De "Framing Manual" van de Duitse staatsomroep ARD is een Soros-product

De controversiële Framing-handleiding van de ARD heeft sinds het Duitse Die Welt er op 11 februari over bericht heeft, voor nogal wat opschudding gezorgd bij onze oosterburen. De topman van staatsomroep ARD, Tom Buhrow, heeft zich nu moeten distantiëren van het manipulatiehandboek waarvoor de belastingbetaler 120.000 euro heeft moeten neertellen.

Vier dagen geleden lazen we op The Post Online het volgende interessante artikel "Mediacrisis in Duitsland compleet na uitlekken ‘Framing Manual’ van publieke zender ARD" o.a. het volgende:

Niet verrassend, toch wel schokkend. Afgelopen week kwam in de Duitse media naar buiten dat de publieke omroep ARD, in de Nederlandse volksmond ook wel bekend als ‘Duitsland 1’, expertise heeft ingewonnen van een cognitieve wetenschapper, Elisabeth Wehling (‘gespecialiseerd in spraak, gedachten en ideologie’). Ze stelde in 2017 een ruim 80 pagina’s tellend en op maat gemaakt ‘Framing-Manual’ van ‘Berkeley University’ op, dat vorige week ineens op straat lag.
...
De bijna kinderlijke en rücksichtsloze adviezen van Wehling draaien rond een belangrijke kernboodschap: het nooit en te nimmer gebruiken van ‘de woorden van de tegenstander’, en met ‘morele dringendheid’ ‘feiten’ tot ‘munitie’ maken. Via allerlei radslagen en woordentrucjes wil de ARD, die het handboek al twee jaar onder zich heeft, blijkbaar voorkomen dat de burger nog waar voor zijn geld wil. Het idee van een transactie tussen burger en staat moet vervangen worden door de vrijwillige inlevering van diens eigen mening. Daar komt het eigenlijk op neer.
...
Inclusief de workshops die volgden voor ARD-medewerkers koste de bijscholing zo’n 120.000 euro (belastinggeld).Het hele artikel is hier te lezen.

De controversiële Framing-handleiding van de ARD heeft sinds het Duitse Die Welt er op 11 februari over bericht heeft, voor nogal wat opschudding gezorgd bij onze oosterburen. De topman van staatsomroep ARD, Tom Buhrow, heeft zich nu moeten distantiëren van het manipulatiehandboek waarvoor de belastingbetaler 120.000 euro heeft moeten neertellen.
Nu is ook duidelijk waarom Buhrow dat heeft gedaan: de auteur Elisabeth Wehling loopt namelijk de deur plat bij George Soros' "Open Society Foundations".

Op 19 februari jl. publiceerde de auteur Michael Klonovsky op zijn blog "Acta diurna" een screenshot van de sponsors van Elisabeth Wehling's "Berkeley Framing Institute", dat sindsdien als zodanig is verwijderd op de officiële website.


Volgens haar website blijkt Elisabeth Wehling gesponsord te worden door de Open Society-stichtingen, die volgens eigen gegevens van George Soros uitgerust werden met een oorlogskas van maar liefst in totaal 32 miljard dollar voor "linkse" projecten.

De omstreden framing-expert Elisabeth Wehling is nauw verbonden met Soros (links bovenaan het logo van "Open Society Foundations".

De connectie is niet verwonderlijk, als je de academische achtergrond van mevrouw Wehling kent. Zij studeerde aan de universiteit van Berkeley onder de taalkundige George Lakoff, die van 2003 tot 2008 werkte voor de Soros-stichting "Rockridge Institute" (PDF). Met het aantreden van de Obama-regering ging Lakoff aan de slag bij "Felton Communications", een denktank die werkt voor alle belangrijke NGO's die banden hebben met links Amerika, dat zijn volgens SourceWatch o.a.: Open Society, People for the American Way, MoveOn, Sierra Club, en zelfs Amnesty International.

Lakoff schreef in 2012 met Elisabeth Wehling "The Little Blue Book: The Essential Guide to Thinking and Talking Democratic" ("The Little Blue Book: de essentiële gids hoe te denken en praten als een democraat"). Uitgever was de linksgeoriënteerde stichting Free Press, die o.a. gefinancierd wordt door de Open Society en de Ford Foundation. De titel is geïnspireerd op Mao Tse-Toeng's "Rode boekje".
George Soros zei op de binnenzijde van de omslag in zijn toelichting: "Ik heb veel van Lakoff geleerd, en u zou dat ook moeten doen."

Het "Little Blue Book" was een handboek voor links Obama en anticipeert veel op wat Wehling aanbeveelt in de "Framing Manual" van de ARD: boven alles geldt dat men zijn argumenten emotioneel moet aanrekenen, in plaats van objectief te argumenteren met feiten.
"Neem niet de woordenschat van de tegenstanders over", is ook nog zo'n kernthesis.

De conservatieve commentator Glenn Beck heeft deze aanpak al in 2012 scherp bekritiseerd.


Lakoff en Wehling hebben Soros "vaak in het openbaar" ontmoet. Elisabeth Wehling was in 2015 uitgenodigd als spreker bij Open Society in Brussel: op 23 februari van dat jaar over "The Moral Motives of Left- and Right-Wing Populism" (De morele motieven van links en rechts populisme) de dag erna over het thema "Bringing Cognitive Science to Politics" (Cognitieve wetenschap brengen naar de politiek) en de "Ontmoeting van sociaal-democratische academici en kunstenaars" op 17 september 2015, over het onderwerp.. "Framing, regionale verkiezingscampagne en de vluchtelingencrisis".

Het probleem is niet alleen dat de Duitse staatsomroep een schrijver gebruikt die zo nauw verbonden is met de Democratische Partij in de Verenigde Staten, de sociaaldemocratie in Europa en de Open Society Foundations van George Soros, maar ook dat zij een benadering gebruikt die de uiterste subjectiviteit van uitspraken postuleert en de onmogelijkheid van objectieve waarheid.
Zo zet haar mentor Lakoff zelfs vraagtekens bij de objectiviteit van wiskunde (2+2 =4). Tegenwoordig doen veel mensen dat: "Wetenschap is ook maar een mening". Zijn collega Stephen Pinker bekritiseerde de methode van Lakoff in de New Republic als "cognitief relativisme, waarin wiskunde, wetenschap en filosofie niets meer zijn dan concurrerende kaders in plaats van pogingen om de aard van de werkelijkheid tot op de bodem uit te zoeken".

Voor een postmoderne academicus is dat zeker geen probleem, maar voor de opiniërende redacties van de ARD is het erg groot. Want als de ARD-berichtenmakers aannemen dat er geen objectieve waarheid te melden is - en dat gebeurt om de haverklap -, dan kunnen ze allemaal beter naar huis gaan.

Afdrukken Doorsturen