CIA brak in bij ambassade Noord-Korea

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump een ontmoeting had met de Noordkoreaanse leider Kim, brak de CIA de ambassade van Noord-Korea in Spanje binnen. Laat de Amerikaanse inlichtingendienst steken vallen?

Onderzoekers van de Spaanse politie en het nationale inlichtingencentrum (CNI) hebben geconstateerd dat er een verband bestaat tussen de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) en een aanval op de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid, op 22 februari jl.
Ten minste twee van de tien aanvallers die inbraken in de ambassade en het diplomatiek personeel hebben "ondervraagd" hebben banden met het Amerikaanse inlichtingenagentschap en zijn als zodanig geïdentificeerd. De CIA ontkent alle betrokkenheid, maar de Spaanse autoriteiten hebben gezegd dat "niet overtuigend" te vinden.
 
Overheidsbronnen vinden het "onaanvaardbaar" dat bondgenoten dergelijke acties ondernemen. Niet alleen zou het nodig zijn om diplomatieke delegaties te hebben. Het zou niet alleen betekenen dat het Amerikaanse agentschap op Spaans grondgebied had geopereerd zonder om toestemming te vragen of de autoriteiten te informeren, het zou ook een schending zijn van de internationale verdragen die de diplomatieke delegaties beschermen.
 
Bovendien was de aanval op de Noord-Koreaanse ambassade bijzonder gewelddadig, in tegenstelling tot andere inlichtingenactiviteiten, zoals cyberaanvallen die worden gekenmerkt door hun discretie. Op 22 februari om 15.00 uur braken 10 gemaskerde mannen met vermeende namaakwapens de ambassade, ten noorden van de hoofdstad in de woonwijk Aravaca, binnen. Ze bonden de acht aanwezige mensen vast en deden zakken over hun hoofd. De slachtoffers werden geslagen en verhoord. Eén vrouw slaagde erin uit een raam op de tweede verdieping te ontsnappen en haar geschreeuw om hulp werd gehoord door een buurman, die contact opnam met de politie.
 
De aanval kan niet het werk zijn geweest van gewone criminelen. De operatie was perfect gepland alsof deze werd uitgevoerd door een "militaire cel", zeiden ingewijde bronnen. De aanvallers wisten waar ze naar op zoek waren, en alleen computers en mobiele telefoons werden meegenomen.
 
Het zeer geheime onderzoek zal worden gehoord in het Spaanse Hooggerechtshof, de Audiencia Nacional, die bevel zou kunnen uitvaardigen tot de arrestatie van de geïdentificeerde aanvallers. Overheidsbronnen bij de rechtbank geven echter toe dat het moeilijk zou zijn om te bewijzen dat de CIA betrokken was.
 
Bronnen geloven dat het doel van de aanval op de Noord-Koreaanse ambassade was om informatie te krijgen over Kim Hyok Chol, de voormalige Noord-Koreaanse ambassadeur in Spanje. Kim Hyok Chol, die door Spanje tot persona non grata werd verklaard, is momenteel een van de zeer vertrouwde diplomaten van Kim Jong-un en een van de architecten van de mislukte nucleaire top tussen de VS President Donald Trump en Kim Jong-un in Vietnam.
 
Nu we het toch over Amerikaanse geheime operaties hebben: in Venezuela explodeerden twee tanks met chemicaliën in een raffinaderij. Het is wel opvallend hoe vaak er tegenwoordig gevallen van spontane zelfontbranding plaatsvinden!
 De situatie in Venezuela is nu zó duidelijk dat zelfs de New York Times de zijde van Maduro heeft gekozen, omdat de leugens van de Amerikaanse regering te flagrant zijn geworden. De New York Times, laten we dat niet vergeten, was de krant die de leugens van de Amerikaanse regering publiceerde, die leidden tot de oorlog in Irak.
 
Zelfs deze krant zijn de activiteiten van de Trump-junta in Venezuela te flagrant.
 
Dat is nog niet alles: de CIA spant samen met commandanten van Islamitische Staat in het noordoosten van Syrië, levert hen valse documenten en brengt ze vervolgens naar Irak, blijkt uit rapporten in Turkse regeringsgezinde media. Ongeveer 2000 IIS-leden werden ondervraagd in de gebieden Kesra, Buseira, Al-Omar en Suwayr in de provincie Deir Ezzor en ten minste 140 van hen ontvingen vervolgens valse documenten. Sommige van de ondervraagde terroristen werden vervolgens verplaatst naar de kampen van Al-Hol, Hasakah en Rukban, die worden gecontroleerd door door de VS gesteunde troepen. De CIA heeft naar verluidt ook een speciale faciliteit in de buurt van Abu Khashab gecreëerd met hetzelfde doel. Ook Israëlische, Franse en Britse speciale diensten zijn naar verluidt betrokken.
 
Een interessante observatie is dat de Turkse mainstream media ten aanzien van de VS nu een van de meest actieve exposanten van  terroristen is geworden. Regelmatig lezen we berichten over de vermeende Amerikaanse banden met IS-elementen, die in voorgaande oorlogsjaren samenspanden om hun buitenlandse recruten toe te staan om Syrië binnen te komen en gesmokkelde olie van terroristen te kopen.
 
Een ander probleem dat vaak in Turkse media naar voren wordt gebracht, is de slechte humanitaire situatie in de vluchtelingenkampen die gecontroleerd worden door de VS-gesteunde troepen. Volgens het International Rescue Committee zijn ongeveer 100 mensen, voornamelijk kinderen, overleden in gevechtsgebieden of in het kamp Al-Hol dat onlangs werd gecontroleerd door de VS-gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten.

Afdrukken Doorsturen