Trump's strijd tegen Koch Brothers

Gisteren schreven we over het Amerikaanse mediabericht (in onze eigen media wordt er zo goed als niet wat over gezegd) waarin stond dat de Amerikaanse miljardair Charles Koch zijn groeiende ongenoegen uitsprak over het binnenlandse, buitenlandse en economische beleid van Donald Trump.
Trump ging vervolgens frontaal in de aanval met de aankondiging dat zijn beleid "hen rijker heeft gemaakt", terwijl hijzelf  de Amerikaanse werknemer steunt. We komen vandaag nog even op deze verbale aanvaring terug.




Het duurde slechts een dag voor de zogenaamde ruzie tussen president Donald Trump en de miljardair marionettenspeler Charles Koch op de voorpagina van de New York Times belandde, nadat het nieuws eerder al op de kabelnetwerken aan de orde was gekomen. In een tweet gisteren riep Trump dat Charles Koch en zijn broer David "een totale grap" waren en zei hij ook dat hij ze bij elke beurt had verslagen.

Charles Koch is de bestuursvoorzitter en CEO van een van de grootste particuliere bedrijven ter wereld, Koch Industries, een conglomeraat dat handelt in fossiele brandstoffen en chemicaliën, en het concern is al tientallen jaren een behoorlijke vervuiler van water en lucht. Hij en zijn broer, David, hebben volgens Forbes elk een geschatte nettovermogen van $ 51 miljard, vanwege hun meerderheidsbelang in Koch Industries. In juni nam David afscheid van alle managementfuncties bij Koch Industries en verbrak hij zijn banden met de politieke machine van Koch. Het duo heeft de afgelopen 40 jaar gefunctioneerd als achterkamertjes-regeerders, achter de opgetrokken mist van belasting-vrijgestelde organisaties.

De verbale aanval van Trump volgde op een van die beruchte halfjaarlijkse Koch-retraites van rijke donoren in het weekend, dit keer in het 5-sterrenhotel en resort Broadmoor in Colorado Springs. Een van belastingen vrijgestelde organisatie waarover we gisteren uitvoerig schreven, Freedom Partners, bestuurd door een raad van huidige en voormalige Koch-medewerkers, betaalde $ 1.241.571 aan het Broadmoor-resort voor het evenement. Doet Koch toch iets niet goed, want het evenement van 2016 - op dezelfde locatie - werd toen gesubsidieerd door de Amerikaanse belastingbetaler, maar dit terzijde.

Het probleem met berichten over deze Koch-retraites in de Amerikaanse mainstream media is, dat verslaggevers ermee instemmen om de namen van de aanwezige sponsors achter te houden en dat ze panklare persberichten krijgen die (zonder dat zij een letter op papier heven te zetten) over het publiek worden uitgekotst.
In dit geval zou de Charles Koch-agenda een brede berichtgeving in de mainstream media krijgen: dat hij op gespannen voet staat met Trump over impopulaire kwesties - zoals de migratieramp aan de grens en de handelsoorlog - met andere woorden, Koch Industries ziet er slecht uit terwijl het het middelpunt is van een zeer dure marketing- en reclamecampagne (om het imago van de Kochtopus te veranderen in een bedrijf dat bekendstaat om zijn "integriteit" en goede waarden).
De campagne omvatte erg dure advertenties tijdens de Olympische Spelen en de Super Bowl.
De democratische berichten over migrantenbaby's in kooien aan de zuidgrens van de VS en beweringen dat de Trump-regering effectief migrantenkinderen ontvoert door ze bij hun ouders weg te halen en de ouders vervolgens te deporteren, is niet het juiste ingrediënt van een marketingcampagne voor bedrijven - dus de noodzaak was aanwezig om Koch Industries te distantiëren van Trump.
Er bestond ook de angst dat Midwest-boeren hun velden demonstratief - een paar maanden voor de midtermverkiezingen in november - in brand zouden steken als gevolg van massale overschotten van gewassen (en dat weer als gevolg van de handelsoorlog van Trump) en dat zou dan weer de reputatie van Koch Industries, die afkomstig is uit Wichita, Kansas, verder kunnen schaden.

In haar paginagrote artikel schrijft de New York Times plichtmatig dat Charles Koch “simmering frustrations with the president over trade and immigration” heeft en dat deze frustraties “have now spilled over into an ugly public feud….”
Maar hier blijft het niet bij in het sprookjesland van de New York Times, dat verderop schrijft dat “like some other right-leaning organizations and intellectuals, Mr. Koch and his organizations have struggled to find their place in a political party they barely recognize and whose political fortune is now wedded, for better or worse, to Mr. Trump’s.”

In plaats van te worstelen om hun plaats te vinden, zijn de marionetten van Charles Koch stevig verankerd in de Trump-administratie. De alom gerespecteerde waakhond Public Citizen had in november gemeld (PDF) dat er 44 Koch-bondgenoten werkzaam zijn bij het Witte Huis en een aantal ministeries. En dat komt dan nog bovenop de eerder door ons gemelde top-12 advocaten van Jones Day, het advocatenkantoor waar Koch Industries een jarenlange band mee heeft, en zoals u wellicht nog weet namen die 12 allemaal op 20 januari 2017 - de dag dat de nieuwe president van de VS werd beëdigd - plaats in deTrump-administratie.

Ondanks het grote aantal ingebedde "Koch-agenten" die trouw zijn aan de Koch-agenda (intrekking van het Klimaatakkoord in Parijs, belastingverlagingen voor de rijken, terugdraaiing van milieubescherming, enz.) blijven de New York Times en talloze andere mainstream media het verhaal verkondigen dat de Kochs Trump niet steunden bij de verkiezingen in 2016.
De Vlaamse omroep VRT, bijvoorbeeld, wil dat zelfs nog benadrukken door het te onderstrepen:

En ook het Algemeen Dagblad papegaait het prima na:

Jeremy Peters schrijft in het artikel met betrekking tot 2016 dat "het Koch-netwerk alleen op congresniveau deelnam, terwijl hij, Mr. Trump, afhaakte."
Nogmaals, dit is in tegenspraak met de feiten en bedoeld om de gebroeders Koch in de luwte te houden bij Trump's onderhoudende retirades, als we het zo mogen uitdrukken.

Er is gedocumenteerd bewijs dat het Koch-netwerk zich bezighield met een veelzijdige strategie om progressieven en liberalen te ontmoedigen om te gaan stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, waardoor de overwinning naar Trump zou kunnen worden omgedraaid. Het Koch-netwerk financierde niet alleen advertenties van het Americans for Prosperity and Freedom Partners Action Fund waarin Democraten werden afgeschilderd als roekeloze belasting- en uitgavenexploitanten, maar de door Koch-gecontroleerde i360-kiezersdatabank en de op kiezers gerichte operaties kunnen een beslissende factor zijn geweest bij het demoraliseren van de progressieve kiezersbasis, terwijl diezelfde operaties de Republikeinen naar de stembus brachten.
Hoezo, Rusland heeft zich bemoeid met de presidentsverkiezing in de vS? Het feit dat mensen met geld en macht het in werkelijkheid voor het zeggen hebben, zou een grote zorg voor alle Amerikanen moeten zijn. Immers: het Koch-netwerk heeft aangekondigd dat het dit jaar meer dan $ 400 miljoen zal uitgeven in de midterm-verkiezingsrace.




[1  augustus 2018]





 

Afdrukken Doorsturen