Elon Musk plaatst een bom over poging van Europese Commissie om hem om te kopen

De welbekende miljardair Elon Musk heeft verklaard dat de Europese Commisie zijn sociale netwerkt X een illegale, geheime deal heeft aangeboden: als X in alle stilte censureert krijgt het geen boete.



De eigenaar van sociaal netwerk X (voorheen Twitter) Elon Musk heeft een serieuze onthulling gedaan tegen de Europese Commissie en aangekondigd dat hij uitkijkt naar een “publieke juridische strijd” met Brussel “zodat de mensen van Europa de waarheid kunnen weten”.

“De Europese Commissie heeft X een illegale, geheime deal aangeboden: als we stilletjes censureren zonder het aan iemand te vertellen, krijgen we geen boete. De andere platforms accepteerden deze deal. X deed dat niet”, schreef Musk.


Zijn commentaar werd ingegeven door een verklaring van Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Mededinging: "Naar onze mening slaagt X er niet in om te voldoen aan de Digital Services Act op belangrijke gebieden van transparantie, misleidt hetj consumenten, slaagt het niet in adequate advertentieopslag en blokkeert het de toegang tot gegevens voor onderzoekers. Voor het eerst publiceren we voorlopige bevindingen op grond van de Digital Services Act”, schreef Vestager op haar X-profiel.

Het gaat met name om de herziening van het verificatiesysteem van Twitter. Het social media platform dat nu X heet "ontwerpt en exploiteert zijn interface voor de 'geverifieerde accounts' met het 'blauwe vinkje' op een manier die niet overeenkomt met de praktijk in de sector en gebruikers misleidt", aldus de EU-regulator. "Aangezien iedereen zich kan abonneren om zo'n 'geverifieerde' status te verkrijgen, heeft dit een negatieve invloed op het vermogen van gebruikers om vrije en weloverwogen beslissingen te nemen over de authenticiteit van de accounts en de content waarmee ze interacteren. Er is bewijs van gemotiveerde kwaadwillende actoren die het 'geverifieerde account' misbruiken om gebruikers te misleiden."

Blauwe vinkjes "stonden vroeger voor betrouwbare informatiebronnen," zei commissaris voor Interne Markt Thierry Breton. De EC zei dat het "X op de hoogte heeft gebracht van zijn voorlopige mening dat het de Digital Services Act (DSA) schendt op gebieden die verband houden met dark patterns, transparantie van advertenties en toegang tot gegevens voor onderzoekers."

Dan is er ook nog een andere vermeende overtreding. De Europese Commissie is van mening dat "X niet voldoet aan de vereiste transparantie over reclame, omdat het geen doorzoekbare en betrouwbare advertentieopslagplaats biedt, maar in plaats daarvan ontwerpkenmerken en toegangsbarrières instelt die de opslagplaats ongeschikt maken voor het transparantiedoel naar gebruikers. In het bijzonder staat het ontwerp niet toe dat er toezicht en onderzoek nodig is naar opkomende risico's die ontstaan ​​door de verspreiding van online reclame."

X krijgt de gelegenheid om schriftelijk te reageren. Als de voorlopige bevinding wordt gehandhaafd, zei de EC dat het een non-compliancebesluit zou aannemen dat "boetes tot 6 procent van de totale wereldwijde jaaromzet van de provider zou kunnen inhouden, en de provider zou bevelen maatregelen te nemen om de overtreding aan te pakken."

Mike Benz, directeur van de Freedom Online Foundation en voormalig cyberspecialist bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, sloot zich aan bij de opmerkingen van Musk. Hij legde uit wat de beschuldiging van de Europese Commissie dat X “de toegang tot de gegevens van onderzoekers blokkeerde” betekende. “Het zijn geen onderzoekers. Ze houden zich bezig met censuuractiviteiten en zijn politieke agenten. Dit is altijd hun plan geweest: de Digital Services Act gebruiken om X te dwingen het personeel van de censuurgroep te herstellen dat werd ontslagen toen Elon [Twitter] overnam”, schreef Mike Benz. Musk deelde zijn bericht met de woorden: “Precies.”


“We kijken uit naar een zeer publieke strijd in de rechtbank, zodat de mensen van Europa de waarheid kunnen kennen”, schreef Musk in reactie op een bericht van EU-commissaris Thierry Breton, die aankondigde dat sociaal netwerk X een inbreukmaker was en dat de Europese Commissie boetes zou opleggen en aanzienlijke veranderingen vereisen.

