Gij zult klimaatverandering niet in twijfel trekken

Google en YouTube hebben gisteren een nieuw beleid aangekondigd dat klimaatontkenners verbiedt inkomsten te genereren met hun inhoud op hun internetplatforms via advertenties of betalingen aan makers van content. Het is een van de meest agressieve maatregelen die elk groot technologieplatform heeft genomen om "verkeerde" informatie over klimaatverandering te bestrijden.



Hebben we gisteren een kritisch artikel gepubliceerd over propaganda en censuur in de EU, en schreven we ook over de dominante rol van internetplatforms als Google, komen Google en YouTube op dezelfde dag met het bericht een nieuw beleid te zullen invoeren tegen klimaatontkenners. Gebruikers mogen dan best wel kritisch zijn over het door velen aanbeden "klimaatgeloof", dat wil nog niet zeggen dat de technologieplatforms die afwijkende meningen dan ook op hun media dulden. Vrije meningsuiting is prima, maar het moet natuurlijk niet te gek worden.

Google-adverteerders en uitgevers, evenals YouTube-makers, mogen geen advertentie-inkomsten genereren uit inhoud die in tegenspraak is met "de gevestigde wetenschappelijke consensus over het bestaan en de oorzaken van klimaatverandering", aldus het advertentieteam van het bedrijf in een verklaring. "Dit omvat inhoud die naar klimaatverandering verwijst als een hoax of oplichterij, beweringen die ontkennen dat langetermijntrends aantonen dat het mondiale klimaat opwarmt, en beweringen die ontkennen dat de uitstoot van broeikasgassen of menselijke activiteit bijdragen aan klimaatverandering."

Advertenties en het genereren van inkomsten mogen nog steeds worden weergegeven naast andere klimaatgerelateerde onderwerpen, zoals openbare debatten over klimaatbeleid, de gevolgen van klimaatverandering en nieuw onderzoek naar dit onderwerp. Google had gemeld dat het deze wijzigingen aanbrengt als reactie op frustratie van adverteerders en makers van inhoud over het feit dat hun berichten naast klimaatontkenning verschijnen.

"Adverteerders willen gewoon niet dat hun advertenties naast deze inhoud worden weergegeven. En uitgevers en makers willen niet dat advertenties die deze claims promoten, op hun pagina's of video's verschijnen", aldus het bedrijf. Kan wel zo zijn, maar Google brengt vaak wijzigingen aan in zijn advertentiebeleid om "verkeerde" informatie te verminderen. Deze update is opmerkelijk aangezien het moeilijk kan zijn om bepaalde commentaren over klimaatverandering te karakteriseren als ontkenning of verkeerde informatie.

De techgigant kondigde aan dat bij het evalueren van inhoud ten aanzien van het nieuwe beleid "we zorgvuldig zullen kijken naar de context waarin claims worden gedaan, waarbij we onderscheid maken tussen inhoud die een valse claim als feit vermeldt versus inhoud die die claim rapporteert of bespreekt."

Het bedrijf zegt experts te hebben geraadpleegd, zoals vertegenwoordigers van het Intergouvernementeel Panel van de Verenigde Naties over de evaluatierapporten van de klimaatverandering, om het beleid op te stellen. Het rapport ontdekte dat er "ondubbelzinnig" bewijs is dat aantoont dat de menselijke uitstoot van broeikasgassen de opwarming van de aarde veroorzaakt."

Google zegt dat het een combinatie van geautomatiseerde tools en menselijke beoordeling zal gebruiken om het nieuwe beleid af te dwingen.

Wat er achter deze maatregel zit is dat internetbedrijven onder toenemende druk van klimaatactivisten staan om meer te doen om de ontkenning van klimaatverandering op hun platforms aan te pakken.
Google heeft woensdag een reeks nieuwe tools onthuld die consumenten meer informatie geven, zodat ze ervoor kunnen kiezen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

In februari breidde Facebook een online portaal uit dat bedoeld was om verkeerde informatie over klimaatverandering tegen te gaan. Sociale-mediaplatforms hebben een enorm bereik en zijn wereldwijd onder vuur komen te liggen van activisten en sommige wetgevers omdat ze te weinig deden om de verspreiding van "onjuiste" inhoud tegen te gaan.

Google begint volgende maand met de handhaving van het nieuwe beleid.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[8 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen