Macron kiest voor escalatie confrontatie gele hesjes

Ze zien eruit als kleine gepantserde voertuigen, maar het zijn "slechts" voertuigen van hulpdiensten van de Franse gendarmerie: hogedruk waterkanonnen, die een oppervlakte van ongeveer vier hectare kunnen besproeien met een sterk geconcentreerde dosis van traangas - binnen enkele seconden. Intern, bij de gendarmerie die er toch zou zijn om de burgers te beschermen, worden deze waterkanonnen het "laatste redmiddel" genoemd.

Gedurende een flink aantal weken protesteren de gele hesjes tegen de Franse Napoleon president Macron en zijn volledig mislukte beleid. Zijn halfslachtige condoleance kon de golf van protesten niet beëindigen. Meer dan ooit pleiten de gele hesjes voor zijn ontslag: "Macron démission" weerklinkt over de duizenden kelen in Parijs, Marseille, Lyon en vele andere steden in het land. Maar Macron weigert ook maar een stap richting de gele hesjes te maken. In plaats daarvan vertrouwt hij op een verdere escalatie en kan hij nog steeds nieuwe "wapens" tegen de gele hesjes in de strijd werpen.

De nieuwste ontwikkeling in een escalerende situatie is de inzet van waterkanonnen die werken onder hoge druk, en die zijn volgens een verslag van de Franse krant "Marianne" al op de laatste twee zaterdagen ingezet. Maar omdat ze nog niet eerder waren gebruikt, heeft de leiding van de politie de inzet vooralsnog tegengehouden. Sommige interne documenten van de politie die in "Marianne" zijn gepubliceerd, laten echter toe dat er conclusies kunnen worden getrokken over dit vehikel.De politietop spreekt in verband met deze waterkanonnenbijvoorbeeld vrij openlijk over de "ultima-ratio", de uiteindelijke oplossing. Binnen tien seconden kan elk voertuig een oppervlakte van vier hectare besproeien met een geconcentreerde hoeveelheid irriterend middel, met het equivalent van 200 (!) traangasgranaten. Politie kolonel Carminache zei letterlijk tegen het tijdschrift: "Als je je in die 10.000 vierkante meter traangaswolk bevindt, is het beter om er snel uit te vluchten."

Het gebruik van dit sterk geconcentreerde gas gebeurde niet eerder - mede omdat niemand de effecten kan voorzien. Daarom is de operatie ook gekoppeld aan de toestemming van de Franse premier Édouard Philippe. Maar de politie-prefectuur heeft al ingestemd met een mogelijk gebruik op "drie voldoende ruime plaatsen": de Place de la Concorde, de Place de l'Étoile en de rotonde op de Champs-Élysées.

Afdrukken Doorsturen