Bloedbad op beurzen wereldwijd

De ongerustheid over het coronavirus en de forse daling van de olieprijs duwen de aandelenkoersen wereldwijd in het rood. Nadat eerder vandaag de beurzen in Azië en Europa fors kelderden, openden ook de Amerikaanse beurzen stevig in de min. De verliezen waren zo groot dat de handel op Wall Street zelfs tijdelijk moest worden stilgelegd.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Bloomberg meldt dat de druk op de centrale banken toeneemt om te laten zien dat zij opgewassen zijn tegen de huidige problematiek. We wensen hen daar veel succes bij.

De AEX-index is inmiddels weer onder de 500-punten grens gekomen:


Er cirkelen nu zoveel zwarte zwanen tegen opdoemende donkere wolken in de lucht dat het begint te voelen als nieuws over steroïden.
Vijftien minuten lang werd de handel in New York stilgelegd - voor het eerst sinds de financiële crisis in december 2008. De Dow verloor toen 2.000 punten.


De vandaag opgelopen verliezen kunnen natuurlijk worden gestopt als er weer nieuws komt over liquiditeitsinjecties. Vóór de opening van Wall Street probeerde de Federal Reserve Bank in New York de markt al te beïnvloeden door aan te kondigen dat het zijn eendaagse repo-leningen zou verhogen van $ 100 miljard naar $ 150 miljard. De 14-daagse leningen zullen worden opgekrikt van de teruggeschaalde $ 20 miljard naar $ 45 miljard op dinsdag en donderdag van deze week. Rekening houdend met wat er op de markt gebeurt, is dat niveau van liquiditeitshulp hetzelfde als een cent in een fontein gooien en een wens doen.
De Fed van New York zal komende donderdag om 15:00 uur lokale tijd een nieuw schema vrijgeven van de datums en bedragen in dollars van zijn repo-leningen voor de periode van 13 maart 2020 tot 13 april 2020.

De aandelenmarkten zijn natuurlijk geschrokken van het groeiend aantal gevallen van het coronavirus en escalerende uitbraken onder burgers, overal in de wereld. Die bezorgdheid werd tijdens het weekend groter met nieuws dat Italië 16 miljoen inwoners in Noord-Italië in quarantaine had geplaatst. Het gebied omvatte de zakelijke hoofdstad van Milaan. Vanaf maandagochtend is het aantal bevestigde gevallen wereldwijd gestegen tot 110.000 met het aantal sterfgevallen net onder de 4.000.

Alsof het coronavirus niet genoeg was voor nerveuze handelaren en beleggers heeft ruwe olie ook een crash neergezet, waarbij de prijs met meer dan 20 procent daalde ten opzichte van eind vorige week. De val van de olieprijs komt omdat Saoedi-Arabië zijn oliekranen dreigt wijd open te zetten om marktaandeel te veroveren na een mislukte bespreking over productieverlagingen in Wenen, vorige week. De OPEC had extra bezuinigingen van 1,5 miljoen vaten per dag aanbevolen, maar Rusland zette de hakken in het zand. Omdat Saoedi-Arabië een goedkope producent is, zou het ernstige schade kunnen toebrengen aan olieproducenten in de VS. Veel grondstoffenprijzen worden door het oliegeweld mee omlaag gezogen.


De markt voor junk bonds, die een aanzienlijke blootstelling heeft aan energiebedrijven, reageert negatief op het olienieuws, wat op zijn beurt druk uitoefent op de grootste banken van Wall Street, die leningen hebben uitstaan voor die sector.


De zogeheten VIX, die de verwachte volatiliteit meet op de beurzen en daarom bekend staat als de "Fear Index", klom boven de 60. Dat is het hoogste niveau sinds 2008.


Financiële markten in de VS willen volgende week een renteverlaging van 75 basispunten:

Maakt niet uit dat er vorige week al 50 van afgehaald is......

Alles wijst er op dit moment op dat we op het punt staan van een nieuwe kredietcrisis. Zoals we in 2016 zagen, zijn niet veel schaliegas- of olie- of zelfs standaard energiebedrijven CF-positief met een olieprijs onder $ 40. Ondertussen krijgen luchtvaartmaatschappijen en bedrijven in de toeristische sector het steeds moeilijker, en komt de horeca waarschijnlijk binnenkort ook aan de beurt. En als die kredietcrisis er inderdaad komt (en die was er zonder de kunstgrepen van de centrale banken allang geweest - een wereldwijde schuldenberg van 260 biljoen dollar is nooit terug te betalen) dan zal dat grote gevolgen hebben voor de met name Europese banken, ondernemingen wereldwijd en niet te vergeten de koersen en prijzen van allerlei assets.

[9 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen