Fed weigert bekend te maken welke banken minimaal twee jaar repo-cash ontvangen

De Federal Reserve heeft een grote leugen voor het Congres gecreëerd met betrekking tot haar repo-leningen, waardoor politici lekker op hun handen kunnen blijven zitten, terwijl de Federal Reserve in New York de vrijheid van informatie blokkeert door te weigeren openheid van zaken te geven.

Gisteren getuigde de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell voor het Joint Economic Committe van het Amerikaanse Congres. Slechts één congreslid, Kenny Marchant (R-Texas), had de moed om Powell te vragen naar de tussenkomst van de Fed in de repo-kredietmarkt vanaf 17 september.
Sinds die tijd pompt de Fed elke week honderden miljarden dollars door de New York Fed uit het niets gecreëerd elektronisch geld voor zijn 24 primary-dealers op Wall Street. Deze primary-dealers (zie overzicht) zijn geen commerciële banken die mogelijk geneigd zijn de middelen te gebruiken om leningen te verstrekken aan lokale bedrijven of aan consumenten om een huis te kopen en hun lokale economieën te helpen. Nee, 23 van de 24 primary-dealers zijn beursvennootschappen en investeringsbanken die weddenschappen aangaan op de aandelen-, obligatie-, grondstoffen- en derivatenmarkten. De 24e is een niet-Amerikaanse bank.

Er is niets in bestaande wetgeving dat regelt dat de Fed, de Federal Reserve Act, de geldschieter de laatste, ultieme bron is voor de handelshuizen op Wall Street. Het Discount Window (kortingsvenster) van de Fed, dat wettelijk de bevoegdheid heeft om noodleningen of seizoensgebonden leningen te verstrekken, is wettelijk beperkt tot alleen deposito-banken - en beslist niet handelshuizen van Wall Street.

En toch is het redden van Wall Street precies dàt wat de Fed doet sinds 17 september van dit jaar en wat het stiekem deed (voor een bedrag van $ 29 biljoen) tijdens de financiële crisis van december 2007 tot midden 2010.
De Fed heeft wel wat speelruimte in een noodsituatie, maar dat moet kort en duidelijk zijn. De Fed heeft aangekondigd dat het van plan is om zijn huidige geldstroom naar Wall Street intact te houden, tot minstens in januari van volgend jaar. Maar volgens Powell's getuigenis van gisteren in het Congres is er geen dringende crisis op Wall Street. Powell verklaarde: "De kern van de financiële sector lijkt veerkrachtig, met een lage hefboomwerking en een beperkt financieringsrisico ten opzichte van de niveaus van de afgelopen decennia."

Powell weet dat het een misvatting is om te zeggen dat de leverage laag is op Wall Street. Het is alleen laag als men de honderden biljoenen (!) aan derivaten (nominaal) die bij de mega Wall Street-banken zitten, negeert.

Powell en de Federal Reserve hebben blijkbaar besloten dat ze het sprookje met medewerking van het Congres en de mainstream media gaan pushen dat deze honderden miljarden dollars per week die naar Wall Street worden gepompt (tegen de belachelijk lage rente van tussen 1,55 en 1,59 procent) gewoon "technische" open-markttransacties zijn die de Fed routinematig uitvoert als onderdeel van het monetaire beleid.
De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de financiële crisis, dus het is vrij moeilijk om het routine te noemen.

Zo verliep de woordenwisseling tussen congreslid Marchant en Powell:

Marchant: “De verstoring van de repomarkt die plaatsvond in september. Verwacht? Niet verwacht? Verwacht u de uitbreiding op dit niveau te houden totdat u zeker weet dat dit niet meer zal gebeuren?"

Powell: “Wel, verwacht of niet. Het is een andere wereld na de crisis. En echt vanwege de uitbreiding van onze balans en wat we nu in wezen hebben gedaan, is dat we nu van financiële instellingen verlangen dat ze veel meer liquiditeit op hun balans hebben, zodat de Fed niet te hulp hoeft te schieten met onze eigen liquiditeit."

Eigenlijk is precies het tegenovergestelde waar. De Fed stond JPMorgan toe om haar reserves bij de Fed sinds 30 september vorig jaar met $ 145 miljard te verminderen en de Fed is nu de belangrijkste bron van liquiditeit op de repomarkt.

Powell: "Dus ik denk dat dat een groot voordeel is voor het financiële systeem. Maar veel van die liquiditeit wordt in onze reserves aangehouden. Vroeger regelden we de rente door reserves schaars te houden en we hadden in totaal $ 20 miljard. Op dit moment hebben we meer dan $ 1,5 biljoen aan reserves. En dat betekent dus dat we proberen dat niveau te vinden omdat we de balans konden laten krimpen, waar reserves schaars zouden worden, en er echt geen manier was om dat te weten.
Ik denk dat de gegevens die we hadden deden vermoeden dat we tot september niet in de buurt van dat niveau waren. Ik denk dat we nog steeds kijken naar wat er in september is gebeurd. Maar ik denk dat we in september hebben geleerd dat we ervoor moesten zorgen dat de reserves niet onder dat niveau kwamen dat we medio september hadden, wat iets minder is dan anderhalf biljoen. Dus dat is echt wat we doen.
Het is technisch. Ik denk dat we het onder controle hebben. We zijn bereid om te blijven leren en aanpassen terwijl we dit doen, maar het is een proces. Ik zou zeggen dat het niet echt gevolgen heeft voor de economie of voor het grote publiek."



