Tweede Kamer voorkomt "staatsgreep" door VVD

De Tweede Kamer heeft - op de VVD na - kunnen voorkómen dat minister Bloksnor een wet door het parlement wil loodsen waardoor onze volksvertegenwoordigers wetgevende bevoegdheden overdragen aan de regering. Deze staatsgreep is ongrondwettelijk, en politici vragen zich verbijsterd af wat de VVD-minister heeft bezield tot deze actie.

Sinterklaas kwam gisteren met een leuk presentje, en we lezen in het Financieele Dagblad van vandaag o.a. daarover het volgende (volledige artikel hier):

Vrijwel de gehele Kamer, van coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie tot SP en Forum voor Democratie, wil dat het kabinet terugkomt op het voornemen om desnoods per decreet te regeren als de brexit uit de hand loopt.


Wat is er aan de hand?

De VVD heeft aan het parlement voorgesteld (memorie van toelichting hier - PDF) om wetgevende bevoegdheden in voorkomende gevallen exclusief aan de minister af te staan. Brekebeen Blok, nota bene. Staatsrechtsgeleerden hebben dit voornemen - als we het goed lezen is het een kabinetsvoorstel, dus zouden de coalitiegenoten ermee accoord gegaan zijn (toch?) - al neergesabeld, en het in strijd met de Grondwet verklaard. Maar dat weerhoudt de grootste partij in ons land niet dit soort streken uit te halen.
En als we het nuchter bekijken stemt zelfs de Koning in met het schenden van de Grondwet:


We zijn eigenlijk helemaal niet verrast door deze VVD-actie, want het "democratie" in de partijnaam is al jaren geleden vaarwel gezegd, trouwens: ook dat "vrijheid" slaat vandaag de dag nergens meer op, dus eigenlijk is het alleen nog een vereniging, waarvan de penningmeesters dan ook nog de reputatie hebben niet met geld om te kunnen gaan. Kleine opsomming VVD'ers in opspraak, hier.
Het mankeert er nog maar aan dat mensen met gele hesjes thuis worden opgepakt.

Immers: eerder werd er al ondemocratisch omgegaan met het referendum over de Grondwet, de Sleepwet, het referendum over het Oekraïneverdrag (maar dat is verklaarbaar gezien de vriendschappelijke verhouding van onze premier met de president van dit door neonazi's geleide land) waardoor elke actieve Oekraïense crimineel vrij door Europa kan trekken, de Sleepwet, de ongrondwettelijke (D66 - hè... "democraten"?) Aktieve Donor Registratiewet en de afgelopen week ook nog het Verdrag van Marrakesh (we zullen even helpen).


We gaan er maar vanuit dat de VVD slechts in geval van Brexit-problemen het heft in eigen hand zou willen nemen (dat er komend jaar verkiezingen zijn daar dènken we nog niet aan). Zorgwekkend vinden wij wel dat deze partij in drie opeenvolgende kabinetten ons land heeft veranderd van een democratie in een corpocratie - een land waar niet-democratisch gekozen lichamen (lees: lobbygroepen en multinationals) een beslissende rol hebben in het besluitvormingsproces.


Zet de zaken maar eens op een rij: de allergrootste ondernemingen in de wereld (Google, Amazon etc.) krijgen een speciale behandeling daar waar het de belastingen aangaat - zo betaalt Shell in ons land in het geheel geen winstbelasting. Het ergste is dan ook nog dat de door ons gekozen bestuurders hen ondersteunen bij hun economische activiteiten en het ontwijken van belastingen.
Of dat ze voor of namens hen optreden in het buitenland - de handelsmissies. En ook het feit dat grote ondernemingen (en hun ceo's) vrijwel altijd gevrijwaard zijn van strafvervolging.
Ze worden betrokken bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving of de goedkeuring daarvan, of, sterker: zij leveren al kant en klare wetteksten aan, die als een hamerstuk door de regering en het parlement heen gejast worden.
Dealtjes komen in het geheim tot stand (de dividendbelasting van Unilever), waarbij coalitiegenoten geheugenverlies veinzen - iets waar onze premier expert in is, of nou ja, we noemen het gewoon  dat ze staan te liegen.

Die VVD-premier van ons heeft wel wat met "over-de-top" maatregelen. We brengen even de Atoomtop van 2014 in ons land in herinnering. Snelwegen werden afgesloten, tijdens de top-lunch mochten er geen serveersters aanwezig zijn want die zouden de boel alleen maar "verstoren", het werd burgers verboden vlak voor de top te overlijden, en werd maar liefst luchtafweergeschut in de "strijd" gegooid, terwijl 13.000 agenten, 4000 marechaussees en 3000 militairen een defacto staat van beleg uitvoerden.
Al die inzet en maatregelen hebben slecht en een goed resultaat opgeleverd. Het slechte resultaat was dat we er niets mee opgeschoten zijn. Het goede nieuws was dat de hoeren er goed aan verdienden. Voor politici niet alleen fiscaal aftrekbaar, kennelijk.

Nu met dit zoveelste gevalletje Blok (weet hij soms meer dan wij ten aanzien van de Brexit?), vragen we ons af: met al die integere VVD'ers.... is ons land nog wel bij hen in goede handen?

Afdrukken Doorsturen