Weet u uit welke hoek de wind waait?

Voorstanders van hernieuwbare energie beweren al tientallen jaren dat zonne- en windenergie de toekomst zijn - en denken gelijk te hebben gezien de exponentiële groei van de elektrische capaciteit van zonne- en windenergie. En natuurlijk dragen de mainstream media hun steentje bij door te wijzen op het belang van zonne- en windenergie in verband met de  klimaatverandering die toch o zo duidelijk zichtbaar is.
Het is inderdaad een feit dat de wind- en zonne-energiecapaciteit in de afgelopen drie decennia fors is toegenomen: windenergie is sinds 1990 met gemiddeld 24,3% per jaar gegroeid, terwijl zonne-energie in dezelfde periode met 46,2% per jaar is toegenomen. Maar: doet het er echt toe ? Maken hernieuwbare energiebronnen echt het verschil?

We lezen op de Duitse website "Windkraft Journal" vandaag het volgende:

De groei van de windenergie-industrie in de VS en de introductie van windturbines met een typische capaciteit van meer dan 1 MW betekenen dat hogere belastingen en de bijbehorende effecten van invloed zijn op de levensduur van de hoofdaslagers en lagers van de versnellingsbak (van windturbines - red.).
Schade- en faalsituaties komen sneller voor dan verwacht en voor veel windparkoperators komen additionele uitgaven bovenop de kosten van onverwachte reparaties die niet op de torens kunnen worden uitgevoerd.



Heeft u zich nooit afgevraagd of de groene propaganda over hernieuwbare energie gebaseerd is op feiten? Wind en zon zijn verspillers van hulpbronnen. Het zijn netto-energie-afvoerputjes als al hun werkelijke energie-inputs in aanmerking worden genomen.

Windturbines bijvoorbeeld onttrekken vaak stroom van het netwerk om zichzelf te onderhouden. Ze kannibaliseren het net en hebben niets om bij te dragen aan de toekomst van de mensheid. Verkopers van hernieuwbare energie overdrijven de levensduur van wind- en zonne-generatoren tot ongeveer het dubbele van hun werkelijke productieve levensduur, vooral voor windturbines.
Windturbines krijgen meestal een theoretische levensduur van 30 jaar toegeschreven. In de praktijk zijn ze oneconomisch om te werken (zelfs met hun enorme subsidies), en ligt de theoretische levensduur op land op 15 jaar, terwijl er in het geval van offshore-windturbines uitgegaan kan worden van een werkelijke levensduur van 12 jaar. Dit betekent dat hun werkelijke kosten feitelijk meer dan het dubbele zijn van hun vermeende kosten, of anders gezegd, hun werkelijke productie is minder dan de helft van wat het in werkelijkheid is.
Over de hoge onderhoudskosten hoor je niemand. Opnieuw "Windkraft Journal":

Ervan uitgaande dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 30 jaar is en de hoofdas en transmissie om de zeven jaar moeten worden gereviseerd, betekent dit vier revisies gedurende de levenscyclus van de windturbine.
...
Als de reparatie van de hoofdas en versnellingsbak bijvoorbeeld $ 300.000 kost (inclusief kraankosten), bedragen de totale kosten $ 1,2 miljoen tijdens de levenscyclus van de windturbine.



En dat is dan nog buiten de andere te maken kosten, bijvoorbeeld roestvorming (vooral bij windturbines op zee), kapotte lagers als gevolg van schommelingen in de windsterkte (radiale reactie en axiale belasting door de wind) of beschadigde rotorbladen.

Windturbines zijn op veel niveaus erg niet-milieuvriendelijk. Ten eerste wordt er veel koper gebruikt, meer koper per MW dan elke stoom-,  water- en hydro-generator. (De hydrogeneratoren maken ongeveer 1-3 MW en geen windturbine kan dit evenaren.
Verder geldt ook dat de magneten in deze windmonsters zijn gemaakt van zeldzame aardmetalen die geen goed milieukenmerk hebben voor de manier waarop ze worden gewonnen - en de beschikbare voorraden daarvan zijn beperkt.
Trouwens: voordat windturbines in bedrijf kunnen worden genomen, is er al heel wat energie gebruikt om ze aan het werk te kunnen zetten: bij het winnen van de benodigde grondstoffen, voor de producent voor de constructie, tijdens het transport van de onderdelen, bij het opzetten en monteren van de windturbine, tijdens de bouw van de fundering, tijdens het bedrijf nemen, later tijdens de ontmanteling en dan is deze lijst nog erg onvolledig. Windenergie is met recht handel in lucht.

Grappig is de term "hernieuwbare energie". We vragen ons af wat we ons daarbij moeten voorstellen. Energie is energie - een fysieke eigenschap van het universum. Denk aan Einstein's E=MC^2. Gas, en waarschijnlijk ook olie, is absoluut hernieuwbaar in die zin dat er voldoende koolwaterstof op Aarde is om een paar honderdduizend jaar mee te gaan - we moeten nog maar zien of er dan nog iets van onze "beschaving" terug te vinden is.

