Duitse olifantenbruiloft op komst

De geruchten circuleren al heel lang, maar zijn zondag bevestigd door talloze berichten in de mainstream media. Natuurlijk op een zondag, omdat de beurzen dangesloten zijn: de regering Merkel wil dat Deutsche Bank en Commerzbank gaan fuseren. Terwijl dat in november vorig jaar nog werd uitgesloten, lijkt men nu op weg naar de vorming van één grote bank, waardoor tienduizenden banen op de tocht komen te staan.

We lezen op de website Banken.nl het volgende:

De twee reuzen Deutsche Bank en Commerzbank zijn afgelopen weekend formeel gesprekken gestart over een mogelijke fusie. Gemeten naar balanstotaal zou het in één klap de op twee na grootste bank van de eurozone worden, achter BNP Paribas en Crédit Agricole. Twijfel overheerst echter alom, zowel intern als extern.


Zowel Deutsche Bank als Commerzbank handelen tegen minder dan $ 10 of 10 euro per aandeel. Dit is fors minder dan de $ 100 per aandeel voor Deutsche Bank in de jaren 2000 en Commerzbank handelde toen tegen meer dan 200 euro. Toch vreemd hoe diep de eens zo machtige financiële reuzen gevallen zijn.

De winst per aandeel voor Deutsche Bank is fors gedaald, ondanks pogingen om hun bedrijfsmodel nieuw leven in te blazen.

Hetzelfde geldt voor Commerzbank:


Socialisten zullen het nooit leren. Zij kunnen alleen goed met geld omgaan als het van hezelf is.
Zij trekken ook geen lering uit de ervaring van de recente geschiedenis over geld. Zoals vaak het geval is, lijkt de politiek te worden verblind door een enorme omvang - trouw aan de (verkeerde) overtuiging: "too big to fail" - te groot om failliet te gaan. Het is politiek gezien een economische waanzin die niets te maken heeft met simpele kennis van markteconomie, maar daarentegen nog meer met socialistisch fanatisme. En zo neemt het lot zijn eigen loop.

Tienduizenden banen staan op de tocht, en naast de ontwikkelingen in de auto-industrie is er nog een bedreiging voor het imago van de Duitse economie. "Made in Germany" heeft als kwaliteitslabel afgedaan.

Het is zinloos om uit te zoeken over wie de schuld is van de ellende bij zowel Deutsche Bank AG als Commerzbank. De pracht en glorie van de voorgaande jaren is verdwenen en beide banken verkeren in een diepe crisis.

Opmerkelijk is het verhaal over de Duitse goudvoorraad die bij de Amerikaanse Federal Reserve zou moeten liggen. De Bundesbank bezit nog steeds 1.236 ton goud ter waarde van ongeveer 50 miljard euro bij de Fed in New York. Jarenlang heeft de Bundesbank toestemming gevraagd om een inventarisatie van zijn goud in New York uit te voeren. Een inventarisatie! Tot op de dag van vandaag is dat niet gelukt - wat ons doet vermoeden dat er helemaal geen goud meer ligt......

Maar om op de fusie terug te komen: het uur van de staatgelovigen is gekomen! Beide banken moeten worden gered, en wie kan dat beter doen dan de Staat - het is het  oude mantra van de socialisten. En de Duitse socialistische minister van Financiën, Scholz, roept prompt op tot het oprichten van één grote bank, door een fusie, maar feit is dat dat alleen maar schade berokkenen aan zowel de belastingbetaler als de klant.
Heet ook bij onze oosterburen de politiek niet geleerd van de (slechts zo'n tien jaar geleden heersende) financiële crisis?
Een belangrijke conclusie van de bankencrisis (2008) was toch dat grootte geen garantie voor succes is? Bovendien bestaat het risico dat de Staat snel met belastinggeld te hulp moet komen, als de zaak weer eens uit de rails loopt.

De realiteit van vandaag de dag is echter dat bij DeutscheBank en Commerzbank de zaak nú al uit ontspoord is. Beide banken hebben door henzelf veroorzaakte problemen die nog lang niet zijn opgelost.
Beide banken zijn - eerlijk gezegd - niet internationaal concurrerend. En dan houden we onze mening nog netjes.

Daarentegen hebben de Amerikaanse financiële instellingen geleerd van de crisis en verdienen ze vandaag opnieuw heel goed geld (afgezien van de heel andere, onoverkomelijke problemen in de VS). Maar de Duitse minister van Financiën gelooft duidelijk in een wondermiddel: als je twee ernstig zieke patiënten in één bed stopt, stapt er één gezonde uit. En mocht die weer ziek worden dan komt Vadertje Staat weer financieel te hulp. Zo simpel zit de socialistische denkwijze in mekaar, wat doet denken aan de afgezaagde grap: "Geef socialisten een woestijn en na vier jaar vind je geen zand meer terug". Of die van Margaret Thatcher, die we nòg beter vinden: "The trouble with socialism is that eventually you run out of other people's money".

Scholz negeert vrolijk een oude gedachte: met name in de nationale en internationale bankensector moet het antwoord op de vraag of een dergelijk project economisch verantwoord is gezien de reële cijfers, op de eerste plaats komen. Wensdenken van een mogelijke bondskanselier zijn dat zeker niet. En op de vraag aan het begin van het artikel terug te komen: nee, de socialisten hebben blijkbaar niets geleerd van de bankencrisis. Hier zijn geen economen aan het werk, maar politici - dus herverdelers.

Ze hebben niet alleen niets geleerd, maar ze lijken zelfs immuun voor economisch verstand. De geplande slappe fusie tussen beide grootbanken creëert het gevaar om bij de volgende crisis een graf te worden voor belastingmiljarden. En achter gesloten deuren hoort men dat niet alleen economen, maar ook de betrokken bankdirecteuren heel wat anders waarnemen dan de vreugdevolle verwachting die Scholz uitspreekt. Het is echter irritant dat het door SPD geleide ministerie van Financiën alleen maar over de fusie spreekt. In het belang van de "kleine man" is het samenvoegen van deze twee banken beslist niet. En vergeet niet dat er straks een bank ontstaat van zo'n grootte dat de ECB en de Duitse regering nooit zullen toestaan dat die omvalt.....

In het huidige financiële schuldensysteem en met het huidige rentebeleid kunnen banken, ondernemingen en personen alleen maar overleven als er méér en méér schulden worden gemaakt. Het is de ultieme rekenkundige perversiteit en creëert een groeimotor die nooit kan worden bevredigd.
De samensmelting van deze twee zombiebanken is slechts het logische gevolg van een reeks crises en maatregelen die onvermijdelijk uit een financieel schuldenstelsel voort komen en die de burgers uiteindelijk tot slaaf zal maken (afschaffing van contant geld en persoonlijke vrijheid - sociale scoring, zoals die blauwdruk in China indrukwekkend laat zien).

Afdrukken Doorsturen