Werken bij de EU lóónt!

Kerstmis is vooral voor de Brusselse eurocraten hèt feest van liefde, zij het dat het de liefde voor geld is. Dat is de reden waarom ze een forse salarisverhoging krijgen.

Om vooral niets tekort te komen - men heeft het er tòch al zo slecht - werd de stijging van de salarissen en pensioenen van EU-ambtenaren, parlementsleden en topfunctionarissen met 1,7% zelfs met terugwerkende kracht tot 1 juli 2018 vastgesteld. Dientengevolge komt het maandelijkse basissalaris van een EU-functionaris dit jaar op een slordige 20.000 euro.
Uiteraard zonder supplementen gerekend, want dat is toch wel de kers op de taart.

De salarissen van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk (61) en EC-voorzitter Jean-Claude Juncker (69) werken ontnuchterend... althans voor de gewone burgers: beide heren kunnen rekenen op bijna 550 euro méér in de maand.
Ze verdienen nu ongeveer 32.700 euro bruto, meldt het Poolse nieuwsportaal "Interia", maar in de praktijk pakt dat netto nog hóger uit. Donald Tusk laat hiermee de Amerikaanse president Donald Trump qua salariëring achter zich: het salaris van The Donald staat op een  "loonniveau" van omgerekend ongeveer 28.500 euro per maand. Overigens wil hij dat niet hebben, en staat hij voor één dollar op de payroll.

Dan hebben ze ook nog bij de EU zes (!) vicevoorzitters bij de Europese Commissie, ook die worden niet verwaarloosd: hun toelagen inbegrepen, krijgen ze 500 euro méér, waardoor hun salarissen toenemen tot ongeveer 30.800 euro.
Met slechts 400 euro meer en dus 26.600 euro per maand moet een gewone EU-commissaris zichzelf tevreden stellen. Deze geschenken worden uiteraard gefinancierd door de belastingbetalers.

Tja, en dan hebben we ook nog het "werk"volk, het leger aan EU-ambtenaren. Daarvan zijn de salarisschalen gebaseerd op 16 rangen, die zijn ingedeeld naar anciënniteit. De salarissen van hen stijgen om de twee jaar. Bij het bepalen van salarisverhogingen worden zowel de inflatie als de koopkracht in elke lidstaat in aanmerking genomen. Maar liefst 40.000 ambtenaren zijn voor de EU wat aan het doen (hopen we) en ongeveer tweederde daarvan woont in de EU-hoofdstad Brussel.

Enkele maanden geleden was er nog een opmerkelijke zaak aangekaart bij het Europees Gerechtshof. Eiser Transparency International wilde dat leden van het Europees nepparlement voortaan inzicht geven in hun maandelijke extra kostenvergoeding van €4.416 per maand (!). Dat werd door het Europees Gerechtshof niet toegekend, omdat het teveel inbreuk zou hebben op de privacy van de parlementsleden. Daarnaast krijgen natuurlijk leden van het Europees Gerechtshof natuurlijk óók extra kostenvergoedingen....

Trouwens, die nep=parlementsleden van de EU cashen wel aardig:  hun bruto-salaris is € 8.611,31 per maand plus pensioen. En natuurlijk hebben zij het vooreecht om eerste klas te reizen en komen ze in aanmerking voor een dagvergoeding van € 313 voor hotel- en verblijfkosten wanneer ze in Brussel en Straatsburg werken aanwezig zijn. Zie de schrijnende voorbeelden van in- en uitchecken in onderstaande filmpjes.

Als ze dat parlement verlaten hebben zij recht op een gouden parachute: een overbruggingstoelage ter waarde van maximaal € 206.664, afhankelijk van de duur van de dienst.

Ja, werken bij de EU lóónt.....

 

Afdrukken Doorsturen