De nieuwe argumenten zijn dus: het is te technisch voor het gewone brein, dus loop maar door en laat het over aan de genieën van de Federal Reserve. Het tweede argument is: hier is niets te zien omdat het geen invloed heeft op de economie of het grote publiek.

Maar dit is natuurlijk gevaarlijke propaganda. De Fed is weer bezig met het creëren van hetzelfde soort morele risico dat het creëerde toen het stiekem biljoenen dollars in de Wall Street handelshuizen en banken wereldwijd pompte tijdens de financiële crisis en vervolgens een meerjarige rechtszaak voerde om het geheim te houden voor het Amerikaanse volk.

De huidige geldstroom van de Fed is van invloed op de Amerikaanse economie omdat het de top 10% verrijkt die de overgrote meerderheid van alle aandelen en obligaties in de VS bezit. Het heeft een impact op de economie omdat het de omvang van de balans van de Fed oppompt (nu weer boven $ 4 biljoen) waarvoor de Amerikaanse belastingbetaler uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt. Het heeft gevolgen voor de Amerikaanse economie omdat het de bestaande bubbel die al op de aandelenmarkt bestaat verergert, waardoor het onvermijdelijke uiteenspatten van de bubbel erger wordt. En het heeft invloed op de Amerikaanse economie omdat deze grote propagandaleugen verder het vertrouwen ondermijnt dat het Amerikaanse volk (nog) heeft in de Federal Reserve en het Amerikaanse bancaire systeem.

En precies op het juiste moment is de New York Fed, de regionale Fed-bank die deze geldstroom rechtstreeks naar Wall Street uitoefent en diens reddende engel was tijdens de financiële crisis, weer terug op zijn oude gewoonte van het weigeren, dwarsbomen of negéren van verzoeken voor informatie over deze repo-leningen van het publiek en de alternatieve media.

De Federal Reserve in Washington D.C. wordt beschouwd als een "onafhankelijk federaal agentschap". De raad van bestuur wordt benoemd door de president en bevestigd door de Amerikaanse Senaat. De New York Fed is daarentegen in handen van de banken in zijn regio (net als de andere 11 regionale Fed-banken). Dus hoewel de Federal Reserve verplicht is om te voldoen aan de Freedom of Information Act (FOIA), is de New York Fed dat niet. Maar om zijn gezicht te redden, zegt de New York Fed graag dat het “voldoet aan de geest van FOIA.” Dat doet het beslist niet als het gaat om een kwestie die het donkere gordijn probeert weg te trekken dat het rond zijn activiteiten met de megabanken van Wall Street heeft opgetrokken.

Gisteren plaatste het Gold Anti-Trust Committee een brief die het van Shawn Elizabeth Phillips, de bedrijfssecretaris van de New York Fed, had ontvangen op haar website. De brief (hieronder) wees het verzoek van het Gold Anti-Trust Committee om informatie over de repo-leningen van de hand, door slim te doen alsof deze repo-leningen op een of andere manier magisch onderdeel waren geworden van de leningen die in het kortingsvenster van de New York Fed waren verstrekt, waardoor pas met een vertraging van twee jaar de namen van leners mag worden vrijgegeven.



Zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd, is het niet toegestaan om in het kortingsvenster leningen aan effectenbedrijven te verstrekken, maar alleen deposito-banken. Dus dit is gewoon de typische tactiek van de New York Fed om zoveel mogelijk tegen te werken.

De Fedederal Reserve van New York is de meest inherent conflicterende Frankenbank in de geschiedenis van centrale banken. Geen enkel lid van de raad van bestuur of het management wordt door het Amerikaanse volk gekozen en toch kan het met een druk op een elektronische knop biljoenen dollars genereren en dat geld laten stromen om de belangen van de rijke 10% van de Amerikanen te laten profiteren. Het is dan ook geen wonder dat in New York 70 miljardairs wonen.)

Het is ook de tactiek van talloze regeringen: verdoezelen, verzwijgen en niets herinneren, instrumenten van oude tirannie, terwijl ieder normaal mens weet dat een democratie niet kan functioneren als mensen niet mogen weten wat hun regering aan het doen en van plan is."

Het is tragisch dat de Amerikaanse regering haar gelddrukbevoegdheid heeft uitbesteed aan een niet-verantwoordelijk, particulier bedrijf in Lower Manhattan dat geen enkel respect heeft voor het recht van het publiek om het te weten. De New York Fed heeft een lange geschiedenis van het onthouden van basisinformatie aan de media, zeker wat betreft zijn verstrengelingen met de handelshuizen en grootbanken van Wall Street.

Fed-voorzitter Powell kan in zijn persconferenties niet zeggen dat de Federal Reserve tot taak heeft de belangen van het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen en diezelfde mensen dan het recht te ontnemen de handel en wandel van de Fed te weten te komen. Als hij op deze weg blijft doorgaan zullen de geschiedenisboeken voor hem net zo onaardig zijn als voor zijn voorgangers Ben Bernanke en voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan.

 

Afdrukken Doorsturen