Hoe onbevooroordeeld is de westerse journalistiek?

Volgens berichten in vooral alternatieve media hebben islamitische Fulani-islamisten in de staat Kaduna (Nigeria) de afgelopen drie weken 120 christenen vermoord, waarvan 50 in de laatste week. De berichtgeving hierover in de westerse mainstream media is minimaal, vooral als we het vergelijken met de massamoord in Christchurch.

Terwijl de gevestigde media hun volledige aandacht schijnen te richten op het bloedbad veroorzaakt een schijnbaar gestoorde Nieuw-Zeelandse dader en zij dagelijks op de proppen komen met verslagen en (domme) commentaren op het incident waarbij 50 mohammedanen zijn gedood, hebben militante moslims in Nigeria 120 christenen afgeslacht.
Dit ongelukkige individuele geval aan de andere kant van de wereld lijkt veel meer betekenis te hebben dan de permanente moorden op mensen met een christelijk geloof.

De militante moslims splitsten zich naar verluidt in drie groepen, waarvan de eerste mensen beschoot, de tweede gebouwen in brand staken en de derde achter mensen aanging die probeerden te vluchten. Slachtoffers van de aanval waren vooral vrouwen en kinderen.

Het incident van vorige week maandag volgde nadat er een dag eerder een aanslag in het dorp Ungwan Bard in Kajuru had plaatsgevonden, waar 17 christenen werden gedood en tientallen huizen in brand werden gestoken.

In de eerste week van maart vermoordden mohammedanen in het dorp Karamar meer dan 30 christenen en staken zij verschillende huizen en een kerk in brand. De terroristen schoten naar families die probeerden te ontsnappen en doodden er 32 mensen van.

Eind februari vielen moslims het dorp Maro aan en doodden 38 christenen en staken ook daar huizen en een christelijke kerk in brand.

The Christian Post meldt dat de Fulani-milities alleen dit jaar al duizenden christenen ihebben gedood, en je dus gerust kunt spreken van een christelijke volkerenmoord in het centrale deel van Nigeria.

Drie jaar geleden vielen Fulani-stammige moslimherders overwegend christelijk bewoonde dorpen aan en doodden toen meer dan 500 mensen. Vele honderden raakten gewond. Volgens ooggetuigen werden moskeeën en moslims gespaard, maar kerken werden vernietigd. Volgens berichten werden moslimbewoners vóór het drie uur durende bloedbad per sms gewaarschuwd.

Hoewel er toen gecoördineerde en goed geplande aanvallen plaatsvonden, was het verbazingwekkend dat in de westerse mainstream media de ernst van de situatie als "onrust" werd benoemd. Afgaand op de enorme schaal en ongelooflijke brutaliteit van deze goed georganiseerde terroristische aanslag tegen Nigeriaanse christenen, waaraan honderden moslims deelnamen, was de belangstelling van de mainstream media buitengewoon bescheiden - en niet in het minst vergelijkbaar met de berichtgeving over de terroristische aanslag in Christchurch.

Al die verachtelijke misdaden begaan op christenen hadden één ding gemeen: ze waren (en zijn nog steeds) relatief weinig regels waard in de westerse mainstream media. De afstand en het gebrek aan empathie waarmee destijds in de mainstream media hierover werd geschreven, wordt nu pas volledig duidelijk als we het vergelijken met de huidige berichtgeving over de terreur in Christchurch.

Nigeria staat op de 12e plaats van ergste landen ter wereld als het gaat om christenvervolging, blijkt uit de World Watch List van Open Doors USA in 2019. De top tien van die ranglijst ziet er als volgt uit:

Afdrukken Doorsturen