Zonnepanelen verliezen gemiddeld 1,5-2% rendement per jaar vanwege de effecten van UV-straling op de zonnecellen en fysieke externe degradatie veroorzaakt door hun lokale omgeving. In stoffige gebieden kan daar nog eens 25% efficiëntie van worden afgetrokken (blijkt uit onderzoeken in China en India). In vochtige tropische en subtropische gebieden kan daar nog een extra 75% efficiëntie afgetrokken worden als de zonnepanelen niet constant worden gereinigd (groei van mos en algen bedekt er de glaspanelen). In de warmere, zonniger delen van Australië laten ze het op grofweg 10-jarige leeftijd al afweten, en halen ze niet de 25 jaar waarop al hun productieberekeningen zijn gebaseerd. Zelfs onder optimale omstandigheden zijn zonnepanelen een zeer inefficiënte, belabberde manier om een zeer diffuse energiebron te vangen. Steenkool en gas zijn geconcentreerde energiebronnen - en vooral gas is in grote hoeveelheden aanwezig en relatief goedkoop, mits aangeschaft van Rusland en niet van de VS. Alleen al om die reden is het van de zotte om het hele gasnetwerk van Nederland op de schroothoop te gooien en over te schakelen op elektriciteit. Alleen in wat voor brein doorgaat van politici (en de branche) kunnen dit soort geldvernietigende plannen woren bedacht - maar het is makkelijk praten over andermans geld.
En wat olie betreft:  in het Westen wordt nog steeds de theorie aangehangen dat aardolie wordt gevormd gedurende een miljoenen jaren durend proces van rottend plantaardig en dierlijk materiaal, en dat het daarom zo schaars is op deze planeet. Die theorie, daterend uit het jaar 1757 en bedacht door de Russische geoloog Michail Lomonosov, is inmiddels achterhaald - maar het argument van dat de olievoorraad opraakt doet het goed bij milieu-activisten en ook bij de oliemaatschappijen (het houdt o.a. de prijs kunstmatig wat hoger).
Een toelichting hierop: de dunne aardkorst bestaat uit continentale en maritieme platen die (langzaam) bewegen, en die korst "drijft" op een materiaal dat enorme hoeveelheden koolwaterstoffen bevat – het materiaal waar aardolie uit bestaat. Op de plaatsen waar deze platen op elkaar botsen zoekt de daaronder liggende aardmantel zich een weg omhoog en kunnen de koolwaterstoffen zich een banan naar het aardoppervlak. Dat blijkt o.a. uit de regionale verspreiding van de aardolie:  de vindplaatsen van de grootste olievoorraden bevestigen dat aardolie uit het binnenste van de aarde komt. Dat zien we om ons heen: de olievelden van het Midden-Oosten zijn bijna alleen daar waar de platen van Azië en Afrika op elkaar botsen, en ook langs breuken in de aardkorst in zuid-oost Azië treffen we oliebronnen aan.
Verder is gebleken dat oliebronnen, waarvan men dacht dat die uitgeput waren, zich vanzelf weer vulden met olie. Tot slot het meest steekhoudende argument waarom olie a-biotisch is: het wordt aangetroffen op veel grotere diepten dan waar ooit planten en dieren hebben vertoefd.

De belangrijkste bijdrage van hernieuwbare energiebronnen (afgezien van het vullen van de diepe zakken van hun eigenaren) is het destabiliseren van bestaande fossiele brandstofnetten en het een stuk minder efficiënt maken van back-upcentrales voor fossiele brandstoffen  We zijn gedwongen om twee parallelle generatiesystemen te laten draaien (en daarvoor te betalen) - de onbetrouwbare, inefficiënte duurzame energie die niet werkt, en door de kolen- en gaswinning die wel werkt. Met andere woorden, hernieuwbare energie verspilt effectief veel energie door haar constructie en onderhoud, in de overmatige energie-infrastructuur die ze nodig hebben, en bij hun effecten op onder meer de betrouwbare netwerkleveranciers.

Hernieuwbare energiebronnen zijn een ramp, economisch gezien, qua betrouwbaarheid en op het ecologisch vlak. Hoe eerder ze worden gedumpt, hoe beter we met zijn allen af zijn.

Om het simpeler te zeggen, zodat zelfs mensen uit bepaalde kringen (groen, links) het kunnen begrijpen: als wind en zonne-energie echt economisch haalbaar zouden zijn in een èchte open marktconcurrentie, zou dan niet op alle windturbines en zonnepanelen "Exxon", "BP" of "Shell" staan? Laat dat even bezinken.
Wind en zon zijn voor ons energiesysteem bij de huidige stand van techniek (en economie) geen elementen voor het opwekken van elektriciteit. Ze zijn een systeem voor het verplaatsen van geld uit de zakken van de belastingbetalers naar de zakken van de personen die deze systemen maken, installeren en onderhouden.

Afdrukken Doorsturen