Vijf over twaalf

De situatie op de financiële markten lijkt uit de hand te gaan lopen, mede (en vooral) door de acties van de centrale banken. Vooral de rol van de Amerikaanse Federal Reserve doet veel kwaad. Een artikel vol waarschuwingen.

Op beide dagen deze week dat de Federal Reserve Bank in New York zijn $ 30 miljard aan 14-daagse repo-leningen aanbood aan 24 handelshuizen op Wall Street was er veel meer vraag dan de New York Fed vooraf had aangekondigd. Op dinsdag was er vraag naar $ 59,05 miljard, terwijl de New York Fed slechts $ 30 miljard verstrekte. Op donderdag was er vraag naar $ 57,25 miljard, terwijl de New York Fed $ 30 miljard verstrekte. Kortom, er is een groeiende vraag naar langlopende leningen tegen betaalbare tarieven op Wall Street - wat betekent dat een of meer handelshuizen een leenprobleem hebben. De leningen van de Fed de afgelopen week werden verstrekt tegen een rentevoet onder de markt van 1,60 procent.

De vraag naar de 14-daagse leningen kwam op dezelfde dag dat de New York Fed ook enorme hoeveelheden geld aan ééndaagse leningen doorsluisde aan de handelshuizen van Wall Street: $ 64,45 miljard op dinsdag en $ 46,75 miljard op donderdag.
Cumulatief heeft de Federal Reserve sinds het begin van deze ongekende repo-leningen aan de handelshuizen van Wall Street (op 17 september vorig jaar) meer dan $ 6,6 biljoen in Wall Street gepompt. Dat is $ 6.600 miljard!

Dat geld heeft zijn weg gevonden op de aandelenmarkt, hoogstwaarschijnlijk via futures op aandelenindexen die flink konden profiteren door hoge leverage via margeleningen. Sommige van deze Wall Street-handelshuizen die bij de Fed lenen tegen 1,60 procent, lenen dat geld waarschijnlijk uit aan hedgefondsen af (tegen een veel hogere rente) en de hedgefondsen op hun beurt steken het geld vervolgens in aandelenindexfutures.

De aandelenmarkt heeft herhaaldelijk nieuwe hoogtepunten bereikt sinds de New York Fed deze multi-biljoen dollar geldkraan heeft opengezet - sinds 17 september, elke werkdag.

De gevaarlijke problemen voor de New York Fed zijn de volgende: het creëert een onhoudbare zeepbel op de aandelenmarkt; hoe groter die bubbel groeit, des te meer economische schade het veroorzaakt wanneer het explodeert; de New York Fed had duidelijk geen exitplan toen het aan dit gevaarlijke experiment begon (zonder goedkeuring van het Amerikaanse Congres, overigens).

Hoeveel de aandelenmarkt wordt gemanipuleerd, blijkt duidelijk uit de bijgaande grafiek van gisteren voor de Dow Jones Industrial Average en S&P 500 Index. De markten stortten bij het begin van de handelsdag in; vervolgens vond er een onverklaarbaar scherpe omkeringsrally plaats; die zakte toen weer in - en dat gebeurde allemaal vóór de middag.

We hebben dit keer op keer zien gebeuren sinds de New York Fed zijn geldkraan openzette. Er is een mantra op Wall Street dat "thee trend is your friend" heet. Maar er is hier helemaal geen trend. Markten kunnen abrupt de andere kant op gaan, en kunnen fors omhoog en omlaag gaan bij geen specifiek nieuws. Dat wijst er sterk op dat er een belangrijke speler is die de markt opdrijft met behulp van de goedkope geldhoeveelheid van de Fed.

In een gezonde markt zou al dat super goedkope geld van de New York Fed betekenen dat door de vloed alle boten omhoog gaan. Maar in plaats daarvan is er een onderliggende verslechtering in de markt. Gisteren, ondanks het feit dat Dow 88,92 punten hoger sloot, eindigde 47 procent van de aandelen in de Dow Jones Industrial Index van 30 bedrijven in het rood. Die bestreken een breed scala aan industrieën, van financiën tot energie tot Big Pharma. De verliezende aandelen waren: American Express, Caterpillar, Chevron, Dow Inc., Goldman Sachs, Intel, Johnson & Johnson, McDonald's, Merck, Nike, Travelers, United Health, Walmart en ExxonMobil.

De verslechtering van de markt trok woensdag de aandacht van Tomi Kilgore van MarketWatch. Hij schreef dat de New York Stock Exchange Arms Index (ook bekend als de Short-Term Trading Index of TRIN) intra-day metingen registreerde die meestal "geassocieerd worden met paniekachtige verkoopactiviteiten".


