dollars zou prijzen en zijn overtollige olie-inkomsten zou investeren in Amerikaanse staatsobligaties – en dat de VS, als tegenprestatie, militaire steun en bescherming aan het koninkrijk zouden bieden.

De 'win-win'-overeenkomst zorgde ervoor dat de VS een stabiele oliebron en een markt voor zijn schulden kregen, terwijl Saoedi-Arabië zijn economische en algemene veiligheid verzekerde. Op zijn beurt verhoogde de denominatie van olie in dollar de status van de dollar als 'reservemunt' van de wereld. Sindsdien heeft de mondiale vraag naar dollars om olie te kopen geholpen om de munt sterk te houden, waardoor de import niet alleen relatief goedkoop is geworden voor Amerikaanse consumenten, maar in systemische termen heeft de instroom van buitenlands kapitaal in Amerikaanse staatsobligaties de lage rente en een robuuste obligatiemarkt ondersteund.

Het volstaat te zeggen dat het aflopen van de olie-voor-veiligheidsovereenkomst uit 1974 vèrstrekkende gevolgen heeft. Op het meest voor de hand liggende niveau benadrukt het de veranderende machtsdynamiek op de oliemarkt met de opkomst van alternatieve energiebronnen (bijvoorbeeld hernieuwbare energiebronnen en aardgas) en nieuwe olieproducerende landen (bijvoorbeeld Brazilië en Canada) die de traditionele dominantie van West-Azië uitdagen. Maar dit is meer de optiek ervan. Cruciaal is dat het aflopen van de petrodollar de Amerikaanse dollar en, bij uitbreiding, de Amerikaanse financiële markten zal verzwakken. Als olie in een andere valuta dan de dollar wordt geprijsd, zal dit leiden tot een daling van de mondiale vraag naar de dollar, wat op zijn beurt zal resulteren in hogere inflatie, hogere rentetarieven en een zwakkere obligatiemarkt in de VS.

Het volstaat te zeggen dat we in de toekomst een significante verschuiving in de mondiale machtsdynamiek kunnen verwachten, met de groeiende invloed van opkomende economieën, het veranderende energielandschap en een tektonische verschuiving in de mondiale financiële orde nu deze een “post-Amerikaans” tijdperk ingaat. Het komt erop neer dat de dominantie van de Amerikaanse dollar niet langer gegarandeerd is.

Er bestaat geen twijfel over dat Saoedi-Arabië een routekaart heeft uitgewerkt. Vier dagen vóór het aflopen van de olie-voor-veiligheidsovereenkomst meldde Reuters dat Saoedi-Arabië zich heeft aangesloten bij een door China gedomineerde grensoverschrijdende proef met digitale valuta van de centrale bank, “in wat een nieuwe stap zou kunnen zijn in de richting van minder oliehandel in de wereld in Amerikaanse dollars.”  De aankondiging op 4 juni kwam van de in Zwitserland gevestigde Bank for International Settlements (BIS), een internationale financiële instelling die eigendom is van de aangesloten centrale banken. Het betekent dat de Saoedische centrale bank een “volwaardige deelnemer” is geworden van Project mBridge, een samenwerking die in 2021 werd gelanceerd tussen de centrale banken van China, Hong Kong, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten.

In de aankondiging van de BIS werd opgemerkt dat mBridge het stadium van “minimaal levensvatbaar product” had bereikt, dat wil zeggen dat het klaar is om verder te gaan dan de prototypefase. Overigens onderzoeken 135 landen en muntunies, die 98% van het mondiale bbp vertegenwoordigen, momenteel de digitale valuta's van de centrale bank, oftewel CBDC’s. De toetreding van Saoedi-Arabië, een belangrijke economie van de G20 en de grootste olie-exporteur ter wereld, duidt op een opschaling van de grondstoffenafwikkeling op een platform buiten de dollar in een kortetermijnscenario, met een nieuwe technologie erachter. Interessant is dat de mBridge-transacties de code kunnen gebruiken waarop de Chinese e-yuan is gebouwd!

De bedoeling is om het betalingsverkeer te moderniseren met nieuwe functionaliteit en een alternatief te bieden voor fysiek contant geld, dat sowieso in verval lijkt te zijn. China domineert het mBridge-project en voert 's werelds grootste binnenlandse CBDC-pilot uit, die nu 260 miljoen mensen bereikt en 200 scenario's omvat, van e-commerce tot stimuleringsbetalingen van de overheid. Andere grote opkomende economieën, waaronder India, Brazilië en Rusland, zijn ook van plan om in de komende 1 à 2 jaar digitale valuta te lanceren, terwijl de Europese Centrale Bank is begonnen met het werken aan een proefproject voor de digitale euro, voorafgaand aan een mogelijke lancering in 2028. Voeg nu het Russische masterplan toe om een ​​nieuw BRICS-betalingssysteem te creëren dat de dollar volledig omzeilt. De Moskouse beurs maakte onlangs bekend dat zij vanaf donderdag 13 juni is gestopt met handelen in dollars en euro's.

Het aflopen van de overeenkomst tussen de VS en Saoedi-Arabië is dus emblematisch voor een steeds grotere uitdaging vanuit verschillende hoeken voor de superioriteit van de Amerikaanse dollar als 'reservevaluta'. In het bijzonder nadert het einde van de onbelemmerde vrijheid die Amerika genoot om naar eigen inzicht dollargeld bij te drukken en daar veel verder mee te leven en de mondiale hegemonie van de VS op te leggen.

