Hoe de mainstream media schrijven over Macron en de Gele Hesjes

In de westerse mainstream media wordt er doorgaans positief geschreven over de Franse president en negatief over de Gele Hesjes beweging, de raddraaiers die de Franse democratie om zeep helpen. Niet de ontevredenheid en de oorzaken daarvan bij de Franse burgers staat centraal in de berichtgeving, maar vooral de "goede" Macron. Hoe divers wordt er eigenlijk in de Nederlandse gevestigde media over Macron en zijn opponenten geschreven?

Op onze zoektocht naar nieuws valt ons elke dag weer op hoe eenzijdig de mainstream media in hun berichtgeving zijn, en hoe propagandistisch hun verslaggeving is. Hoe de pers de pubkieke opinie wil beïnvloeden, is altijd opwindend. Dat houdt in de berichtgeving over de Franse president Macron dus bijvoorbeeld in dat van hem gezegd wordt dat hij zijn vooraf aangekondigde beleid gewoon uitvoert, wat natuurlijk maar ten dele waar is. De gevestigde media in het Westen zetten Macron nog zoveel mogelijk neer als de "boy wonder" van de europese politiek. En terwijl Macron het "gewone" volk neerzet als minderwaardig en luie werklozen die een schop onder hun achterste moeten hebben, noemen ze hem een mediaster, en een Poetin die ervoor zorgt dat zijn burgers in doorsnee beter af zijn is in de ogen van de journalisten de slechterik. Of een Trump die over het algemeen al zijn verkiezingsbeloften inlost... ja, dat kàn natuurlijk niet.

Toegegeven: zelfs Macron voldeed aan veel van zijn verkiezingsbeloften, hij had zijn anti-sociale beleid aangekondigd. Maar de Fransen hadden het zo druk met de gevestigde partijen dat ze een verandering wilden. Aangezien ze de jonge Jupiter zo sympathiek vonden, en hoe dan ook geen Marine Le Pen aan het roer wilden hebben, hebben ze niet geluisterd naar wat hij politiek heeft aangekondigd.

Als de Franse kiezers wèl hadden opgelet dan hadden zij kunnen weten dat Macron de wens van de rijken heeft ingewilligd door de vermogensbelasting af te schaffen en tegelijkertijd de belastingen en heffingen voor gewone mensen massaal te verhogen.
De overeenkomsten met Mark Rutte's dividendbelasting/Unilever en de forse lastenverhogingen zijn niet toevallig....

Maar de Franse burgers die steeds verder de armoede worden ingeduwd, pikken het niet meer. In tegenstelling tot in ons land laten zij zich niet door neoliberale "deskundigen" voor de gek houden en laten zij zich zéker niet voorschrijven wat er van hen wordt verwacht. Bij ons moppert iedereen over het rampenkabinet Rutte III, maar straks wordt er gewoon weer op hen gestemd door veel kiezers, die niet eens de moeite nemen zich in de politiek te verdiepen.

Nu heeft Macron een burgerdialoog aangekondigd, maar de lafbek gaat niet met de burgers in gesprek, maar met burgemeesters. Kennelijk is hij bang voor zijn burgers, faat hen uit de weg en spreekt hij de burgemeesters (toe).  Maar je zou ook kunnen zeggen dat dit behoorlijk intelligent is, want als hij de burgemeesters voor zich weet te winnen, bestaat de kans dat ze zijn beleid in de gemeenschappen uitdragen en (voor hem, Macron) de situatie onschadelijk maken.


De vraag is of dat genoeg zal zijn, omdat op hetzelfde moment na Kerst en Oud en Nieuw de Gele Hesjes-beweging weer groter is geworden en méér van zich laat horen.

Maar hoe berichten onze eigen mainstream media nu over Macron en de Gele Hesjes? We nemen eerst maar eens Elsevier erbij:


De kop is veelzeggend: Macron in gesprek met gele hesjes. Maar als we de tekst van het artikel bekijken dat wordt de situatie al wat anders: "De Franse president Emmanuel Macron praat vandaag in het plaatsje Grand Bourgtheroulde met zeshonderd burgemeesters uit Normandië." De president wil immers geen gesprek met de Gele Hesjes, een confrontatie die hij bewust uit de weg gaat. We lezen dat "Macron hiervoor de komende weken het hele land zal doorreizen om in gesprek te gaan met burgemeesters en lokale volksvertegenwoordigers."(wie dat ook mogen zijn - het is precies hetzelfde als in ons land minister Ollongren gedaan heeft: praten met belangenorganisaties (maar de burgers er niet bij betrekken), of de regering met de klimaattafels (praten met vooral belanghebbenden, maar ook hier de burgers uitsluiten.... die krijgen immers later de rekening gepresenteerd).
Ook meldt Elsevier dat "Macron er zich niet toe heeft verplicht iets te doen met de voorstellen die naar voren komen". De overeenkomsten tussen Frankrijk en Nederland worden steeds groter, want ook bij ons heeft Rutte laten zien niets te doen met de uitslag van het Oekraïne-referendum...... referendum, u weet wel, dat is een soort volksraadpleging, om te kijken wat de burgers er van vinden.
Macron heeft ook al aangegeven dat één onderwerp niet bespreekbaar is: herinvoering van de vermogensbelasting, en dat terwijl in zijn brief staat dat "geen enkel onderwerp taboe is".

