Er komt een nieuwe migrantengolf op ons af

In het debat over het wereldwijde VN-migratiepact, dat Oostenrijk, Italië en andere landen in december in Marrakech niet zullen accepteren, is een andere, controversiële overeenkomst volledig verloren gegaan: het Marrakech Actieplan 2018-2020 voor het beheer van de migratie tussen Europa en West-Afrika. Het werd in mei goedgekeurd door 27 EU-lidstaten en 28 Afrikaanse landen. Alleen Hongarije weigerde.

De huidige verklaring van Marrakesh is de vijfde sinds het Rabat-proces in 2006 begon. Het oorspronkelijke doel was om geld van de Europese Unie (i.c. de belastingbetalers) te gebruiken om projecten in Afrika uit te voeren om de emigratie van daaruit te verminderen.

Volgens Hongarije is deze doelstelling in de loop der jaren echter omgekeerd onder druk van Afrikaanse landen: migratie wordt nu gezien als iets positiefs voor economische groei en wereldwijde welvaart en een proces dat moet worden beheerd maar niet gestopt. De europeanen hebben dit standpunt overgenomen en de belangen van hun burgers opgegeven, motiveerde de Hongaarse minister Peter Szijjarto zijn afwijzing.

Kernpunt van de kritiek: er is geen onderscheid tussen legale en illegale status van migranten. Europa verkwanselt zijn cultuur en veiligheid. Hongarije zal op deze manier niet helpen de samenstelling van de Europese bevolking te veranderen. Hij vindt het niet meer dan normaal dat de europeanen het recht hebben om zelf te beslissen hoe zij de toekomst van het continent zien.
Zoals bekend is er in de verkiezingsprogramma's van geen enkele politieke partij iets opgenomen geweest over deze verdragen, en desondanks vindt de Rutte-coalitie het gewenst zonder het volk te raadplegen dit verdrag er doorheen te drukken.
Hoe dan ook: het baantje voor onze VVD-premier in Brussel is alvast veiliggesteld.

Vergelijkbaar met het wereldwijde VN-migratiepact, stelt de "Politieke Verklaring van Marrakech" dat het geheel niet bindend is, dat de soevereiniteit van de staten van toepassing is. Elders in het document is er echter sprake van een "uniek verbintenismechanisme", waarmee de partnerlanden garant staan voor het vrijwillig uitvoeren van de daarin gespecificeerde acties.
Het door de ministers van Buitenlandse Zaken van 27 EU-lidstaten ondertekende Marrakesh actieplan 2018-2020 vindt u hier (PDF).

Expliciet vermeld in de verklaring staat dat het actieplan gebaseerd is op mensenrechten, ONGEACHT de migratiestatus. Als migranten illegaal het land binnenkomen, kunnen ze in de praktijk een beroep doen op mensenrechten - en deze worden algemeen aanvaard en gehanteerd.

De ontvangende landen moeten ook xenofobie, racisme en discriminatie bestrijden door middel van "gebalanceerde", op feiten gebaseerde rapportage en zijn verplicht de positieve bijdrage van migranten aan de ontwikkeling van de samenleving te bevorderen.

Geëist wordt ook de "overdracht" van rechten en sociale bescherming aan legale migranten en hun gezinnen. In gewoon nederlands: ze moeten dezelfde rechten hebben als de burgers van het gastland die daar hun hele leven voor hebben betaald. Illegale migratie en mensenhandel moeten worden bestreden, wordt er gezegd. Slachtoffers van deze "informele economie" zouden echter uitgebreide steun en integratie in het gastland moeten krijgen.

De verklaring van Marrakech is, net als het VN-migratiepact, een nagel aan de doodskist voor het oude Europa, dat niet alleen niet bestand is tegen de massale migratie, maar waarvan de politiek die euforisch verwelkomt en versnelt.

Afdrukken Doorsturen