Onbeschoft veel geld

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een debat van de Democratische partij, gisteravond, gezegd dat de rijkste drie Amerikanen méér rijkdom bezitten dan de onderste 160 miljoen Amerikanen samen. Het is in werkelijkheid nog veel erger.

Tijdens het Democratische debat van gisteravond zei de Amerikaanse senator Bernie Sanders het volgende: "Je hebt drie mensen in Amerika die méér rijkdom bezitten dan de onderste helft van dit land."

Volgens Politifact baseert Sanders deze bewering op een onderzoek uit 2017 van het Institute for Policy Studies waarin de rijkdom van de rijkste drie Amerikanen als volgt wordt weergegeven (gebaseerd op de Forbes-lijst van miljardairs op dat moment): Bill Gates van Microsoft met $ 89 miljard; Jeff Bezos van Amazon met $ 81,5 miljard; en Warren Buffett van Berkshire Hathaway met $ 78 miljard - voor een totaal van $ 248,5 miljard. Dat welvaartscijfer staat in contrast met de $ 245 miljard die eigendom is van de onderste 50% van de Amerikanen volgens de 2016 Survey of Consumer Finances van de Federal Reserve. (De enquête van de Fed wordt om de drie jaar uitgevoerd en de studie van 2019 is nog niet vrijgegeven.)

Maar volgens de real-time miljardairslijst van Forbes van vandaag is de rijkdom van Bill Gates gestegen van $ 89 miljard naar $ 105,4 miljard, een stijging van 18,4%. De rijkdom van Jeff Bezos is gestegen van $ 81,5 miljard naar $ 114,6 miljard - een stijging van $ 33,1 miljard of 28,8%. Buffett heeft het niet zo goed gedaan als zijn collega-miljardairs, zijn rijkdom heeft hij kunnen laten groeien van $ 78 miljard naar $ 83,4 miljard, een stijging van 6,9%.

Als we dan voor de drie miljardairs opnieuw gaan tellen komen wij uit op een totaal van $ 303,4 miljard of maar liefst $ 58,4 miljard méér dan de onderste 160 miljoen Amerikanen, waarvan één op de vier kinderen onder de door de federale overheid bepaalde armoedegrens leven.


Maar er zijn slechts twee miljardairs méér nodig om het beeld nog oligarchischer te maken. Die extra twee met rangnummer 4 en 5 op Forbes' miljardairslijst van vanmorgen zijn: Mark Zuckerberg van Facebook met $ 69,6 miljard; en Larry Ellison, mede-oprichter van Oracle, met een netto waarde van $ 65,8 miljard. De top vijf miljardairs hebben momenteel een gezamenlijk vermogen van $ 438,8 miljard of $ 193,80 miljard méér dan de onderste 160 miljoen Amerikanen.

Al deze miljarden dollars aan vermogen hebben zij te danken aan de beursgenoteerde aandelen van deze bedrijven op Wall Street.

Even verontrustend is als we dan ook nog in ogenschouw nemen dat Facebook en Amazon een negatieve invloed hebben op het publieke belang. Facebook lijkt steeds meer een surveillancesysteem te zijn dat de privacyrechten van burgers aan haar laars lapt, terwijl Amazon haar marktdominantie gebruikt om de gewone fysieke winkels en winkelketens buiten bedrijf te stellen.

En nog iets merkwaardigs wat betreft de rijkdom van Bezos (Amazon) is dat Wall Street zijn bedrijf toestond in leven te blijven ondanks het uitblijven van winst gedurende twee decennia (!). Een krantenkop van 18 december 2013 in de International Business Times luidde: "Amazon: bijna 20 jaar in het bedrijfsleven en het levert nog steeds geen geld op, maar beleggers lijken er niet om te geven."

Het is niet zo dat het beleggers niets interesseerde, maar de analisten van Wall Street zeiden tegen hen dat ze zich er niet druk over hoefden te maken.
Wall Street-banken hebben geprobeerd om dezelfde alchemie toe te passen bij de beursgang van WeWork en tegelijkertijd de CEO van dat bedrijf, Adam Neumann, een nieuwe miljardair te maken.

Hoeveel Amerikanen die in armoede leven, zouden ook obsceen rijk kunnen worden als Wall Street bereid was om hun geldverliezende bedrijf twee decennia te financieren totdat ze erachter kwamen hoe ze geld konden verdienen. En dan moeten we ook nog even opmerken dat Dark Pools van de megabanken van Wall Street (JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley en UBS) regelmatig de aandelen van Amazon, Microsoft, Facebook en Oracle verhandelen in erg donkere achterkamertjes.

Afdrukken Doorsturen