Ook BNR opent met een headline dat Macron met de Gele Hesjes praat:


Maar daar laat BNR het ook bij: in het hele artikel komen de burgemeesters niet voor, sterker, BNR zegt dat "de Franse president Macron twee maanden lang in gesprek wil met de Franse burgers. 'De bedoeling is dat de Fransen Macron gaan vertellen wat er anders moet,' zegt Frankrijkcorrespondent Eveline Bijlsma."

En als laatste voorbeeldje nog even de Volkskrant, die met geen woord rept over gesprekken tussen Macron en de burgemeesters, maar wel duidt dat de burgers de nodige input moeten leveren. Er komt een Nationaal Debat (maar wij dachten dat een debat inhoudt dat er voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek gaan):


De mainstream media zijn trouwens vaak wel dezelfde mening toegedaan, soms wel heel erg letterlijk. Neem bijvoorbeeld de Telegraaf:


en leg de Gooi- en Eemlander ernaast:


of kijk eensch naar de regionale krant het Leidsch Dagblad:


of het Haarlems Dagblad:


en we kijken ook nog even naar het Dagblad van het Noorden:



Ons valt meteen iets op: de foto hier wijkt iets af van de voorgaande! In het Noorden houden ze kennelijk niet zo van de Franse vlag...vandaar misschien dat de foto anders uitgesneden is?

De regionale kranten laten we even (kort) voor wat het is. We hadden er immers een stuk méér kunnen noemen.
We pakken het Algemeen Dagblad er eens bij:



Oké, het Algemeen Dagblad noemt het ontevreden Fransen, maar goed.... Hetzelfde vinden we natuurlijk bij AD-kloon De Gelderlander:



Of AD-kloon BN De Stem:



Van de tijdschriften gaat Panorama in het voetspoor van De Telegraaf:



Samenvattend: veel mainstream media publiceren content van bijvoorbeeld het ANP integraal in hun krant.

En uiteraard is er één krant die dik tevreden is met hoe Macron (over hem niets dan goeds) in Frankrijk zijn zaakjes regelt, het NRC natuurlijk:


Propaganda op zijn best. En uiteraard met een foto van Macron, omringd door een applaudiserend publiek (van ja-knikkers).
Even een paar pluspunten van Macron op een rij. Wij citeren de krant van Peter van der Meersgchg:
- "Ik heb alle tijd”, zei Emmanuel Macron dinsdagmiddag.... maar op zóveel tijd had niemand gerekend.
- Zonder ook maar één pauze voor toiletbezoek, eten of dringende staatszaken beantwoordde de president bijna zeven uur lang in detail alle vragen.
- Macron, die op microniveau het land lijkt te managen, werkte ze (uiteenlopende vragen) stuk voor stuk af.
- Na tien uur ’s avonds gaven ze hem, totaal overweldigd, een staande ovatie.
De pluspunten van de burgemeesters:
- Enkele oudere bestuurders dommelden af en toe in.
- Ze begonnen sceptisch met uiteenlopende vragen.
- Na tien uur ’s avonds gaven ze hem, totaal overweldigd, een staande ovatie.

Macron de Begripvolle, zo moet het bij de lezer over komen. Dat de middenklasse niet betaalt voor de crises uit het verleden, maar alleen moet betalen voor het beleid van Macron, dat wordt er niet bij gezegd.

En er wordt maar mondjesmaaat ingegaan op de eisen van de demonstranten. En wat de berichtgeving over de demonstranten betreft, kunnen we nu niet zeggen dat we overvoerd worden met neutrale berichtgeving. Neem bijvoorbeeld de affaire met de bokser, die volgens het Algemeen Dagblad de Ninja-Turtles agenten tot moes geslagen heeft....

terwijl de video toch een wat genuanceerder beeld geeft:


De rode draad in de berichtgeving van de mainstream media is dat president Macron deugt en Frankrijk wil hervormen (op zich niets mis mee, maar niet zoals hij het nu aanpakt), terwijl de Gele Hesjes raddraaiers zijn, minderwaardige Galliërs die de autoriteit van de Staat (Macron, dus) aanvallen. En ze gebruiken veel geweld tegen de politie, uiteraard.
De werkelijkheid is dat de meeste Gele Hesjes geen geweld gebruiken, afgelopen weekend waren er (volgens de overheid) 80.000 betogers op straat, maar slechts een paar honderd hebben rotzooi getrapt. Bij dit soort demonstraties zijn er àltijd personen bij die chaos veroorzaken, maar in de gevestigde media lezen we er weinig over, en waar we al helemaal niets over lezen zijn de geweld-uitlokkende acties van politie en "orde"-troepen:


Dat - in tegenstelling tot de grote hoeveelheid artikelen over het Debat van Macron - de zaken gaan escaleren en de Gele Hesjes binnenkort misschien hun toevlucht nemen tot guerillapraktijken, blijkt uit steeds meer recente berichten dat de politie in Frankrijk inmiddels is uitgerust met G36-geweren, die niet volgeladen zijn met rubberen kogels, maar met scherpe munitie.
Dit is niet iets dat de Gele Hesjes tot bedaren zal brengen, eerder het tegenovergestelde. Ondanks de vele berichten en video's op Youtube over geweld van politie en raddraaiers in de demonstraties, neemt de weerstand tegen de Franse president en zijn regering alleen maar toe. We moeten er even niet aan denken wat er gebeurt als de politie daadwerkelijk met scherp begint te schieten op demonstranten. Het is een teken aan de wand dat de voormalige Franse minister voor Jeugd en Cultuur heeft aangedrongen op het gebruik van echte kogels.

Afdrukken Doorsturen
2019-01-16mensheid-wordt-steeds-dommer