Biden gooit (heel voorzichtig) de handdoek in de ring

Biden stapt uit de presidentsrace in de aanloop naar de verkiezingen in november, maar blijft aan tot het einde van zijn ambtstermijn; hij spreekt zijn steun uit voor vice-president Harris.



De Amerikaanse president Joe Biden stapt uit de presidentiële race van 2024. “Ik zal mij de rest van mijn ambtstermijn uitsluitend richten op het vervullen van mijn taken als president.” Dit werd door Biden aangekondigd in een verklaring gepubliceerd op het sociale netwerk X.

De kansen van de zittende vice-president Kamala Harris om de Democratische kandidaat te zijn voor de verkiezingen in november zijn toegenomen. Biden prees Harris, van wie al geruime tijd het gerucht gaat dat hij de Democratische kandidaat zou zijn als hij zich terugtrekt, en omschreef haar als ‘een uitstekende partner in deze hele zaak’.

Later kondigde Biden in een nieuwe post op het sociale netwerk X zijn steun aan voor Harris als Democratische kandidaat.

‘Ik heb besloten de nominatie niet te aanvaarden en al mijn energie te richten op mijn taken als president voor de rest van mijn ambtstermijn. Mijn eerste beslissing als partijkandidaat in 2020 was om Kamala Harris als mijn vice-president te kiezen. En het was de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Vandaag wil ik mijn volledige steun en steun betuigen aan Kamala als genomineerde van onze partij dit jaar. Democraten, het is tijd om ons te verenigen en Trump te verslaan. Laten we het doen’, schreef Biden.

De verklaring van het Witte Huis volgde op recente peilingen waaruit bleek dat 60% van de Amerikanen vindt dat Biden zich niet kandidaat moet stellen voor een tweede termijn. Het is de vraag of de aanbeveing van Biden zal worden opgevolgd - Harris valt niet bij iedereen in de smaak.

Gemak en zelfvertrouwen zijn niet de overheersende thema's van Harris' vicepresidentschap. Haar eerste jaar in die baan werd gekenmerkt door retorische blunders, personeelsverloop, politieke misstappen en een slecht gevoel, zelfs onder haar bondgenoten, over wat haar portefeuille precies inhield. een periode die gekenmerkt werd door gênante misstappen, een politiek giftige portefeuille met immigratie en interne personeelsomwentelingen die bijdroegen aan het idee dat ze geen leiding had. En ondanks dat ze veel tijd op de weg doorbracht, hadden kiezers zich voortdurend afgevraagd waarom ze niet meer van haar zagen en hoorden. Binnen enkele maanden na zijn aantreden werd president Joe Biden gedwongen om de publieke perceptie onder ogen te zien dat Harris niet voldeed; uiteindelijk gaf het Witte Huis een verklaring uit waarin werd benadrukt dat Biden inderdaad op zijn vicepresident vertrouwde als regeringspartner. Maar Harris' reputatie is nooit helemaal hersteld.

"Ze heeft bewonderenswaardig werk verricht op het gebied van reproductieve gezondheid en kwesties die belangrijk zijn voor de zwarte gemeenschap en gerelateerd aan de jeugd. Maar tegelijkertijd valt ze in dezelfde positie als veel vicepresidenten, namelijk dat ze geen erg publieke rol heeft buiten haar vakgebied," zei RL Miller, een klimaatactivist en vertrekkend lid van het Democratisch Nationaal Comité uit Californië, tegen de website Politico. "Mensen associëren haar niet met kwesties als buitenlands beleid, wat tegenwoordig zo belangrijk is. Ze krijgt geen krediet voor het grotere internationale en binnenlandse werk."

Miller beschrijft zichzelf als een "langdurige fan van Kamala Harris," en zei vorige maand nog dat de vice-president haar eerste keus zou zijn "als God verhoede dat er iets met Biden zou gebeuren." Maar, voegde Miller er aan toe, "ik ben bang dat Democraten de les van Hillary Clinton hebben geïnternaliseerd: dat een vrouw niet kan winnen. En ik vind het triest."

Een enigszins gekleurd beeld van Harris.

