FBI heeft verwijzingssite naar Dark Web gekaapt

Omdat het zoveel gemakkelijker is om websites te verwijderen dan echte criminelen aan te pakken, heeft de FBI besloten de mensen achter een website met links naar het Dark Web te arresteren, een site die het donkere internet doorzoekbaar heeft gemaakt.

We lezen in het AD het volgende:

De Amerikaanse politiedienst FBI heeft samen met onder meer Europol en de Nederlandse politie de website Deep Dot Web offline gehaald. Administrators van de site zijn gearresteerd.
Op Deep Dot Web was zowel nieuws als informatie over het darkweb te vinden. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Israël zijn verdachten aangehouden. Techcrunch meldt dat ze ervan verdacht worden betrokken te zijn bij het runnen van de website. De vermeende beheerder zou opgepakt zijn in Brazilië. Deep Dot Web zou miljoenen dollars verdiend hebben met het doorverwijzen van gebruikers naar illegale marktplaatsen op het darkweb.



Techcrunch meldt
dat twee verdachten werden gearresteerd in Tel Aviv en Ashdod - dat zou de Israëlische politie van Tel Aviv eerder hebben bevestigd. Lokale media meldden als eersten de arrestaties.


Het bericht in The Times of Israel is verwarrend. Drie Duitsers zouden zijn gearresteerd vanwege hun criminele marktplaats "Wall Street Market" op het Dark Web (met 5.400 verkopers en meer dan één miljoen accounts). Het verband tussen dit gebeuren en Deep Dot Web ontgaat ons op dit moment.

De arrestaties zijn dus in diverse landen uitgevoerd, maar de Verenigde Staten hadden de hand in deze actie. De landingspagina van Deep Dot Web is gekaapt door de FBI en aan de logo's te zien beheren de Amerikanen nu de site.

Uit de formulering op de nieuwe landingspagina van de FBI kunnen deskundigen opmaken dat er mogelijk sprake is van het witwassen van geld, maar dat lijkt ons een beetje voorbarig. De site verdiende geld met verwijzingskoppelingen (links), waarmee gebruikers werden doorverwezen naar andere sites. Wat Deep Dot Web in ieder geval niet deed, was het aanbieden van illegale artikelen, zelfs als dit het voor gebruikers mogelijk zou maken om die items zelf te vinden en te kopen. Net zoals Google en Yahoo! door middel van links soms doorverwijzen naar sites die het daglicht niet kunnen verdragen (maar desondanks gewoon online blijven).

Het zou een heel ander verhaal zijn als de site een deel van de winst zou behalen uit illegale verkoop. Een percentage van illegale - of smokkelwaar is gewoon illegaal. Het verhaal zoals we dat lezen rijmt echter niet met het witwassen van geld, maar ja, dat is wat wordt beweerd door de FBI en de mainstream media.

Degene die achter deze site zit mag maar hopen dat er geen berechting in de Verenigde Staten zal plaatsvinden. De persoon achter drugsmarktplaats (op het Dark Web) Silk Road kreeg een dubbele levenslange gevangenisstraf van een rechter in New York. Het Amerikaanse ministerie van Justitie achtte Ross Ublricht, beter bekend als Dread Pirate Roberts, persoonlijk verantwoordelijk voor de drugs die verkocht werden via Silk Road, deals met een totale marktwaarde van $184 miljoen.

Ross Ulbricht, die dus een marktplaats heeft gemaakt en gerund om illegaal drugs te verkopen, wordt veroordeeld tot twee levenslange straffen, samen met "maximale straffen op alle andere heffingen", en wordt persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor elke afzonderlijke verkoop. Grote banken, die geld witwassen voor drugskartels, worden helemaal niet vervolgd, waarschijnlijk omdat de overheid ze beschouwt als "te groot om te vervolgen" en de potentiële economische schade te groot zal zijn als ze dat wel doen.

Anders dan de mensen die betrokken zijn bij het lekken van de details - de klokkenluiders - is tegen geen enkele persoon in de VS die betrokken is (geweest) bij de ontvoering, marteling en soms moord op vijandige strijders en zelfs burgers (ook in het buitenland), zo goed als nooit een aanklacht ingediend, er zijn zelfs geen onderzoek naar dit soort malversaties gedaan. Dus kort samengevat:
Beheer een marktplaats waar illegaal drugs worden verkocht: twee levenslange straffen, plus financieel persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor elke verkoop.
Geld witwassen voor drugsverkopers: geen onderzoek, geen aanklacht.
Regel of voer een ontvoering, marteling en moord uit op gevangenen en/of burgers: geen onderzoek, geen aanklacht.
Ja, het westerse "rechtssysteem" is echt een icoon van eerlijke behandeling voor iedereen, ongeacht hun misdaad, positie of de omvang van hun bankrekening.

In Engeland kreeg de persoon achter Silk Road 2.0 - die de activiteiten van de originele Silk Road verdubbelde - een straf van vijf jaar voor hetzelfde werk dat Ulbricht deed, alleen beter.

Het wordt door de mainstream media als een grote vangst gebracht voor een aantal wetshandhavingsinstanties overal ter wereld, maar tot nu toe wil geen van hen er mededelingen over doen. Geen van de verschillende betrokken instanties hebben verklaringen afgegeven of verzoeken om commentaar beantwoord. Dus we zullen gewoon moeten wachten om te zien hoe dit allemaal zal uitpakken, en van welk concreet feit de gearresteerden verdacht worden. De onderzoeken  van de Amerikaanse overheid over het Dark Web zijn niet zonder problemen verlopen en zeker niet vrij van wraakzuchtig vervolgingsgedrag.

Overheden over de hele wereld blijven geloven dat ze kopers ervan kunnen weerhouden verkopers te vinden door één portaal per keer af te sluiten. Vaak komen er meerdere voor in de plaats, zodat het dweilen met de kraan open is. Wat bij de autoriteiten meespeelt zal ongetwijfeld het geld zijn dat men "gemist" heeft door transacties die zich buiten het blikveld afspelen. Het Dark Web is namelijk een afgezonderd deel van het internet waar overheden en grote techreuzen als Google weinig vat op hebben.
En dan weet u nu ook waarom de Amerikanen nog steeds in Afghanistan zitten.




[8 mei 2019]

Afdrukken Doorsturen