Het contract zal dus niet wordt verlengd, Saoedi-Arabië zal olie en andere grondstoffen in meerdere valuta kunnen verkopen, waaronder de Chinese RMB, euro, yen en yuan, in plaats van alleen Amerikaanse dollars. Dit zou een grote afwijking betekenen van het petrodollarsysteem dat in 1972 werd ingevoerd, toen de VS zijn munt losmaakte van goud, en zal zoals gezegd naar verwachting de mondiale verschuiving van de Amerikaanse dollar versnellen.

De dominantie van de Amerikaanse dollar neemt dus af nu Rusland en Saoedi-Arabië overwegen vooral de Chinese yuan te gebruiken voor olietransacties en beleggers wellicht hun langetermijninvesteringsstrategieën moeten gaan heroverwegen, zegt de CEO en oprichter van één van de grootste onafhankelijke financiële adviesbureaus ter wereld, de vermogensbeheerder DeVere Group. De waarschuwing van CEO Nigel Green is dat de verandering in de manier waarop mondiale olie wordt verhandeld vèrstrekkende gevolgen zal hebben voor economieën en dus voor investeerders over de hele wereld.

“Een van de belangrijkste uitkomsten van de driedaagse top in april tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping was dat Poetin aankondigde dat Rusland nu het gebruik van de Chinese yuan voor olietransacties steunt”, aldus Green. Dit wijst erop dat de op een na grootste economie ter wereld – China – en Rusland actief proberen de dominantie van de Amerikaanse dollar als fundament van het internationale financiële systeem terug te dringen.
Afzonderlijk is de Soedanese oliemaatschappij Aramco van plan twee Chinese bedrijven te voorzien van in totaal 690.000 vaten ruwe olie per dag, waarmee zijn positie als China’s grootste ruwe olieleverancier wordt versterkt”, voegde Green eraan toe. - "Saoedi-Arabië zou ook in gesprek zijn met Peking om in yuan te betalen in plaats van in dollars."


Aramco is een van de grootste olieproducenten ter wereld en is volledig eigendom van en wordt gecontroleerd door de regering van Saoedi-Arabië.

Amerikaanse rivalen, geleid door China, lijken een nieuw groot economisch blok te vormen. Als Saoedi-Arabië, dat enorme oliereserves heeft die naar schatting de grootste ter wereld zijn, inderdaad voor betalingen overschakelt op de yuan, zal dit leiden tot een enorme verandering in het mondiale economische systeem.

Inmiddels bestaat er een groeiend ongemak onder de Amerikaanse elites dat er een einde komt aan het goede leven als de verpletterende schuldenlast de Amerikaanse economie doet zinken. Recentelijk waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in een CNBC-interview dat de hoge rente ook de lasten vergroot, nu de VS met hun enorme schuldenlast van $34,7 biljoen moet omgaan.

Natuurlijk zijn er nog geen duidelijke alternatieven voor de Amerikaanse dollar als de belangrijkste reservevaluta ter wereld, maar het teken aan de wand is dat de mondiale handelsspanningen en het toenemende gebruik van tarieven of sancties de rol ervan vroeg of laat fors zal ondermijnen, omdat de zorgen van buitenlandse investeerders verder toenemen en er steeds meer stemmen opgaan over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld. Fitch Ratings merkte onlangs op dat “grote primaire tekorten en hogere rentekosten de Amerikaanse staatsschulden na de verkiezingen van november zullen laten toenemen, ongeacht wie er wint.”

Kortom, wat tot nu toe een geopolitieke rivaliteit leek over de uitbreiding van de NAVO en Taiwan – of het vaststellen van handels-/technologienormen tijdens de Vierde Industriële Revolutie – krijgt voor Washington een existentiële dimensie nu de toekomst van de dollar op het spel staat. Er zijn genoeg aanwijzingen die getuigen van gecoördineerde stappen van Moskou en Peking om het proces van ‘de-dollarisering’ te versnellen.

Aan de ene kant trekt Rusland alles uit de kast om de wereld op de komende BRICS-top in oktober een niet-dollarbetalingssysteem te presenteren om de handel te regelen, terwijl aan de andere kant China systematisch zijn bezit aan Amerikaanse staatsobligaties dumpt en zal het verkopen ervan in een grote versnelling komen als het zover is.

En wat Joe Biden zelf betreft: de zoon van de 81-jarige Amerikaanse president, Hunter, is inmiddels schuldig bevonden aan overtrreding van de wapenwetgeving (zie hieronder), amper twee weken voor het eerste cruciale debat van zijn vader met de herrijzende Donald Trump in een presidentiële campagne die de Democraat ernstig dreigt te verliezen. Bovenal is de angst in de Europese geest voelbaar dat als Trump wint in een democratieveranderende climax bij de verkiezingen in november, hij misschien niet eens de tijd of het geduld zal hebben om een ​​archaïsch forum als de G7 te tolereren. Als we het sombere landschap overzien, is het geen verrassing dat Meloni het heft in handen nam en besloot de top voor haar eigen doeleinden te gebruiken door een agenda te ontwerpen die aansloot bij de strategische belangen van Italië: Afrika, migratie en het Middellandse Zeegebied.






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[16 juni 2024]

 

Afdrukken Doorsturen