In haar tijd als officier van justitie van San Francisco werd Kamala door een solide Democratische rechter op de vingers getikt omdat ze geen goede bewijsketen voor bewijs had aangehouden. "Bewijsketen" is een juridische term die betekent dat het bewijs dat bij de rechtbank wordt ingediend, hetzelfde onbesmette bewijs is dat op de plaats delict in beslag is genomen. Zij werd voor drie liberale rechters gesleept die woedend waren over haar slordigheid. Als reactie daarop loog Kamala onder ede tegen hen allemaal, en probeerde de schuld te geven aan het forensisch lab van de politie. Totale onzin. Wanneer een advocaat bewijsmateriaal aan een rechtbank presenteert, staat hij of zij ervoor in. Kamala Harris had als gevolg daarvan geschrapt moeten worden, maar San Francisco is een liberaal "old boys"-netwerk. Toen het stof was neergedaald, moesten 1.100 aanklachten worden afgewezen — en wel door Democratische rechters.


Harris wordt geconfronteerd met pessimisme over haar toekomstige rol in de partij door een blok Democraten en een veel groter deel onafhankelijken. Een recente peiling wees uit dat een meerderheid van de kiezers Harris niet als een sterke leider ziet (48%tegen 42%). Ook zien ze haar niet als betrouwbaar (46% tegen 43%).

Ze scoorde relatief goed op onderwerpen als gezondheidszorg, genderongelijkheid en LGBTQ+-rechten, maar ze scoort ver onder de meerderheid als het gaat om het vertrouwen dat kiezers in haar hebben als het gaat om immigratie (40%), de betrekkingen met China (37%) en het Israëlisch-Palestijnse conflict (35%).

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is ze niet geliefd in de zwarte gemeenschap. Ze wordt gezien als "de zwarte officier van justitie die zwarte mannen in de gevangenis stopte." Haar ouders worden niet gezien als 'zwarte mensen': haar moeder is Indiaas en haar vader is Jamaicaans. Ze deelde niet echt de Amerikaanse zwarte ervaring, omdat ze opgroeide in de middenklasse.

De vraag is of ze überhaupt een kans maakt. Nou, als we naar Harris' staat van dienst kijken: nee.

Zoals we zojuist schreven zijn de goedkeuringsscores van Harris zijn lager dan die van Biden. Harris is weliswaar minder geliefd dan Biden, maar ze is een vrouw en zwart. De Democraten zullen daar ongetwijfeld op inspelen tot aan de stembus. Toch heeft Harris een rol gespeeld in hoe slecht het land er vandaag de dag voorstaat, en Amerikanen vergeten niet zomaar de rekeningen die ze moeilijk kunnen betalen of de onschuldige dierbaren die zijn gedood door Bidens immigratiebeleid.

Ook mist Harris leiderschapskwaliteiten en afdwingend respect; haar toespraken zijn niet gedenkwaardig of ontroerend, en ze ontwijkt door te kakelen of iemand anders dan zichzelf onder de bus te gooien. Over kakelen gesproken:
Ze lijkt het prima te vinden om niets te doen (ze was benoemd tot grenstsaar maar weigerde vervolgens daadwerkelijk naar de grens te gaan).

Harris zal lang herinnerd worden als de “do nothing VP.”  Als haar ooit terechte vragen worden gesteld, reageert ze met sarcastische opmerkingen, maar geeft ze geen echte antwoorden.

Jason Miller, éen van Trumps naaste adviseurs, benadrukte dat Harris geen partij is voor Trump en dat zijn campagne niet zal veranderen nu Biden zich terugtrekt. "Er verandert fundamenteel niets", zei Miller. "En het feit is dat of het nu Joe Biden is of (vicepresident) Kamala Harris, of welke andere radicale liberale Democraten dan ook, ze delen allemaal de verantwoordelijkheid voor het falen van het vernietigen van onze economie en het ruïneren van onze grenzen."

Kortom, er verandert niets, of Biden of Harris nu tegen Trump strijdt.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[21 juli 2024]

 

Afdrukken Doorsturen