De mensheid wordt steeds dommer

Een studie over intelligentietests toont een bepalende trend bij de menselijke intelligentie aan. Tot en met de 20ste eeuw behaalden mensen gestaag hogere IQ-scores en die trend - zo blijkt uit de studie - is abrupt beëindigd.

Het Flynn-effect - genoemd naar het werk van onderzoeker James Flynn - constateerde een snelle toename van het intelligentiequotiënt met een snelheid van ongeveer 3 IQ-punten per decennium in de 20ste eeuw, maar nieuw onderzoek laat zien dat deze bedwelmende hoogtijdagen voorbij zijn.

Een analyse van ongeveer 730.000 IQ-testresultaten door onderzoekers van het Ragnar Frisch Center for Economic Research in Noorwegen onthult dat het Flynn-effect zijn hoogtepunt bereikte voor mensen die halverwege de jaren zeventig zijn geboren, en is sindsdien aanzienlijk afgenomen.

"Dit is het meest overtuigende bewijs voor een omkering van het Flynn-effect", vertelde psycholoog Stuart Ritchie van de Universiteit van Edinburgh, die niet bij de studie betrokken was, aan The Times. "Er van uitgaande dat hun model correct is, zijn de resultaten indrukwekkend en behoorlijk verontrustend."

De onderzoekers gebruiken brongegevens van de IQ-testscores van 18- tot 19-jarige Noorse mannen die de tests ondergingen als onderdeel van hun nationale, verplichte militaire dienst. Tussen de jaren 1970 en 2009 werden drie decennia lang deze jonge mannen (geboren tussen 1962 en 1991) opgeroepen, wat resulteerde in meer dan 730.000 IQ-testresultaten. Wat de resultaten laten zien, is dat er een keerpunt voor het Flynn-effect is opgetreden voor de geborenen na 1975, wat overeenkomt met 7 minder IQ-scorepunten per generatie.

Het is niet de eerste keer dat we dit soort inzinking zien. Onderzoek door Flynn, dat hijzelf bijna tien jaar geleden deed naar de IQ's van Britse tieners, toonde een vergelijkbare daling van de testscores aan. "Het lijkt erop dat er iets geks aan de hand is met Britse tieners," vertelde Flynn The Telegraph destijds. "Hoewel we de cognitieve omgeving van kinderen vóór hun tienerjaren hebben verrijkt, is de cognitieve omgeving van tieners niet verrijkt."

Hoewel zo'n soort milieu-attributie hypothetisch blijft, is het een mogelijkheid die wordt ondersteund door het nieuwste onderzoek - dat (moeten we erbij zeggen) afkomstig is van slechts één Noorse steekproef (zij het dat het een bijzonder grote is).

In de nieuwe studie observeerden de onderzoekers IQ-dalingen die voorkomen in bestaande gezinnen, tussen broers en zonen - wat betekent dat het effect waarschijnlijk niet te wijten is aan verschuivende demografische factoren, zoals sommigen hebben gesuggereerd, zoals een toename van ongunstige genen in verschillende delen van de samenleving.

In plaats daarvan suggereert het dat veranderingen in levensstijl mogelijk de oorzaak zijn van deze lagere IQ's, misschien vanwege de manier waarop kinderen worden opgeleid, de manier waarop ze worden opgevoed en de dingen waaraan ze meer en minder tijd besteden (spelen, boeken lezen, smartphone gebruik, enzovoort). Een andere mogelijkheid is dat de IQ-tests niet zijn aangepast om een schatting van de intelligentie van moderne mensen nauwkeurig te kwantificeren - zaken die misschien minder worden benadrukt in het hedendaagse onderwijs en de levensstijl van jongeren.

"Intelligentieonderzoekers maken een onderscheid tussen vloeibare en gekristalliseerde intelligentie," verklaarde onderzoekseconoom Ole Rogeberg aan The Times. "Gekristalliseerde intelligentie is spul dat je hebt geleerd en waarin je bent getraind, en vloeiende intelligentie is je vaardigheid om nieuwe patronen te zien en logica te gebruiken om nieuwe problemen op te lossen."
De implicatie hierbij is dat het niet aan de mensen ligt: het zijn IQ-tests. Maar totdat wetenschappers een deel van hun vloeibare intelligentie gebruiken om een grote doorbraak te maken door erachter te komen wat hier echt gaande is, zullen we - en de lagere IQ's - dit wellicht nooit zeker weten.

De uitkomsten zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

PS. Niet te vaak naar vergaderingen gaan. Uit onderzoek blijkt dat die mensen dom maken omdat die hun vermogen om voor zichzelf te denken verminderen (link hier).

Afdrukken Doorsturen
2019-01-16mensheid-wordt-steeds-dommer