Zijn elektrische auto's wel zo goed voor het klimaat?

Volgens een aantal Duitse wetenschappers hebben elektrische auto’s aanzienlijke hogere CO2 emissies dan diesel auto’s. De reden daarvan is o.a. dat dat komt omdat er een enorme hoeveelheid energie wordt gebruikt voor de winning en verwerking van lithium, kobalt en mangaan. Die grondstoffen zijn onontbeerlijk voor de productie van de accu’s. Maar elektrische auto's zouden toch goed zijn voor het klimaat (reden waarom dat zwaar gesubsidieerd wordt)?

De voormalig voorzitter van het Duitse economisch bureau voor economisch onderzoek, het Ifo-institut für Wirtschaftsforschung, Hans-Werner Sinn, en een fysicus-professor in Keulen, Christoph Buchal, verdedigden hun bekritiseerde onderzoek naar de CO2-voetafdruk van elektrische auto's.

In een gastbijdrage voor de "Frankfurter Allgemeine Zeitung" spreken Sinn en Buchal de beschuldiging tegen zich uit dat ze de CO2-uitstoot van e-auto verkeerd hebben berekend. De onderzoekers vergeleken de CO2-uitstoot van twee auto's van dezelfde grootteklasse (Tesla Model 3 met 75 kWh batterij en Mercedes C 220 d) en kwamen tot de conclusie dat de e-auto bij de Duitse elektriciteitsmix 11%-28% méér CO2-uitstoot had per kilometer.

Integendeel, ze hebben "de elektrische auto door verschillende aannames optimistischer berekend dan het mogelijk zou zijn geweest", schrijven de twee onderzoekers. Zij weerspraken de mening dat zij bijvoorbeeld niet de voorkeur hadden gegeven aan de dieselauto door het gebruik van bepaalde rijcycli (NEDC), noch dat de levensduur van de batterij te kort was.

Sinn en Buchal wijzen ook op berekeningen van de Volkswagen-groep, die afgelopen woensdag werden gepubliceerd. VW had berekend dat een e-Golf in de huidige Duitse elektriciteitsmix iets méér CO2 per kilometer uitstoot dan een diesel-Golf. "VW komt tot bijna identieke waarden als wij," schrijven de onderzoekers in het gastartikel voor de "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Uit het Ifo-onderzoek kwam onder andere naar voren dat elektrische auto's de Duitse klimaatbalans alleen maar op papier ontlasten - in werkelijkheid verhogen ze zelfs de CO2-uitstoot.

Zodra de CO2-uitstoot bij de productie van de batterijen en de Duitse elektriciteitsmix worden meegerekend, zal een e-auto het klimaat 11%-28% meer belasten dan een dieselauto.

Lithium, kobalt en mangaan voor de batterijen worden met een hoog energieverbruik gewonnen en verwerkt. Een batterij voor een Tesla Model 3 vervuilt het klimaat met 11 tot 15 ton CO2.

Met een levensduur van de batterij van tien jaar en een kilometerstand van 15.000 kilometer per jaar zou dat alleen al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer betekenen, volgens de onderzoekers/auteurs Buchal, Hans-Dieter Karl en Hans-Werner Sinn.

Voeg hier de CO2-uitstoot van de elektriciteit (opgewekt in centrales) aan toe, en in werkelijkheid stoot de Tesla tussen 156 en 181 gram CO2 per kilometer uit, en dus aanzienlijk méér dan een vergelijkbare diesel-Mercedes. Daarnaast "verbruikt" bijvoorbeeld een Nissan Leaf per 15.000 km zo'n 3.000 kWh. Al met al behoren elektrische auto’s tot de meest vervuilende op onze wegen en ze zouden hierom eigenlijk onder het hoogste BPM tarief moeten vallen.

Nu zal ons persoonlijjk dat hele CO2-uitstoot-verhaal ten aanzien van het klimaat worst wezen, omdat het ons inziens één grote hoax is. Zoals u weet is CO2 een volstrekt natuurlijk gas waar planten en gewassen wel bij varen (en door hun zuurstofafgifte de mens), maar dit terzijde. De fabel van de westerse heersende elite (en hun milieulobby) is dat CO2 een gevaar voor ons vormt, en wij als burgers flink in de buidel mogen tasten om de CO2-uitstoot tegen te gaan - wat niet gaat gebeuren want het is letterlijk en figuurlijk handel in lucht.

Het feit dat Europese politici elektrische auto's classificeren als nul-emissie auto's is daarom ook een waanidee. De CO2-grens van 59 gram per kilometer die vanaf 2030 wordt verplicht, komt overeen met een verbruik van 2,2 liter diesel of 2,6 liter gas per 100 kilometer en is "technisch gezien niet realistisch". Daarom zou de autofabrikanten spoedig de meeste van hun auto's als e-auto's aan de klanten presenteren. Voor het klimaat zouden met methaan aangedreven benzinemotoren beter zijn, hun CO2-uitstoot is een derde lager dan die van dieselmotoren.

De door politici ons straks door de strot geduwde verplichte omschakeling naar elektrische auto’s om "het klimaat te redden" werd eerder op de site
Zerohedge al betiteld als "de grootste zwendel in ons leven".

Komen we nog op het gezondheidsaspect van elektrische auto's. Wat betreft de huidige stand van de techniek kunnen we gerust stellen dat elektrische auto’s gewoon rijdende bommen zijn: bij botsingen blijken zij vaak levensgevaarlijk te zijn voor de inzittenden. Meerdere malen is in de VS al een Tesla in brand gevlogen, naar zeggen omdat het accupak zelfs een relatief lichte botsing niet aankan. Opmrkelijk is onderstaande video, opgenomen in een parkeergarage, waar een Tesla spontaan explodeert.



En dan hebben we ook nog de milieukant van het verhaal: stikstofdioxide en fijnstof. In Duitsland neemt in de medische beroepen de kritiek op de grenswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof toe - en gaat het daarmee in tegen de landelijke dreiging van rijverboden voor oudere dieselvoertuigen. Meer dan 100 Duitse longspecialisten hebben een position paper ondertekend waarin de gezondheidsrisico's van stikstofdioxide (NO2) ter discussie worden gesteld en waarin wordt opgeroepen tot herziening van de grenswaarden.
In de schriftelijke verklaring beschrijft de voormalig voorzitter van de Duitse Vereniging voor Pneumologie (DGP), prof. Dieter Köhler, een groot deel van de bestaande studies over gezondheidsrisico's door dieseluitlaatgassen als methodologisch twijfelachtig.

Afdrukken Doorsturen