EU-ambtenaren in paniek over de mogelijkheid van een wereld zonder afluisteren

De introductie van 5G-telecommunicatienetwerken zou de traditionele onderscheppingstechnieken, zoals die ondermeer worden gebruikt door de politie, overboord kunnen gooien, blijkt uit interne EU-documenten. Er wordt volop gediscussieerd over hoe men om dient te gaan met dit probleem - maar gepraat wordt er alleen achter gesloten deuren.

5G-telecommuninatienetwerken kunnen traditionele politie-technieken voor "legale interceptie" overbodig maken, tenzij EU- en nationale regeringen actie ondernemen, blijkt uit interne EU-documenten verkregen door Statewatch, die vandaag een nieuwe analyse publiceert waarin de problemen worden uitgelegd en waarin wordt opgeroepen om in het openbaar te worden besproken

Vandaag zal de EU-Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken een discussie voeren over "Implicaties van 5G op het gebied van interne veiligheid", een onderwerp dat is opgenomen in recent door Europol en de EU-coördinator voor terrorismebestrijding geproduceerde documenten (PDF-link Europol hier en PDF EU Counter-Terrorism Coordinator hier).

In de documenten wordt gewaarschuwd dat verschillende aspecten van de technologie die ten grondslag ligt aan 5G-communicatienetwerken, traditionele afluistermethoden veel gecompliceerder of zelfs onbruikbaar kunnen maken, en zullen voor wetshandhavingsinstanties aanzienlijke nieuwe uitdagingen opleveren om toegang te krijgen tot de gegevens van individuele personen.

Voorstellen om de situatie aan te pakken, variëren van het proberen te beïnvloeden van de internationale instanties die verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de relevante technische normen; het aannemen van nieuwe wetten (op zowel nationaal als EU-niveau) om de politie-eisen af te dwingen; en te zorgen voor een bredere discussie tussen functionarissen zowel binnen de EU als daarbuiten, bijvoorbeeld met grote toezichthoudende instanties van o.a. de VS, Australië en Canada.

Hoewel 5G-technologieën de toegang van rechtshandhavingsinstanties tot bepaalde soorten gegevens zouden kunnen beperken, is één van de hoofdfuncties van 5G het, als we de hype hierover mogen geloven, genereren van grote hoeveelheden gegevens over personen,  objecten, apparaten en de omgeving via het "internet der dingen", en die gegevens op te slaan en te delen.

Uit een onafhankelijke analyse van Statewatch (link hier) blijkt dat zowel de mogelijkheid bestaat dat rechtshandhavingsinstanties een deel van hun huidige bevoegdheden zullen  kwijtraken - als tegelijkertijd dat er enorme nieuwe surveillancemogelijkheden worden aangeboord - wat een zaak van openbaar debat zou moeten zijn.

Het is geen verrassing dat EU-ambtenaren zich zorgen maken over het mogelijke verlies van telefoontapbevoegdheden. Maar dezelfde technologieën waar zij zich zorgen over maken, geven wetshandhavings- en veiligheidsdiensten dubieuze mogelijkheden om toegang te krijgen tot gegevens over personen en het volgen van hun activiteiten.
Door de Europese Unie zou dit moeten worden gezien als onderdeel van hetzelfde probleem als het mogelijke verlies van "traditionele" afluisterpraktijken. In plaats van heimelijke pogingen om normstelling en wetgeving te beïnvloeden (via achterkamertjes-overleg), is een openbare discussie nodig over de aanvaardbare grenzen van toezicht en onderscheppingsbevoegdheden in het licht van opkomende technologieën.

Afdrukken Doorsturen