Paniekachtige verkoopactiviteiten zouden volledig in overeenstemming zijn met Wall Street handelshuizen die met een ontnuchterende realiteit geconfronteerd worden dat hun vrienden en deregulators in Washington, die hun Dark Pools, derivaten, eigendommen van federaal verzekerde banken en markt-manipulerende activiteiten oogluikend toestaan, kunnen worden vervangen door een veel minder accommoderende regering, komend jaar. Als Wall Street één ding weet, is het dat degene die het eerst bij de uitgang is de grootste winst pakt als het gaat om een dreigende beurscrisis.

Er zijn nog twee grafieken die volledig compatibel zijn met grote geldstromen die de aandelenmarkt verlaten, terwijl indexfutures de brede beursindexen ondersteunen om de onderliggende verslechtering te verdoezelen. Volgens de onderstaande grafiek van Morningstar hebben aandelenfondsen in de VS in drie van de laatste vijf jaar netto uitstromen van geld gezien, inclusief vorig jaar toen Amerikaanse aandelenfondsen een netto uitstroom van $ 41,3 miljard hadden.
Nog opvallender is de enorme hoeveelheid geld die op zoek is naar een veilige haven, weg van de aandelenmarkt en die overgaat op liquide geldmarktfondsen. Volgens Morningstar hadden geldmarktfondsen in 2019 de grootste instroom sinds de financiële crash in 2008, met een verbazingwekkende instroom van $ 547,4 miljard.De Federal Reserve en de New York Fed lijken in de valkuil te zijn gevallen die ze zelf gegraven hebben. Ze sluiten de geldkraan en de markt stort in. Laten ze hem open staan dan wordt de markt een nog grotere bubbel.

De repo-waanzin van de Federal Reserve heeft eindelijk de aandacht getrokken van de Senate Banking Committee, dat komende woensdag het halfjaarlijkse getuigenis te horen krijgt van Fed-voorzitter Jay Powell. Voorafgaand aan dat, schreven de Democraten in het Comité, met inbegrip van het alom gewaardeerde lid Sherrod Brown en de presidentiële kandidate Elizabeth Warren, een brief aan Powell, waarop men van hem antwoorden wil hebben vóór de hoorzitting. De senatoren schreven:
“... de (Federal Reserve Open Market) Commissie heeft FRBNY opgedragen om de terugkoop-activiteiten "in ieder geval tot april 2020" voort te zetten. De verschuivende volumes en streefdata van de reacties van de Fed suggereren dat andere factoren de oorzaak kunnen zijn van deze aanhoudende marktdislocatie, en het is moeilijk om de reactie van de Fed te evalueren zonder een duidelijke uitleg over wat ons hier heeft gebracht...".

Twee van de vragen die de senatoren willen dat Powell beantwoordt, zijn wat "voortdurende interventie vereist" in de repomarkt door de Fed en "heeft de Fed de impact van de beschikbaarheid van deze faciliteit op de balansen en marktactiviteiten van de primary-dealers geanalyseerd."

We wachten met ingehouden adem wat Powell hen aanstaande woensdag probeert wijs te maken.


PS. We willen bezoekers aan onze site wijzen op de uiterst explosieve situatie op de financiële markten. Het is ons inziens wat dat betreft niet vijf vóór, maar vijf over twaalf. Hieronder enkele voorbeelden van voor zichzelf sprekende feiten die bijzondere aandacht genieten:Vijf verkopen tegenover elke aankoop.......De industriële productie in Duitsland stortte op jaarbasis in met 6,.8%, het meest sinds november 2009.De wereldeconomie is in een recessie beland ... en de aandelenmarkten bevinden zich op hoogtepunten ... wat kan er misgaan?
"In repo we trust".... denk even mee: we zitten in de langste economische expansie na de oorlog, de Amerikaanse werkloosheid staat op 3,6%, de lonen stegen vorig jaar in dat landmet 3,2%, ruim boven de inflatiemaatregelen van de Fed, markten blijven elke week naar nieuwe hoogtepunten stijgen en toch zorgt de Federal Reserve voor de meest losse financiële omstandigheden in de geschiedenis:De Baltic Dry Index, die de wereldwijde vrachttarieven meet en een soort globaliseringsmeter is, heeft een nieuwe 4-jaars laagtepunt bereikt bij de uitbraak van coronavirus. Vervoerders van grondstoffen worden geconfronteerd met een crisis in de vraag. Het eerste kwartaal van dit jaar wordt al een ramp, althans voor goederenverzenders.


Meer in de weekend nieuwsbrief voor onze abonnee's.

 

Afdrukken Doorsturen