Bijna tweederde van palmolie in EU verbrand als energie

Dit is kenmerkend voor de EU. Terwijl er bij burgers op wordt aangedrongen hun persoonlijke consumptie van palmolie te verminderen om zodoende het milieu te beschermen, gebruikt de EU het steeds meer als brandstof. De nieuwe handelsovereenkomst met MEROCOSUR zal dit alleen maar erger maken.

Europeanen eten steeds minder palmolie terwijl daarvan tegelijkertijd steeds meer in auto's en vrachtwagens wordt verbrand. Vorig jaar werd 65% van alle palmolie die in de EU werd ingevoerd, voor energie gebruikt. 53% van alle palminvoer werd gebruikt om biodiesel voor auto's en vrachtwagens te maken - een historisch record - en 12% om elektriciteit en verwarming te genereren - nòg een record.
Palmolie gebruikt voor biodiesel groeide opnieuw in 2018 - met 3% - terwijl het gebruik van palmolie bij voedsel en diervoeder aanzienlijk daalde, met 11%.

Dit zijn de schokkende bevindingen die blijken uit nieuwe gegevens van Oilworld, het referentiekader van de industrie voor markten voor plantaardige oliën. Het rapport (PDF hier) is vrijgegeven door de waakhond van biobrandstoffen, Transport & Environment (T&E). Van palmolie is bekend dat het een belangrijke aanjager is voor de vernietiging van regenwouden en dieren in het wild.

Politici maken dan wel leuke praatjes over het klimaat, ondertussen is biodiesel uit palmolie drie keer slechter voor het klimaat dan gewone diesel, terwijl diesel op basis van soja-olie twee keer slechter is, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. De groeiende vraag naar biobrandstoffen zoals palmolie verhoogt de druk op landbouwgrond, wat leidt tot ontbossing.

Laura Buffet, energiedirecteur bij T&E, zei hierover: "Dit is een tien jaar durende trend die elk jaar erger wordt. Het laat duidelijk zien dat de geïmporteerde ontbossing van het consumeren van palmolie in Europa voornamelijk wordt bepaald door het biobrandstoffenbeleid.

In het jaar 2018 heeft de EU meer dan 4 miljoen ton ruwe palmolie gebruikt om biodiesel te maken in Europese bioraffinaderijen. Maar de EU  importeerde ook een extra 1,2 miljoen ton biodiesel van palmolie die buiten de EU werd geraffineerd. Na het opheffen van de antidumpingsrechten op Indonesische palmolie en Argentijnse soja-diesel verdrievoudigde de invoer van geraffineerde biodiesel van 2017 tot 2018 - palmolie en soja waren goed voor ongeveer 86% van alle importen van biodiesel.

Uit de gegevens blijkt ook dat de EU in 2018 4,2 miljard euro heeft uitgegeven om twee van de belangrijkste oorzaken van ontbossing in te voeren, terwijl de EU-instellingen over een periode van zes jaar 3,4 miljard euro uitgeven hebben om de natuur te beschermen.

 

In een toonaangevend besluit vorige maand, bestempelt de EU het gebruik van palmolie voor energie als onhoudbaar (met enkele discutabele uitzonderingen) en moet het in 2030 zijn afgebouwd, te beginnen in 2023. Een coalitie van 18 ngo's in negen Europese landen, waaronder T&E, heeft hard campagne gevoerd om die eliminatie op zijn plaats te krijgen.
De EU heeft ook duidelijk gemaakt dat landen na 2021 niet langer verplicht zijn om op voedsel gebaseerde biobrandstoffen te gebruiken om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen. Lidstaten zijn nu bezig met het opstellen van wetten om de richtlijn "Renewable Energy Directive II" ten uitvoer te brengen en kunnen biobrandstoffen gebaseerd op voedsel al in 2021 geleidelijk afbouwen.

Laura Buffet nogmaals: "Nationale ministers moeten stoppen met de waanzin van het verbranden van voedsel in auto's en vrachtwagens. Alle plantaardige oliën hebben een substitutieverbinding met palmolie en zijn daarom indirect geassocieerd met vernietiging van het regenwoud. We dringen er bij de EU-regeringen op aan om op zijn minst in 2021 palmolie en alle op plantaardige olie gebaseerde biobrandstoffen geleidelijk af te bouwen."

Aan de productiezijde heeft palmolie in 2018 een deel van het marktaandeel ingepikt ten koste van binnenlandse gewassen, goed voor 81% van de daling van op koolzaad gebaseerde biodiesel. Dit accentueert de tien jaar durende trend: de productie van biodiesel van palmolie was goed voor het grootste deel van de groei in de EU productie van biodiesel. Spanje, de grootste producent, maakt 43% van de in de EU geproduceerde biodiesel van palmolie. Spanje, Italië en Nederland vormden in 2018 samen 82% van de palmoliedieselproductie in de EU.


De EU importeert en exporteert milieuvernietiging, terwijl zij tegelijkertijd beweert het geld van de belastingbetalers aan zogenaamde milieubescherming en klimaatactie te besteden.

Afdrukken Doorsturen