Europees beleid met de Franse slag

Dat kan nog leuk worden. De EU-leiders zijn het eens geworden over Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van de Europese Centrale Bank. Emmanuel Macron prees de opvolger van Mario Draghi: "Christine Lagarde heeft alle vaardigheden om de ECB te leiden". Valt en staat natuurlijk met de vraag wat Macron over "alle vaardigheden" verstaat....

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Christine Lagarde, de voormalige Franse minister van Financiën en het hoofd van het IMF (zie afbeelding rechts), de opvolger van ECB-topman Mario Draghi als de president van de Europese Centrale Bank, in het najaar van 2019.

Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, en of Draghi er de scepter zwaait of Lagarde, de toekomst ziet er voor de burgers in de eurozone somber uit. Een verandering in het monetaire beleid is niet te verwachten, de geldpersen blijven vrolijk verder draaien, nog meer waardeloze stukken van ondernemingen zullen worden opgekocht, terwijl er verdere stappen richting de afschaffing van contant geld en onteigening zullen worden genomen.
Lagarde heeft landen maanden geleden geadviseerd over hun eventuele eigen cryptocurrencies en heeft inmiddels ook al gepleit voor het belasten van contant geld.
Aan het hoofd van de ECB kan ze nu deze plannen actiever helpen vormgeven en twee vliegen in één klap slaan. Met een cryptocurrency van de overheid, bij voorkeur met een verplichting tot acceptatie, kan de geldhoeveelheid worden verhoogd zonder dat de burgers het merken, kan de strijd tegen de gedecentraliseerde Bitcoin gemakkelijker worden gevoerd en kan de smartphonegeneratie "vrijwillig" afstand doen van het contante geld. Trouwens, de nieuwe crypto-euro zal volledig transparant zijn en elke transactie zal op elk moment voor de autoriteiten zichtbaar zijn.

Na de democratie-onwaardige Brusselse koehandel van Merkel, Macron en anderen, komt nu bij de ECB de vrouw aan de macht, die tien jaar geleden nog stelde dat om de euro te redden "verdragen moesten worden verbroken". Ofwel: het recht mocht van haar vanwege de euro opzij geschoven worden..

Analisten houden er rekening mee dat Lagarde het bijna onbeperkte drukken van het geld van ex-Goldman Sachs bankier Draghi ("kost wat het kost") zal voortzetten. Nu, indien nodig, ook in strijd met wetten en contracten (maar daar wist Draghi ook wel raad mee). Het lijkt nu al zeker dat Lagarde niet alleen het absurde negatieve rentebeleid van de ECB zal voortzetten, maar bij de eerstvolgende gelegenheid de onwettige en inflatoire obligatie-opkoopprogramma's van de ECB ten koste van de "gewone" burgers zal hervatten."

Op verzoek van een aantal lezers geven wij wat meer informatie over de "zaak Lagarde": zij werd in 2016 door een Franse rechtbank veroordeeld wegens nalatigheid. Er is destijds geen gevangenisstraf of boete opgelegd - de reden zal u verbazen.

"Nalatigheid in functie" - zo luidt de officiële veroordeling van Christine Lagarde in Frankrijk. Er is zoals gezegd echter geen gevangenisstraf, proeftijd of geldboete opgelegd.
Het volgende is gebeurd: in 1990 kocht de Franse ondernemer Tapie de meerderheid van Adidas en wilde deze in 1994 opnieuw verkopen. Uiteindelijk heeft hij in eerste instantie een bank daarmee belast en op enig moment de aandelen verkocht aan de bank, die ze kort nadien met veel winst heeft doorverkocht. De ondernemer vond dat niet leuk, voelde zich verraden en eiste een deel van de winst op. Hij won de rechtszaak, hij zou 135 miljoen euro moeten ontvangen, maar een andere rechtbank heeft het vonnis teruggedraaid.

De bank, Credit Lyonnais, was eigendom van de Franse staat. In een arbitrage heeft de toenmalige Franse minister van Economische Zaken in 2008 de beslissing genomen dat de Franse Staat de zakenman niet slechts 135, maar 285 miljoen verschuldigd was. Inclusief rente is toen een bedrag van 404 miljoen euro door de Franse staat aan hem overgemaakt.
En wie was deze minister van Economische Zaken? Precies, Christine Lagarde.

In 2017 heeft de hoogste Franse rechter, het Hof van Cassatie in Parijs, bepaald dat Tapie die 404 miljoen moest terugbetalen. Ook het Hof van Cassatie oordeelde dat de arbitrage die door de Franse overheid in het zakelijke geschil was ingesteld door de toenmalige minister van Financiën, Christine Lagarde, doorgestoken kaart was.

De NOS
meldde toen:

Haar treft ook blaam, want zij verzuimde destijds om tegen de hoge schadevergoeding voor Tapie in beroep te gaan en heeft daarmee nalatig gehandeld in de arbitragezaak, oordeelde een Franse rechter in december vorig jaar al. Ze had daarvoor celstraf kunnen krijgen en een boete, maar vanwege haar goede reputatie en het feit dat ze destijds bezig was een wereldwijde financiële crisis te bestrijden, kreeg ze geen straf.


De Duitse "Die Zeit schreef hierover:

Der Strafprozess gegen Christine Lagarde geht mit einem Schuldspruch für die Chefin des Internationalen Währungsfonds (IWF) zu Ende. Die Richter vom Sondergericht für amtierende und ehemalige Amtsinhaber sahen es als erwiesen an, dass die 60-Jährige in ihrem früheren Amt als französische Finanz- und Wirtschaftsministerin fahrlässig gehandelt hat. Von einer Strafe sahen die Richter aber ab und begründeten dies mit der "Persönlichkeit“ Lagardes, ihrem "internationalen Ansehen“ und der Tatsache, dass Lagarde 2007 und 2008 mit der internationalen Finanz- und Wirtschaftskrise zu kämpfen hatte.


Dit is hoe de Franse rechtsstaat werkt: als je genoeg "internationaal aanzien" hebt en nog steeds stress hebt als gevolg van een economische crisis, dan kun je gerust 400 miljoen belastinggeld aan een ondernemer geven zonder gestraft te worden - ondanks dat het vonnis "schuldig" is.

Overigens dook ook de naam van Nicolas Sarkozy, toen de Franse president, op in de zaak Tapie, maar de 64-jarige weigerde te getuigen en werd nooit onderzocht. Hij beriep zich op de Franse grondwet, die voorkómt dat presidenten tijdens hun ambt worden verhoord of vervolgd om de rol van het staatshoofd niet te beschadigen.

De ECB zal beslist in bekwame en betrouwbare handen komen

Afdrukken Doorsturen