Musk kocht Twitter in oktober 2022, nadat hij zijn ongenoegen had geuit over de wijdverbreide censuur op het socialemediaplatform. Sindsdien heeft hij de meeste geblokkeerde accounts weer vrijgegeven, waaronder die van voormalig president Donald Trump. Toen Musk aankondigde dat “de vogel is vrijgelaten”, kwam één ​​van de reacties van Thierry Breton, de Orwilliaanse EU-commissaris voor de Interne Markt. “In Europa zal de vogel volgens onze regels vliegen,” zei Breton, verwijzend naar de door vele deskundigen gehate censuurwet DSA.

De DSA, die vorig jaar werd gelanceerd, belooft “een ongekend niveau van publiek toezicht” op het internet, en plaatst minstens 19 onlineplatforms onder het strengste niveau van regulering. De zojuist genoemde Breton, een voormalige Franse tech-directeur en belangrijke voorstander van de DSA, heeft Musk gewaarschuwd dat X het risico loopt op een verbod in de EU als het zijn beleid voor vrije meningsuiting opnieuw invoert.

Ondanks het verklaarde doel van de DSA om de vrijheid van meningsuiting te beschermen, heeft Breton eerder de zelfreguleringsinspanningen van Big Tech gesteund, waaronder het besluit van Twitter in 2021 om president Trump op het sociale netwerk te weren. Breton merkte toen op dat technologiebedrijven hun "verantwoordelijkheid, plicht en middelen om de verspreiding van illegale virale content te voorkómen" hebben erkend.

Elon Musk kondigde ook plannen aan om juridische stappen te ondernemen tegen een kartel van 's werelds grootste bedrijven die betrokken zijn bij wat hij omschreef als een 'reclameboycot'.

De claim van de miljardair komt nadat uit een rapport van het US House Judiciary Committee bleek dat een censuurkartel opgezet door de World Federation of Advertisers (WFA) zich op X richt sinds Musk het platform in 2022 kocht.

Volgens het rapport hebben grote bedrijven, reclamebureaus en brancheverenigingen via de WFA en in het bijzonder haar Global Alliance for Responsible Media (GARM)-initiatief “zich beziggehouden met boycots en gecoördineerde acties om platforms, podcasts, nieuwsuitzendingen en andere inhoud die GARM aanbiedt te demonetiseren en haar leden als ongunstig beschouwen'.

“Na het zien van het bewijsmateriaal dat vandaag door het Congres is onthuld, heeft X geen andere keuze dan een rechtszaak aan te spannen tegen de daders en medeplichtigen van de advertentieboycotfraude”, schreef Musk.  "Hopelijk zullen sommige landen vervolging overwegen."

De rechtszaak is het antwoord van Musk op een poging om zijn platform te destabiliseren via een vooraf afgesproken reclameboycot. Nigel Farage, de bekende Britse Brexit-leider, prees Musks onthullingen en zei: "Elon Musk onthult de waarheid over de EU. Wat een vent."

Volgens het rapport van het House Judiciary Committee zijn de ‘verontrustende’ censuuractiviteiten van GARM gericht op ‘consumenten van hun keuze beroven’ en ‘het bedreigen van de fundamentele Amerikaanse’.

De Europese Commissie is slechts één van de vele globalistische organisaties die proberen het narratief over de hele wereld te controleren, met name op het internet. Helaas zal de overgrote meerderheid van de Big Tech en dienstige mainstream mediabedrijven maar al te graag voldoen aan censuureisen. Sterker nog, ze zijn het eens met het globalistische standpunt over "misinformatie" en willen niets liever dan een vrijbrief hebben om mensen te censureren.

In hun strijd met Musk is het ironisch dat de Europese Commissie X beschuldigt van een gebrek aan transparantie, terwijl ze benadrukken dat het bedrijf niet voldoende toegang tot haar data biedt aan "onderzoekers". Met andere woorden, ze willen beter begrijpen hoe ze niet alleen het narratief kunnen controleren, maar het ook op een manier kunnen hanteren die de massa's naar het voorgeschreven wereldbeeld drijft.

Musk staat dat niet toe.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[13 julii 2024]

 

Afdrukken Doorsturen