EU schaft definitief vrijheid van meningsuiting af

Een meerderheid van de Europese lidstaten heeft ingestemd met het definitief afschaffen van de vrijheid van meningsuiting door het aannemen van een nieuwe "auteursrechtenwet" (waarin ook het beruchte "uploadfilter" is opgenomen). De grote techbedrijven kunnen nòg groter worden, de burgers hebben het nakijken.

We lezen op NU.nl het volgende:

Negentien Europese lidstaten stemden in met de nieuwe wet. Nederland, Luxemburg, Italië, Polen, Finland en Zweden stemden tegen. België, Estland en Slovenië weigerden te stemmen.
De wet heeft alsnog een zodanig grote meerderheid dat hij ingevoerd zal worden.

Het zal enkele jaren duren totdat alle EU-landen hun lokale wetgeving hebben aangepast om de auteursrechtenwet te integreren.

Het Europees Parlement stemde op 26 maart al voor de nieuwe wet. Hierin worden techgiganten verantwoordelijk voor het weren van materiaal dat auteursrechten schendt. Doen ze dat niet, dan kan dit leiden tot hoge boetes.
Critici vrezen dat hierdoor een 'uploadfilter' ontstaat, waarmee techbedrijven alles dat mogelijk de wet schendt direct weren. Hier zou ook satirisch materiaal onder kunnen vallen.



Zonder er ook nog maar een woord aan vuil te maken hebben de EU-landen vandag in Brussel de zwaar bekritiseerde wet op het internet- auteursrecht goedgekeurd. In de toekomst zullen veel online platformen met door gebruikers gegenereerde inhoud niet gebruik kunnen maken van uploadfilters en zal het eetoe leiden dat veel content ontoegankelijk wordt gemaakt, zelfs voordat ze gepubliceerd wordt.

Finland, Italië, Luxemburg, Polen, Nederland en Zweden hebben tegen de door het Europees nepparlement eind maart aangenomen ontwerp-richtlijn in de Raad voor Landbouw en Visserij gestemd. Estland beschouwde de tekst ook als onevenwichtig en drong aanvankelijk aan op uitstel van de stemming. Uiteindelijk hebben de Esten zich onthouden van stemming, net als België en Slovenië. Dit was niet voldoende voor een blokkerende minderheid. De kwade genius is in dit geval Duitsland. Voor zichzelf heeft dit land in ieder geval goed gezorgd: de Merkel-regering heeft een protocolverklaring uitgegeven waarin onder meer wordt benadrukt dat bij de nationale implementatie van de richtlijn moet worden afgezien van het gebruik van de controversiële uploadfilters. Hoezo: één beleid voor de hele EU?

Trouwens, in dit geval is het niet het enige verschil met de rest van de EU-lidstaten. Ook kunnen en zullen er verschillen bij deze wetgeving komen tussen alle lidstaten. De nieuwe regels moeten namelijk worden omgezet in nationale wetgeving (daarvoor krijgen de lidstaten twee jaar de tijd - genoeg voor een nexit, lijkt ons), zodat EU-landen hun eigen regels kunnen uitvaardigen die in overeenstemming zijn met de richtlijn. Uiteindelijk zal de hervorming daarom in de EU-landen onderscheidend kunnen worden uitgevoerd.

Dat komt ervan als je de belangen van de grote uitgevers in de eerste plaats en de vrijheid van meningsuiting verkwanseld - er zal waarschijnlijk wel weer het een en ander onder tafel zijn doorgeschoven. In de Duitse mainstream media wordt het (voor Duitsland) positieve deel van het beleid belicht dat er geen uploadfilters vereist zijn (politici in dat land hebben hun ziel verkocht aan de grote Duitse uitgevers als bijvoorbeeld Bertelsmann, de uitgever die in en rond de Tweede Wereldoorlog exorbitante winsten maakte met het drukken van nazi-propaganda en -boeken. Verzwegen wordt het feit dat bedrijven "zonder" inhoud te blokkeren, voortdurend het risico lopen op juridische actie en schadevergoeding.
Dat is waarom veel ondernemingen geen keus hebben, en waardoor de kleinere bedrijven het loodje zullen leggen omdat hen het geld ontbreekt voor kostbare uploadfilters.

Deze wet wordt ook aan het publiek verkocht als dat het opkomt voor de belangen van de kleine kunstenaars, maar het tegendeel zal het geval zijn: velen zullen merken dat ze niet eens hun "eigen" materiaal online zullen krijgen zonder aan te tonen dat het geen inbreuk maakt op rechten van anderen - en hoe moet je dat als een kleine kunstenaar doen?

Vandaag is geen goede dag voor de vrijheid in de EU, het is een erg slechte dag - gedreven door uitgevers en politici die zich geen enkele voorstelling kunnen maken van iets creatiefs te kunnen creëren.

En dit is allemaal gebeurd bij de Raad voor Landbouw en Visserij! Die heeft wel een traditie hoog te houden.... softwarepatenten, de EU-lijst met terroristen, ACTA, de afluister-activiteiten. Alles werd "onderhandeld" in deze Raad.
De beste democratie die je voor geld kunt kopen!

Afdrukken Doorsturen