FED ondermijnt wereldwijd financieel systeem

Terwijl het Amerikaanse publiek (en eigenlijk de hele wereld) aandachtig kijkt naar de dramatische gebeurtenissen in Iran en het afzettingsproces in Washington, gebeurt er iets op de achtergrond dat de toekomst van het land en het lot van de Amerikaanse bevolking aanzienlijk meer zal beïnvloeden dan de presidentiële stoel en dergelijke oorlogsachtige escalatie in het Midden-Oosten.

In september vorig jaar ondervond de repomarkt, waar Amerikaanse banken zichzelf 's nachts van vers geld voorzien, ernstige verstoringen. Om de markt, die voorheen tien jaar zonder grote onrust had gewerkt, te helpen kwam de Federal Reserve tussenbeide en stelde het publiek tevreden door te zeggen dat het een probleem op korte termijn was dat het snel zou oplossen.

Dit argument is nu door de realiteit weerlegd. De Fed heeft zijn balans als onderdeel van zijn repo-interventies binnen drie en een halve maand met ruim $ 400 miljard verhoogd, zonder einde in zicht.

Alleen al op 2 januari 2020, de eerste werkdag van dit jaar, kwam ze de handelshuizen van Wall Street te hulp met $ 57 miljard, op donderdag 9 januari 2020 was dat $ 83,1 miljard. Dezelfde dag verscheen vice-voorzitter Richard Clarida van de FED voor de media en kondigde aan dat de interventies tot ten minste eind april zullen doorgaan.

Repo-leningen worden doorgaans verstrekt tussen Wall Street-banken, hedgefondsen en geldmarktfondsen. De Fed in New York stelt zijn repo-leningen uitsluitend beschikbaar aan zijn 24 primary-dealers, die in feite de primaire handelshuizen op Wall Street zijn. Veel van deze bedrijven konden op de open markt niet lenen tegen een rente van bijna 1,55%t. Dus de Fed in New York biedt in wezen een reddingsoperatie aan aan de handelshuizen van Wall Street en noemt het een deel van zijn "open-markttransacties".

Of de opmerking van Clarida is wishful thinking, of het is de schijn ophouden, omdat de turbulentie op de repomarkt geen tijdelijke zwakte is, maar een fundamenteel probleem van de Amerikaanse financiële sector, waarvan het lot kan worden vergeleken met dat van een verslaafde, dat door conventionele methoden niet langer kan worden geholpen.

De Amerikaanse aandelenmarkt beleeft al tien jaar een historisch ongekende bloei die blijkbaar door niets kan worden gestopt. Zelfs het slechtste nieuws laat de Dow Jones slechts kort van haar stijgende lijn afwijken, waarna nieuwe recordhoogtes worden bereikt en president Trump het heeft over hoe succesvol zijn leiderschap is voor de "grote economie".

Maar dat is niets anders dan nutteloos gezwets. De opleving begon lang vóórdat hij in functie was en de Amerikaanse economie groeide zeer zwak na de laatste recessie. De explosieve groei op de aandelenmarkten is uitsluitend te wijten aan het feit dat de Fed na de crisis van 2007/08 enorme hoeveelheden geld in het systeem heeft gepompt en het tegen steeds lagere rentetarieven aan grote beleggers heeft gegeven.

Weliswaar heeft de Fed tussen 2015 en 2018 geprobeerd die geldstroom in te dammen, maar de poging mislukte eind 2018. Sindsdien heeft het de rente nog drie keer verlaagd en haar interventie op de repomarkt heeft een nieuwe ronde van goedkope geldleningen aan de grote handelshuizen van Wall Street ingeluid. Deze overvloed van liquiditeit zorgt ervoor dat geld ofwel rechtstreeks naar de aandelenmarkt stroomt ofwel dat grote bedrijven altijd nieuwe aandeleninkopen doen en op deze manier hun eigen koersen kunnen manipuleren.

Voor de Amerikaanse bevolking betekent het proces vooral één ding: de verdere toename van de explosie van sociale ongelijkheid. De winst op de aandelenmarkten komt de grote massa niet ten goede. In plaats daarvan zorgt het gestage gelddrukken ervoor dat de Amerikaanse dollar op de lange termijn waarde blijft verliezen, wat betekent dat het reële inkomen over de hele linie daalt.

Een uitstekend voorbeeld van de omvang van de huidige bottom-up herdistributie wordt geleverd door de grote bank JP Morgan en haar baas Jamie Dimon: het aandelenpakket van Dimon zag alleen al in het vierde kwartaal van 2019 een waardestijging van meer dan $ 250 miljoen - alleen al door de interventies van de Fed Jaar waarin JP Morgan honderden werknemers "zonder kosten" heeft ontslagen. Over die enorme winsten van Jamie Dimon hebben we eerder een artikel geschreven.

Zelfs als de Fed erin slaagt de repomarkt onder controle te krijgen, zal ze de verslaafden - de belangrijkste Amerikaanse investeerders/grootbanken - toch van goedkoop geld moeten voorzien. En aangezien het huidige systeem gebaseerd is op groei, zullen de toegediende doses steeds hoger moeten zijn.

We zijn ervan overtuigd dat het huidige Amerikaanse financiële systeem de laatste fase van zijn bestaan is ingegaan als gevolg van de gebeurtenissen op de repomarkt, omdat niemand weet tot welke andere manipulaties de managers nog in staat zijn. In elk geval zullen de te verwachten maatregelen de problemen niet oplossen, maar het systeem verder ondermijnen, het op de lange termijn verder destabiliseren wat zal leiden tot de definitieve ineenstorting.

 

Afdrukken Doorsturen