Duitse politiek gruwt van de macht van het internet

De voorzitster van de Duitse christendemocratische partij CDU heeft veel kritiek over zich heen gekregen nadat ze had gesuggereerd dat er tijdens nieuwe verkiezingscampagnes regels moesten komen over op het internet geuite meningen. Aanleiding tot dit alles was de video die Youtuber Rezo enkele dagen vóór de verkiezingen op YouTube had gezet en waarin hij het CDU­klimaatbeleid tot de grond toe affikte en jongeren opriep om niet op de CDU – en de SPD en de AfD – te stemmen.

Eén van de vele lelijke aspecten van artikel 13/17 (waarover we o.a. hier schreven) is de manier waarop politici niet alleen de zorgen van miljoenen EU-burgers negeerden, maar hen actief beledigden en beschreven als "bots". Achteraf bekeken bleek het niet verstandig van politici om mensen met minachting te behandelen, kort vóór de verkiezingen voor het Europees nepparlement.
Duitse politici waren vooral minachtend voor jonge kiezers, en die zijn dat niet vergeten. De gevestigde Duitse politieke partijen - de centrum-rechtse CDU en CSU, en de centrum-linkse SDP - werden bij de recente verkiezingen verwoest, grotendeels omdat zeer weinig jonge mensen voor hen stemden. De Duitse Groenen daarentegen hadden hun beste resultaten tot nu toe.

Eén persoon die misschien heeft geholpen om dat tot stand te brengen, is de YouTuber Rezo. Kort voor de stemming in de EU bracht hij een 55 minuten durend "gebulder" uit getiteld "De vernietiging van de CDU". In de eerste week was het meer dan 12 miljoen keer bekeken en trok het meer dan 180.000 reacties.




Ondanks zijn titel, is het niet alleen een anti-CDU-polemiek, maar beschrijft het het falen van alle reguliere Duitse politieke partijen om belangrijke kwesties aan te pakken - met name de klimaatcrisis, maar ook armoede, Duitse steun voor Amerikaans militarisme en artikel 13. Het drong er bij de Duitse kijkers op aan om te stemmen - maar niet voor de CDU, CSU, SDP of de extreem-rechtse AfD.
Een paar dagen later vergezelden meer dan 90 mede-YouTubers zich bij Rezo om hetzelfde gesprek in een kortere video (in het Duits) te houden.

Het algemene beeld lijkt te zijn dat de actie van deze top-YouTubers waarschijnlijk tot veel meer jonge Duitsers heeft geleid om na te denken over de kwesties die zijn opgeworpen door de verkiezingen voor het Europees nepparlement, en vervolgens te gaan stemmen, meer dan ooit in de geschiedenis van het land.
Tegen de achtergrond van algemeen cynisme en een gebrek aan politieke betrokkenheid in de EU zou je kunnen verwachten dat dit initiatief zou worden gevierd als een verbazingwekkende prestatie en iets dat bij toekomstige verkiezingen beslist navolging verdient.

Uh.... nee.

Dit is wat Annegret Kramp-Karrenbauer, na Angela Merkel de nieuwe leider van de CDU, zei over die YouTubers die hun mening gaven over op welke partij mensen zouden moeten stemmen:





Het kwam er dus op neer dat Annegret Kramp-Karrenbauer zei dat er wél kritiek zou komen als (70) kranten enkele dagen voor de verkiezingen zouden oproepen om niet voor de CDU te stemmen, maar dat het stil blijft als zo’n boodschap in de "digitale wereld" wordt verspreid. Zij wou daarover een erg offensieve discussie voeren.

Met andere woorden, hoe durven deze brutale jongeren kritiek te leveren op wat hun ouderen en mensen met meer ervaring doen? Laten we een paar nieuwe regels voor internet introduceren om te voorkómen dat dat nog eens gebeurt.

Maar we zien hier gewoon dat een jongere, Rezo, zijn mening geeft - en je kunt ermee doen wat je wilt  of niet. Take it or leave it. Dat is toch ook wat krantenredacteuren en columnisten elke dag doen, en iedereen accepteert dat als een nuttig en valide onderdeel van het politieke discours. Waar Kramp-Karrenbauer eècht over klaagt, is dat YouTube een alternatief is voor de mainstream media, waarmee zij wèl weet om te gaan.
Jammer voor de CDU maar YouTube is niet alleen een medium dat zij en de andere politieke partijen niet kunnen controleren, maar vanwege het ontbreken van de gebruikelijke politieke en economische elementen is het een probleem dat ze zelfs niet kùnnen begrijpen.
Zoals de
Guardian aangaf, tweette bijvoorbeeld een CDU-supporter over Rezo: "Deze jongeman verspreidt een eindeloze stroom nepnieuws en is populistisch tot aan de toppen van zijn blauwe haar". Maar Rezo's video is niet alleen een briljante demonstratie van het gebruik van YouTube op een buitengewoon overtuigende manier, het komt ook met een Google-document met honderden verwijzingen naar en citaten uit wetenschappelijke literatuur die zijn beweringen ondersteunen, waardoor het juist het tegenovergestelde is van "nepnieuws ".

Het is duidelijk dat de traditionele politici en hun oude vrienden in de mainstream media gewoon niet weten hoe ze moeten reageren op dit soort "vloeken", op feiten gebaseerde aanvallen, waarbij iemand gebruik maakt van een krachtig medium, en iets produceert dat praktisch niets kost en dat een miljoen mensen kan bereiken en beïnvloeden. Binnen een paar uur.

Tussen haakjes: kort nadat de CDU het voor elkaar had gekregen om artikel 13 als wet doorgedrukt te krijgen werd deze partij betrapt op schending van het auteursrecht en werd zij gedwongen om video's te verwijderen op YouTube (link hier)

Haar tegenstanders vonden dat AKK een voorstander was van censuur. In een tweet zei de CDU-voorzitster dat ze verkeerd was begrepen en dat ze de vrijheid van meningsuiting niet ter discussie heeft gesteld. Eerder probeerde zij nog om een humoristische draai aan de kwestie te geven toen ze vroeg of de CDU zich soms ook moet verantwoorden voor de zeven Bijbelse plagen? Hoon viel haar ten deel: wist de leider van de christendemocraten niet dat in de bijbel sprake is van tíen plagen?

Om de verontrustende nieuwe high-tech bedreiging - die heeft bijgedragen aan de vernederende afranseling van haar partij bij de verkiezingen voor het Europees nepparlement - te bespreken, heeft Annegret Kramp-Karrenbauer van de CDU een vergadering georganiseerd met haar meest vertrouwde politieke adviseurs.

De uitnodigingen daarvoor waren per fax verstuurd.

Afdrukken Doorsturen