FED leeft in droomwereld van eigen verzinsels

De Federal Reserve neemt gigantische risico's: aandelenderivatencontracten van federaal verzekerde banken zijn explosief gestegen van $ 737 miljard naar $ 4,197 biljoen sinds de crash van 2008. Een nieuwe crash dreigt....


Tijdens de persconferentie van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, afgelopen woensdag, beantwoordde hij een vraag van Brian Cheung van Yahoo Finance. De vraag was: "Het lijkt erop dat mensen van buitenaf die de financiën misschien niet dagelijks volgen, aandacht besteden aan zaken als GameStop, en nu Dogecoin. En het lijkt erop dat er tot op zekere hoogte een interessant bereik is voor opbrengsten in deze markt - ook in Archegos. Ziet de Federal Reserve dus een verband tussen lage rentetarieven en een gemakkelijk beleid voor die dingen, en is er op dit moment een bezorgdheid over de financiële stabiliteit vanuit het perspectief van de Fed?"

Als onderdeel van Powells lange om de brij heen draaiende antwoord zei hij het volgende: "Hefboomwerking in het financiële systeem is geen probleem".  Binnen een tel herhaalde Powell zichzelf: "Hefboomwerking in het financiële systeem is geen probleem".
Het volledige transcript is hier - in pdf - te lezen.

Ofwel Powell heeft geen van de kwartaalrapporten gelezen die afkomstig zijn van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), een federale toezichthouder van nationale banken, of hij misleidt opzettelijk het Amerikaanse volk.

Volgens het meest recente "Quarterly Report on Bank Trading and Derivatives Activities" van de OCC zijn voor het kwartaal dat eindigde op 31 december 2020, aandelenderivatencontracten bij federaal verzekerde banken en spaarverenigingen explosief gestegen, van $ 737 miljard (nominale waarde) sinds de banken van Wall Street zichzelf in 2008 opbliezen tot $ 4,197 biljoen (!) nominaal op 31 december 2020. Dat is een duizelingwekkende stijging van 469% in slechts 12 jaar.

Even verontrustend is het feit dat de OCC specifiek opmerkt dat deze aandelenderivatencontracten worden aangehouden bij de federaal verzekerde banken - en niet bij hun investeringsbankafdelingen. Dat betekent dat de Amerikaanse belastingbetaler ervoor opdraait als deze derivaten exploderen, zoals de eerdere roekeloze subprime-derivatenweddenschappen van de banken dat in 2008 deden.

Maar nu komt het ècht gevaarlijke en schandalige deel hiervan. De OCC merkt op pagina 10 van dit rapport op dat "De vier banken met de meeste derivatenactiviteit 88,4% van alle bankderivaten bezitten."  Met andere woorden: vier van de 4.989 Amerikaanse banken brengen het hele financiële systeem in gevaar.

Grafiek 10 van hetzelfde rapport geeft het antwoord op de vraag: over welke vier banken heeft de OCC het: JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup's Citibank en Goldman Sachs.

Het is inderdaad waar dat Goldman Sachs een federaal verzekerde bank mag bezitten, genaamd Goldman Sachs Bank USA. Dat is waar de bank ervoor heeft gekozen om $ 42,2 biljoen notioneel aan te houden in verschillende derivatencontracten, inclusief aandelenderivatencontracten (volgens de OCC).

Hoewel Goldman Sachs Bank USA vrij klein is in termen van deposito's en op 30 juni 2020 slechts $ 220,7 miljard aan deposito's in handen heeft volgens de FDIC, staan de andere drie banken - JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup's Citibank - bovenaan in de top vier van de lijst van grootste federaal verzekerde banken in de Verenigde Staten in termen van deposito's, samen goed voor $ 4,8 biljoen.
De andere grote bank qua deposito's is Wells Fargo. Haar blootstelling aan derivaten is echter exponentieel kleiner dan die van de drie andere banken.

Zoals de grafiek hier aangeeft, heeft de Federal Reserve, de regulator van bankholdings, het Amerikaanse volk verzekerd dat deze banken "een bron van kracht" zijn, en dat hefboomwerking "geen probleem is" in het banksysteem. Het Wall Street Casino heeft een enorme hefboomwerking verschaft aan allerlei twijfelachtige hedgefondsen.

Het publiek ontdekte door de recente implosie van het family office hedge fund Archegos Capital Management dat banken van Wall Street hun balans effectief hebben uitgeleend aan hedgefondsen door derivatencontracten op aandelen te schrijven die een veelvoud aan voordelen opleveren voor de rijke één procent van de bevolking, terwijl de Amerikaanse belastingbetaler het risico loopt op een nieuwe gigantishe bailout van de banken.

De aandelenderivatencontracten, swaps genaamd, verbergen het ware eigendom van de aandelen voor rapportagedoeleinden. De 13F-deponeringen van de banken bij de SEC vermelden de aandelen alsof ze eigendom zijn van de banken, terwijl het contract in feite zowel het positieve als het negatieve van de aandelenkoersprestaties aan het hedgefonds biedt, terwijl de banken lucratieve vergoedingen innen.

Dit uiterst problematische derivatencontract doet nog drie andere dingen:
- het stelt de banken in staat de Volcker-regel te vermijden die hen verbiedt een hedgefonds te bezitten, terwijl ze hun balans tòch aan een hedgefonds kunnen uitlenen;
- het stelt hen in staat om Verordening T van de Federal Reserve te negéren, die hen beperkt tot een lening met een initiële marge van niet meer dan 50 procent van de aankoopprijs van de aandelen;
- en het stelde de banken in staat hun eigen interne broker-dealerregels over het lenen van geconcentreerde aandelenposities te negéren. Er is ook de meeslepende vraag wie de vermogenswinstbelasting op deze aandelentransacties betaalde.
(Zie ons artikel: "Activiteiten hedgefondsen en grootbanken in VS doen denken aan 2008")

Volgens berichten in de media heeft Archegos mogelijk $ 10 miljard van zijn eigen vermogen vergroot tot maar liefst $ 100 miljard aan aandelenposities bij de banken. Toen Archegos niet aan de margestortingen kon voldoen, moesten de banken in paniek de aandelen die ze aanhielden verkopen, waardoor de koersen van de aandelen in sommige gevallen met wel 50% daalden.

Tot dusver hebben banken in totaal $ 10,4 miljard aan verliezen gerapporteerd in verband met hun transacties met Archegos. En dan te bedenken dat Archegos slechts één kleine stip is in een gigantische matrix.  James Beech, die in 2019 voor CampdenFB schreef, stelde "het totale geschatte vermogen onder beheer van family offices" op $ 5,9 biljoen met 3.100 van die family offices in Noord-Amerika. Hij schat dat er "7.300 single family offices wereldwijd zijn".

De Federal Reserve is steeds meer de banktoezichthouder geworden die leeft in een droomwereld van zijn eigen verzinsels. De flauwe theorie van de voormalige Fed-voorzitter Alan Greenspan was dat de bankbestuurders van Wall Street op het welzijn van het land zouden letten omdat het in hun eigen belang was om dat te doen. Die theorie leidde tot de grootste crash op Wall Street in 2008 sinds de Grote Depressie. Toen Greenspan in een hoorzitting werd ondervraagd over de bijziendheid van de Fed naarmate de problemen binnen de banken escaleerden, bood Greenspan de miljoenen werkloze en dakloze Amerikanen zijn simpele verklaring aan: "Ik had het mis."

[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's][1 mei 2021]

 

Afdrukken Doorsturen