Handelsconflict VS-China kan zomaar escaleren

In het handelsconflict tussen de VS en China spelen van beide kanten allerlei overwegingen een rol. Trump wil dat Amerikaanse bedrijven weer in eigen land produceren in plaats van in China - reden waarom hij hoge importtarieven voor Chinese producten of onderdelen heeft ingevoerd. De Chinese regering antwoordt keer op keer met gepaste tegenmaatregelen. Hierdoor kan bijvoorbeeld Apple de helft van zijn omzet in China kwijtraken. Uit onze nieuwsbrief voor abonnee's halen wij deze korte analyse.

Gisteren lazen we op de site van Emerce o.a. het volgende:

Apple kan de helft van zijn omzet in China kwijtraken als gevolg van het handelsconflict met president Trump. Daarvoor waarschuwen analisten van Citi. Niet alleen laat Apple vrijwel al zijn apparaten in China produceren, China is ook een belangrijke groeimarkt voor iPhones. China zou goed zijn voor 18 procent van de totale omzet.
...
Het is overigens nog maar de vraag of het handelsconflict op de spits wordt gedreven. De handelsruzie zorgt voor onrust op de financiële markten, waardoor de VS uiteindelijk in eigen voet schieten.



We hebben voor onzelf de macroscenario's aan wat stress-tests onderworpen door te kijken naar de slechtst denkbare gebeurtenissen en vervolgens de verwachte waarden te berekenen op basis van de meest waarschijnlijke kansen. Vooral nu de financiële markten nogal stuurloos lijken.
Kijk eerst maar eens naar de maandelijkse S&P-chart. Het ziet ernaar uit dat we ons in top- en overboughtmarkt bevinden die gemakkelijk en plotsklaps om kan draaien.



Naast de nucleaire optie om de portefeuille Amerikaanse schatkistpapier te gebruiken om wraak te nemen op de opgelegde verhoofde handelstarieven, denken we dat de Chinese overheid zich zou kunnen richten op de Amerikaanse aandelenmarkt. Zoals we eerder schreven bevinden de Verenigde Staten zich in een zwakkere onderhandelingspositie als gevolg van de toegenomen marktvolatiliteit.
Het volgende lazen we in de Washington Post die de China Daily, de Chinese overheidskrant, citeert:

"China zou als reactie het principe van een precisie-aanslag moeten volgen", schreef Mei Xinyu, een onderzoeker bij een denktank van het ministerie van handel, in een opiniestuk voor China Daily. "China moet eerst maatregelen nemen om de industrieën in de VS die zorgden voor de overwinning van de presidentsverkiezingen van 2016 en van wier staten de politieke leiders de president nog steunen tijdens de tussentijdse verkiezingen van dit jaar, een slag toe te brengen."
Maar Mei adviseerde ook Amerikaanse staatsobligaties te verkopen en de Amerikaanse aandelenmarkt te ondermijnen.... om Trump de pijn te laten voelen. -
Washington Post

Dat zou Trump inderdaad pijn doen. Kijken we even naar wie er eigenlijk de meeste US Treasuries bezitten - dat is na de Federal Reserve inderdaad China:


Het idee dat China zijn $ 1.100 miljard aan US Treasuries zou dumpen om de VS-tarieven te vergelden, wordt vaak afgedaan als onwaarschijnlijk. Het wordt gezien als een nucleaire optie die de economie van China meer schade toebrengt dan die van Amerika.
Dat is nog maar de vraag.
De spanningen op de wereldwijde financiële markten kunnen Beijing er nog steeds toe brengen zijn voorraad Amerikaanse waardepapieren in de $ 15.900 miljard Treasuries-markt te verminderen - niet om wraak te nemen, maar om zijn eigen valuta te verdedigen als deze in een vrije val terechtkomt. Het spookbeeld van een Treasuries-dumping werd opgeroepen door een tweet van een Chinese journalist die zei dat de onderzoekers van het land "discussiëren over de mogelijkheid van het dumpen" van (een deel van) de Amerikaanse overheidsschuld. De tweet kwam nadat de handelsbesprekingen eerder zonder resultaat waren beëindigd.

Misschien dat China niet zal overgaan tot de verkoop van hun Amerikaanse Treasury-portefeuille, maar de helling van de yieldcurve van de US Treasury (10Y-3M) is de laatste jaren gestaag gedaald.



Er is echter een efficiëntere manier om de Amerikaanse aandelenmarkt omlaag te trekken, door de grootste aandelen te dreigen met de toegang tot de markt van de Chinese consument. De marktkapitalisatie van Apple, bijvoorbeeld,waarover ook Emerce schreef, is meer dan $ 800 miljard, de grootste in de wereld, en zo'n scenario zou de algehele markt zeker doen dalen.

De volgende grafiek laat zien dat Apple ongeveer $ 50 miljard van zijn jaarlijkse omzet haalt uit het grotere China, wat ongeveer 20-25% van zijn totale inkomsten is.


Veel mensen denken dat Apple een "top notch"-Amerikaans product is, maar dat is het helemaal niet. Apple assembleert de meeste van zijn iPhones en gadgets in China. Een verstoring van de toeleveringsketen van Apple zou de voorraad behoorlijk verstoren.

Neem bijvoorbeeld de iPhone X. IHS Markit schat dat de onderdelen van het apparaat in totaal $370,25 kosten. Daarvan gaat $110 naar Samsung Electronics in Zuid-Korea voor het leveren van displays. Nog eens $44,45 gaat naar Japan's Toshiba Corp en Zuid-Korea's SK Hynix voor geheugenchips. Dan zijn er ook nog andere leveranciers uit Taiwan, de VS en Europa, maar de assemblage wordt uitgevoerd door contractfabrikanten in China zoals Foxconn, wat naar schatting slechts 3-6% van de productiekosten vertegenwoordigt - maar het is wel een essentieel deel van de fabricage.

Aandelen zijn duur en hoewel cyclische factoren relatief positief blijven - winst en groei - kijken we onder de oppervlakte naar potentiële structurele verschuivingen in de macro-economische omgeving. Bewegingen van de tektonische platen, zoals verschuivingen in kapitaalstromen op lange termijn, waardering en sentiment; de erosie van de economische orde van de liberale wereld; seculiere politieke trends, en het lange-termijntraject van rentetarieven, onder anderen.

We geven ons slechtste scenario in de Amerikaans-Chinese handelsstrijd een waarschijnlijkheid van 33% en denken dat de markt slechts een kans van 5% heeft ingeprijst. Er is veel meer aan de hand dan alleen de handelsoorlog tussen de VS en China, waaronder toenemende spanningen over Taiwan, de Oost-Chinese Zeeën, Noord-Korea, maar niet alleen in Azië - in de hele wereld zijn de VS aan het rommelen: het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerikan. Bezwarend feit is dat John Bolton de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur is - dat doet de kans op een Derde Wereldoorlog aanmerkelijk vergroten.

In dit kader moeten we even wijzen op de Thucydides-valstrik.

De Val van Thucydides leert ons dat historisch gezien oorlog waarschijnlijker is dan niet. Van Trump's beweringen dat China zijn land  "besodemietert" tot recente aankondigingen over zijn "grote chemie" met president Xi - hij heeft de schrijnende achtbaan van de Amerikaans-Chinese betrekkingen versneld. Als de president en zijn nationale veiligheidsteam hopen een catastrofale oorlog met China te voorkómen, terwijl ze de Amerikaanse nationale belangen beschermen en bevorderen, is het beter dat zij eerst de lessen van de Koude Oorlog van dichtbij bestuderen.

Wordt vervolgd.

Afdrukken Doorsturen