EU-visa voor een prikkie

Nog steeds verstrekken landen het staatsburgerschap via zogenaamde fast-track routes. Met een aanzienlijk lage investering krijg je binnen zeer korte tijd een paspoort, verblijfsvergunning of ander identificatiebewijs. Een klokkenluider die berichtte over de Algerije-Malta-EU route, heeft hierdoor zijn staatsburgerschap verloren.

De regering van Malta heeft een klokkenluider die de vermeende visumovertredingen (waarover wij eerder schreven) aan het licht bracht, het staatsburgerschap ontnomen. De klokkenluider had gemeld dat Algerijnen na het verlopen van hun visum niet van plan waren terug te gaan naar hun thuisland, maar via Malta naar Europa doorstroomden.

Begin februari van dit jaar verscheen er een rapport van de Maltese nationale rekenkamer over een vermeend Schengenvisa-bedrog, dat aan het licht was gekomen bij het Maltese consulaat in Algiers, tussen maart 2014 en september 2015. Het rapport beschreef dat 75% van de Algerijnen die een visum hadden gekregen naar Malta, tijdens deze periode nimmer werden geregistreerd om het Schengengebied weer te verlaten.

Het rapport kwam tot stand nadat de Algerijn Alex Fezouine, die sinds 1995 staatsburger van Malta is, de kwestie in de publiciteit bracht.

Identity Malta, de missie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de taken en plichten van het openbaar bestuur met betrekking tot paspoorten, identiteitsbewijzen en werk- en verblijfsvergunningen voor expats, besloot echter Fezouine het Maltese staatsburgerschap te ontnemen.

Jason Azzopardi, parlementslid van de Maltese Nationalistische Partij, beschuldigde de regering ervan het staatsburgerschap van Fezouine om zuiver politieke redenen te hebben afgepakt en aldus "de ultieme seculiere misdaad die een staat kan uitvoeren" te plegen.
"Vorige week heeft de regering de ergste misdaad gepleegd die een seculiere staat zou kunnen doen - het afpakken van het burgerschap van iemand die dat ontving zonder een schijnhuwelijk," zei hij in het parlement.

Azzopardi beschuldigde premier Joseph Muscat ervan dat hij precies wist wat er in Algiers gebeurde. Hij wees erop dat Robert Falzon, de eerste neef van de premier, benoemd werd tot de consul-generaal van Malta in Algerije op het moment dat het schandaal plaatsvond, ondanks het feit dat deze geen diplomatieke ervaring had.

De Maltese parlementaire secretaris die verantwoordelijk is voor burgerschap, Julia Farrugia, antwoordde Azzopardi de dag na zijn toespraak in het parlement en beweerde dat zijn opmerkingen misleidend en zeer selectief waren. Volgens haar was Fezouine het Maltese staatsburgerschap ontnomen nadat hij enkele jaren geleden door een rechtbank schuldig werd bevonden met een Maltese vrouw getrouwd te zijn, uitsluitend met het doel het Maltese staatsburgerschap te krijgen.

Azzopardi op zijn beurt antwoordde secretaris Farrugia en zei dat haar verklaringen onwaar waren, en de echte reden voor het afpakken van het burgerschap van Fezouine in feite het visumschandaal van Algiers was.

"Er is nooit een geval geweest waarbij de nietigverklaring van een huwelijk ertoe leidde dat het burgerschap van een persoon 17 jaar later werd ingetrokken, en slechts een paar maanden nadat een rapport van de auditeur-generaal tot de conclusie kwam dat de beweringen van dezelfde persoon, die eigenaar is van een reisbureau, en die een aantal mensen, waaronder de premier, op de hoogte had gebracht van corrupte praktijken, in feite waar zijn," zei Azzopardi.

Onlangs is Malta vaak onder vuur komen te liggen vanwege visa-schandalen. Eerder werd het land bekritiseerd vanwege zijn Gouden Visa-regeling, die anticorruptie-agentschappen "een toegangspoort tot Europa voor corrupten en criminelen" noemden.

Vorig jaar publiceerden anti-corruptie organisaties Transparency International en Global Witness een rapport getiteld “European Getaway: Inside the Murky World of Golden Visas”, wwaarin de risico's worden benadrukt die voortkomen uit onvoldoende zorgvuldigheid, belangenconflicten en ruime discretionaire bevoegdheden op het gebied van burgerschap en "ingezetenschap-door-investeringen". Het rapport richt zich op de programma's die met name Cyprus, Malta en Portugal aanbieden.

Wij hebben toen in een artikel uitvoerig stilgestaan bij deze (met corruptie doordrenkte)  "handel in identiteitsbewijzen en verblijfsvergunningen" van landen met de Europese Unie.

Even een opfrissertje - de belangrijkste bevindingen van het rapport waren:
- De EU heeft in de afgelopen tien jaar meer dan 6.000 nieuwe burgers en 100.000 ingezetenen verwelkomd via gouden visa-regelingen
- Gouden Visa-regelingen in alle lidstaten hebben de afgelopen 10 jaar rond de € 25 miljard aan inkomsten gegenereerd
- Top vijf van landen met de meeste gouden visa die zijn uitgegeven, zijn: Spanje, Hongarije, Letland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk
- Alleen Oostenrijk en Malta publiceren via de regeling de lijsten van personen die burgerschap/ingezetenschap verkrijgen
- Cyprus heeft sinds 2013 € 4,8 miljard binnengeharkt, terwijl Malta zo'n € 718 miljoen via een dergelijke regeling kreeg betaald.

Het bovengenoemde rapport waarschuwde de EU ook voor een visumvrije regeling waarbij de Caribische landen paspoorten te koop aanbieden, en de samenstellers wezen op de risico's die voortvloeien uit het toelaten van corrupte personen en criminelen in de EU.
In die landen kunnen bijvoorbeeld paspoorten voor een gezin van vier personen binnen 90 dagen worden verkregen door een investering van minder dan US $ 100.000. Er zijn geen vereisten om in deze landen te verblijven, met uitzondering van Antigua en Barbuda, die een verblijfsduur van vijf dagen eisen. In feite hoeven aanvragers hun paspoorten zelfs niet persoonlijk op te halen, zo staat er in het rapport, erop wijzend hoe gemakkelijk het is om een paspoort te krijgen van een van deze landen.

De wereld gaat voor je open..... maar alleen als je wat geld hebt.

Afdrukken Doorsturen